Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
alex8
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

geluidsoverlast compressor koelinstallatie

#1 , 1 week 5 dagen geleden (08 okt 2018 18:04)

Dag iedereen,

Wij ondervinden al twee maanden problemen wegens geluidsoverlast van de gebuur (Carrefour Express in Brussel). De stad Brussel is metingen komen doen in ons huis en hij zit inderdaad een redelijk groot stuk over de normen. Het ergste van alle overlast is een defecte compressor, maar het is niet het enige.

De uitbater is totaal niet hulpvol en niet echt bereid om er veel aan te doen. Ik ben quasi zeker dat ik hiervoor naar het vredegerecht moet stappen, aangezien ik al een schriftelijk bewijs en rapport heb van de milieudienst van Brussel, waarin duidelijk wordt beschreven dat meneer over de limiet zit. Enige probleem is dat hij via die milieudienst nog de zaak enorm kan laten aanslepen etc... De deadlines lopen echt enorm uit.

Jammer genoeg dekt mijn familiale en huurverzekering dit soort 'schade' niet. Wij slapen immers al twee maanden barslecht (het geluid is er dus 24h/24h 7 op 7) en ondervinden wegens stress en slaapgebrek nu ook toch gezondheidsproblemen. We zullen dus op eigen kosten naar het gerecht moeten stappen.

Ik ga voor de rechter eisen dat hij meteen de koelkast die het dichtste bij onze slaapkamer staat, onmiddelijk moet afzetten tot de motor/compressor vervangen wordt door een nieuwe. Het ding is al oud en sinds de hittegolf van deze zomer is hij veel luider geworden. Nu is dat lawaai echt ondraaglijk. Maar in feite heeft hij niets geïsoleerd in de winkel en ik denk niet dat dat zo maar kan in een residentiele buurt. Het lijkt zelf alsof hij geen muur heeft tussen onze slaapkamer. Normaal gezien in oude herenhuizen, heeft elke woning toch een muur en daartussen een spouw? Ik heb de indruk dat zij gewoon hun machines recht tegen onze muur hebben genageld. Heel bizar hoe slecht hun isolatie is.

Dus wilde ik ook eisen dat hij deze muur tussen onze slaapkamer en hun keuken isoleert, of dat hij tenminste niet alle apparatuur tegen de muur aan schroeft. Ook 's ochtends vroeg bij het bakken van brood slaan ze de oven keihard toe en die zit direct geschroefd tegen onze muur. Idem met die luide compressor, die wordt direct in de grond geschroefd en natuurlijk gaat dat geluid door alle muren en funderingen heen.

Ik ben zelfs al bij hem langsgeweest om die compressor schoon te maken, te stofzuigen, weer opnieuw olie op alle onderdelen te doen... Hielp niets. Hij zei zelfs geen dank u of 'sorry voor de overlast'. Om het kort te houden: de enige manier om de man in actie te doen schieten, is door aan zijn portefeuille te zitten.

Dus wil ik ook een schadevergoeding eisen voor alle nachten overlast, sinds onze eerste melding. De milieudienst van de stad is ook al op de hoogte van het probleem sinds die eerste melding. Welk bedrag denken jullie dat hiervoor aannemlijk is? Ik dacht aan 25 euro per persoon per nacht van overlast. Ik weet niet of dat realistisch is. Voor ons (koppel) komt dat neer op 3000 euro schadevergoeding die we eisen, bovenop natuurijk het onmiddelijke afzetten van die compressor en het overgaan tot isolatiemaatregelen.

Mochten jullie hierover raad hebben, hoor ik het graag.

Onlangs las ik dit artikel, de uitslag van een ander proces, dus acht ik de slaagkans toch wel groot, aangezien een professionele ingenieur metingen heeft gedaan en dus heeft bevestigd dat meneer over de norm zit. https://www.elfri.be/rechtspraak/lawaai ... dsoverlast


Mvg
Alex

mava105
Berichten: 15928
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 1 week 5 dagen geleden (08 okt 2018 19:55)

Heb je al een contact opgenomen met Carrefour hoofdzetel in Evere. De Market zal meer dan waarschijnlijk een franchisenemer zijn, maar de hoofdzetel zal wel gevoelig zijn voor de slechte pub als dit voor de rechtbank komt, en bvb de rechter de sluiting van de winkel beveelt.
En proberen kost niets.

Reclame

Terug naar “Milieurecht”