Algemene wet bestuursrecht - Extreme vooringenomenheid docenten tijdens examen

Motorsense
Topic Starter
Berichten: 15

Algemene wet bestuursrecht - Extreme vooringenomenheid docenten tijdens examen

#1 , 18 nov 2021 09:58

Ik volgde, georganiseerd en betaald door mijn werkgever, een externe opleiding met daaraan gekoppeld examens.
De examens verliepen schitterend: primus van de klas met een monsterscore en nog nooit genoteerd resultaat in het hoofdvak: 96%.

Bij een allesbepalend praktijkvak (score minimum 70%) werd ik echter gebuisd door de 2 hoofddocenten. Het examen verliep mijn inziens niet correct: ik kon een fout in hun denkwijze aantonen, argumenteren maar vooral ook bewijzen. Één van de 2 docenten kon daar naar verluidt niet mee om en tot ontsteltenis van mijn medestudenten werd ik dus toch gebuisd met herexamen tot gevolg.

Het herexamen stak vol strikvragen en zaken die interpreteerbaar waren. Tot mijn ongeloof werd ik opnieuw gebuisd en hield de opleiding in principe op: ik behaalde geen diploma...

De organisatie die me de opleiding liet volgen was zelf stomverbaasd, en ik kreeg gezien mijn uitstekende examenresultaten en prima stage zéér uitzonderlijk een derde kans (1ste maal in de geschiedenis van deze organisatie).

Gezien het uiterst verdachte gedrag van deze docenten nam ik dit 3e praktijkexamen op (voice-recorder op smartphone), zowel vóór, tijdens (ik vervoeg de 2 heren na 10 minuten) als na mijn aankomst. De geluidsopname bestaat dus uit 1 stuk.
Uit hun onderlinge conversatie vooral vóór ik plaats neem voor de 2 heren kan onomstotelijk hun vooringenomenheid bewezen worden. Op een gegeven ogenblik vraagt de ene aan de andere onomwonden of ze me gaan slagen of niet. Nog vóór het examen begint dus...

Niet alleen wist ik dus op voorhand dat ik een vogel voor de kat was, ik wist ook een deel van hun vragen.
Ik legde een ronduit schitterend examen af, en werd daags nadien van het resultaat op de hoogte gebracht: niet geslaagd.

Uit hun nabespreking blijkt overigens dat ze (opnieuw) zelf denkfouten maken, mogelijks documenten omwisselen, punten aftrekken over zaken die ik helemaal niet gezegd heb, punten aftrekken over zaken ik niet zou gezegd hebben maar wél heb gezegd, en de uiteindelijke puntentelling in negatieve zin "aanpassen" omdat het dan "gemakkelijk is".

Het examen zelf was overigens, in vergelijking met de examens van mijn medestudenten, minstens 10x zwaarder. Een specialist die deze examens naast elkaar legt komt ongetwijfeld tot ditzelfde besluit.

Door het niet-slagen kreeg ik door mijn werkgever ontslag (ontbindende voorwaarde in mijn arbeidscontract).

Ik wens dit voor de rechtbank te trekken. Ik informeerde me reeds bij een bevriend advocaat (strafzaken) die de geluidsopname vol ongeloof beluisterde en die van mening is dat hij deze zaak 200% zeker wint. De advocaat in kwestie is overigens een "winner", keihard maar helaas ook niet goedkoop :(

Vraag is echter of de geluidsopname voor een rechtbank mag gebruikt worden. Ik doorzocht zelf het halve internet en vond de volgende voorwaarden:

1. de geluidsopname moet de enige manier zijn om iets te kunnen bewijzen
2. privégesprekken worden niet aanvaard, professionele gesprekken wel
3. betrokkene (ik dus) moet zelf deelnemen aan het gesprek

Het schoentje knelt mijn inziens vooral bij punt 3: hun vooringenomenheid blijkt vooral vóór ik plaats neem, hun gefoefel ná mijn vertrek (ik haalde de gsm later -na hun vertrek- terug op). Het is echter 1 "lange" opname.

Ik wens te benadrukken zelf niet te houden van deze praktijken (opnemen van het gesprek). Mijn toekomst is helaas volledig afhankelijk van het resultaat. Ik ben niet meer van de jongste, stak bijzonder veel energie in het studeren (iemand omschreef het als "bovenmenselijk"), en heden dus werkloos door hun kwaadwillig toedoen.

Zal deze VOLLEDIGE geluidsopname aanvaard worden door de rechtbank?

Alvast dank voor jullie reacties.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9385
Juridisch actief: Nee

#2 , 18 nov 2021 10:49

Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Marcus Aurelius
Berichten: 2748
Juridisch actief: Nee

#3 , 18 nov 2021 23:02

Wat wenst u eigenlijk te betwisten? Het ontslag door uw werkgever? Hetgeen aan de grondslag ligt van uw ontslag? Dit zijn twee heel verschillende zaken. Heeft u de nodige stappen ondernomen voor uw ontslag door uw werkgever werd betekend?
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Reclame

Thomas_A
Berichten: 463
Juridisch actief: Nee

#4 , 20 nov 2021 08:17

Dit zal inderdaad niet beschouwd worden als een gesprek waar u zelf aan deelneemt. Uw opname is blijven doorlopen, maar dit maakt het niet 1 gesprek.

U (of uw werkgever, die tenslotte de rekening betaalt) had na het eerste niet geslaagde examen naar de instelling moeten stappen die de opleiding organiseert. In een examenreglement zijn procedures voorzien om dit soort zaken op te lossen. Er kan dan bv. een observator deelnemen tijdens het herexamen.

Het probleem lijkt inderdaad nu vooral te zijn dat u ontslagen bent. Daarrond valt uw werkgever niets te verwijten.

Terug naar “Onderwijsrecht”