Diplomacontract

Nique
Topic Starter
Berichten: 44

Diplomacontract

#1 , 07 jun 2012 13:31

Wie kan mij uitleggen hoe het volgen van hogere studies, gebeurt zonder diploma Hoger Secundair, maar met een diplomacontract?
Zijn hier speciale voorwaarden aan verbonden en welke?
Hoe gaat dat dan met het puntensysteem?

Bedankt

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
VDG2
Berichten: 785

#2 , 07 jun 2012 18:35

Bedoel je dat je hogere studies (bachelor) wil aanvatten d.m.v. een diplomacontract, zonder dat je beschikt over een diploma hoger secundair?

In principe dien je over een diploma secundair onderwijs te beschikken om een bacheloropleiding aan te vatten. Sommige onderwijsinstellingen laten echter ook personen zonder een diploma toe onder bepaalde voorwaarden. Best is hiervoor bij de studietrajectbegeleider van de school te luisteren wat de mogelijkheden zijn.

Indien je niet in aanmerking komt om te starten zonder secundair diploma kan je dit nog behalen via volwassenonderwijs of de Examencommissie.


Een diplomacontract is een gewone inschrijving met het oog op het behalen van je diploma (Bachelor = 180 studiepunten). Je volgt dan alle lessen en legt examens af. Je kan het modeltraject volgen, of een geïndividualiseerd traject.
Ook hiervoor best gewoon contact opnemen met de school naar keuze.

Nique
Topic Starter
Berichten: 44

#3 , 07 jun 2012 20:54

Van de scholen komt weinig concrete uitleg.
Hoeveel tijd krijg je om die 180 pt op te gebruiken?
Wat is het verschil tss modeltraject en geïndividualiseerd traject?
Voorziet dat contract ook dat je MOET slagen, of krijg je identiek dezelfde kansen als een student met gewone inschrijving, dus met ASO diploma? Deze laatsten kunnen vakken waarvoor ze niet slaagden in 1 ste en 2 de zit meenemen nr een volgend jaar en zo aan de gang blijven tot hun punten op zijn,toch?
Bedankt

Reclame

Tmespreu
Berichten: 376
Juridisch actief: Ja

#4 , 07 jun 2012 21:16

http://www.vub.ac.be/infovoor/toekomsti ... acten.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Deze link van VUB geeft meer (maar waarschijnlijk nog onvoldoende) uitleg over de verschillende soorten contracten.

Ik ben 'normaal' student aan de VUB. In principe behaal je (volgens een modeltraject) de 180 studiepunten op 3 jaar.

Je kan hier van afwijken en een geindividualiseerd traject volgen. Concreet kies je dan -in de mate van het mogelijke- hoeveel studiepunten per academiejaar je wilt afleggen.
Een modeltraject is in het 1e jaar 60 studiepunten. Als je niet op alle vakken slaagt, bv maar voor 55 studiepunten slaagt kan je het volgend academiejaar een geindividualiseerd traject volgen van 65 studiepunten.
Concreet heb je dan alle vakken va, het 2e (model)jaar + dat ene vak van het 1e jaar waarvoor je niet geslaagd was.
Hier zijn allerlei varrianten op..

Uiteindelijk komt het er op neer dat je kan blijven 'sukkelen' tot je uiteindelijk wel je diploma haalt.

VDG2
Berichten: 785

#5 , 07 jun 2012 21:22

Het modeltraject is het normale traject. Voor een bachelor is dit 180 studiepunten. Een geindividualiseerd traject is een aangepast traject. Je kan bijvoorbeeld de studie wat meer spreiden zodat je maar een beperkt aantal studiepunten opneemt per jaar.

In principe is er geen tijdslimiet op je studies. Je dient wel rekening te houden dat je aan de start 140 studiepunten in je 'rugzak' krijgt (leerkrediet). Als je het modeltraject volgt neem je in uw eerste bachelorjaar 60 studiepunten op. Dit wil zeggen dat er van je 140 dus 60 afgaan. Elk vak is een bepaald aantal studiepunten waard. Als je geslaagd bent voor dit vak, krijg je de daaraan verbonden studiepunten terug. (de eerste 60 tellen zelf dubbel). Als je niet geslaagd bent voor een vak, ben je deze studiepunten kwijt.
Als je 'rugzak' met studiepunten leeg is, kan je inschrijving geweigerd worden, of kan de school het studiegeld verhogen.

Het hoger onderwijs werkt met het systeem van 'leerkrediet'. alle info hierover kan je hier raadplegen: http://www.ond.vlaanderen.be/hogeronder ... rediet.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Neem dit rustig eens door en stel gerust vragen als er iets niet duidelijk is/

Welke studie heb je op het oog? Als voltijds (dagstudent) of werkstudent?

Terug naar “Onderwijsrecht”