Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Magneto
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Definitieve uitsluiting meerderjarige leerling

#1 , 5 maand 1 week geleden (09 mei 2018 20:45)

Hallo,

Is een school na definitieve uitsluiting van een meerderjarige leerling eveneens verplicht om mee te zoeken naar een nieuwe school?

Ik heb een tekst gevonden waarin staat dat de school verplicht is mee te zoeken naar een nieuwe school of de leerling nu meerderjarig / leerplichtig is of niet. Echter dateert deze tekst al van 2015 en ik weet niet in welke mate dit gebaseerd is op een officiële regel.

Iemand die dit weet? Bedankt!

eylis
Berichten: 7144

#2 , 5 maand 1 week geleden (09 mei 2018 22:00)

De specifieke regelgeving hieromtrent kan je navragen bij het Ministerie van Onderwijs. Normaal gezien helpt een uitwijzende school wel het CLB om een andere school te vinden voor een definitief uitgesloten leerling. Maar andere scholen zijn natuurlijk echt niet happig om een uitgeprocedeerde leerling op te nemen. De uitsluitingsprocedure wordt immers zeer stapsgewijs en ernstig aangepakt met verschillende herkansingsfasen. Een definitieve uitsluiting is dan het eindpunt van een onoverkomelijke problematiek. Andere scholen voelen de bui dan natuurlijk hangen en zijn niet erg geneigd om een uitgesloten lln. op te nemen. Want de problematiek blijft meer dan waarschijnlijk bestaan. Maw: de uitwijzende school kan je moeilijk verwijten dat ze geen school vinden.....

basejumper
Berichten: 2797
Locatie: Diest

#3 , 5 maand 1 week geleden (09 mei 2018 22:09)

Beste

Lees even :


https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/kan- ... uitsluiten


Definitieve uitsluiting

Als de school je definitief wil uitsluiten, moet de klassenraad eerst advies geven. In de klassenraad zit ook een CLB-medewerker die advies mag geven.

Gaat je definitieve uitsluiting al tijdens het schooljaar in? Dan moet je school samen met je ouders en het CLB op zoek naar een nieuwe school voor jou. Zolang die niet is gevonden, blijf je ingeschreven in je huidige school. Je mag dan niet deelnemen aan de lessen of andere activiteiten, en de school is ook niet verplicht om je op te vangen.

De directeur kan ook beslissen om je uitsluiting pas te laten ingaan op 31 augustus, de laatste dag van het schooljaar. Dan mag je tot die dag nog deelnemen aan de lessen en examens in je huidige school.
Niet akkoord ?

Ben je het niet eens met je definitieve uitsluiting? Je ouders (of jijzelf als je meerderjarig bent) kunnen beroep aantekenen. Raadpleeg je schoolreglement en ontdek welke stappen je kan ondernemen. Je blijft uitgesloten zolang de beroepsprocedure loopt.

Lees alles over tucht- en andere maatregelen bij jou op school na in het schoolreglement.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Onderwijsrecht”