Bodemsanering

KCLA
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Bodemsanering

#1 , 02 mei 2018 17:39

Meer dan 10 jaar geleden is de mazouttank van onze buurman leeggelopen, en is zowel een deel van onze oprit vervuild, alsook een groot deel van de grond onder ons huis (de vervuiling is verspreid via het grondwater).
Na een lange gerechtsprocedure is er uiteindelijk bepaald hoe er gesaneerd moet worden:
- de vervuilde grond van de oprit wordt via grondfilters gesaneerd tot op een bepaalde restwaarde bepaald door ovam
- de vervuilde grond onder het huis moet afgegraven worden op het moment (in de verre toekomst want onze woning is niet oud) dat de woning wordt afgebroken

In de uitspraak van het hof van beroep staat dat de buren saneringsplichtig en -aansprakelijk zijn voor de sanering van de grond van de oprit.
Deze uitspraak is echter niet doorgetrokken voor de toekomstige sanering. Hier zou een financiele regeling worden toegepast, meer bepaald de kost van het afgraven van de vervuilde grond zou aan ons worden uitgekeerd.

Wij zijn hiermee niet akkoord.
Volgens ons wordt hiermee voorbij gegaan aan de bepaling in het bodemdecreet die stelt dat degene die de schade veroorzaakt zowel saneringsplichtig als saneringsaansprakelijk is.
Ons insziens is het bodemdecreet geldig voor de ganse vervuiling, dus ook voor de restverontreiniging.
Met de huidige regeling komt niet alleen de verantwoordelijkheid bij ons te liggen (oftewel de toekomstige eigenaar), maar lopen wij ook een risico op waardeverlies van onze woning bij verkoop.
Daarom willen wij cassatieberoep aantekenen.

Zijn er gelijkaardige precedenten, en is er een geote kans dat deze uitspraak in cassatie hetzien zou worden?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 02 mei 2018 20:00

Onder de woning kan de bodem ook perfect gesaneerd worden. Heb ooit een sanering meegemaakt van een nabijgelegen tankstation (buur) .Het grondwater werd weggepompt, opgevangen gefilterd, en dan terug geïnjecteerd. Op deze grond stond een groot horecapand-dancing, De zaak heeft geen dag moeten sluiten en staat er vandaag de dag nog zonder enige schade. De sanering heeft wel bijna 3 jaar geduurd.
Om schade (barsten) te voorkomen is een degelijke en grondige studie nodig, om er voor te zorgen dat er permanent grondwater onder de woning staat, niet te veel, maar ook niet te weinig. Na enige tijd gerecycleerd te zijn, is het water vrij van koolwaterstoffen, (stookolie)

KCLA
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#3 , 02 mei 2018 22:32

Er is een uitgebreide stabiliteitsstudie gebeurd en wegens teveel risico beslist om de sanering onder de woning pas te doen als het pand ooit wordt afgebroken.
Hoe er gesaneerd moet worden is gerechtelijk bepaald, daar is geen discussie over.
Wat volgens ons niet kan is het feit dat er ons een som geld zou worden uitgekeerd voor die toekomstige sanering, die tijdens ons leven niet zal plaatsvinden (onze woning is nog niet zo oud, dus een afbraak is nog veraf).
Volgens ons moet de saneringsplicht en saneringsaansprakelijkheid voor die toekomstige sanering blijven waar ze hoort, en dat is niet bij ons (de vervuiling is veroorzaakt door de buren). Zo staat het ook bepaald in het bodemdecreet.

Reclame

mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 03 mei 2018 09:11

Dan zal dat moeten vermeld worden in de notariële akte van het buurhuis, en natuurlijk ook in uw eigen akte, zodat bij verkoop/erfenis van de buurwoning, of vroegtijdige afbraak van uw eigen woning, deze saneringsverplichting mee overgaat naar de volgende eigenaar van de buurwoning.
Als dat niet zo in het vonnis vermeld is, zal je inderdaad in cassatie moeten gaan. Raadpleeg uw raadsman.

KCLA
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#5 , 03 mei 2018 14:52

Wij willen inderdaad in cassatie gaan.
Mijn vraag op dit forum is bedoeld om vooraf advies te krijgen of mijn redenering inderdaad klopt: het bodemdecreet is ook van toepassing op de restverontreiniging, de buren moeten, ook in de toekomst, voor die verontreiniging saneringsplichtig en saneringsaansprakelijk blijven.
Zo staat het niet in het huidige vonnis.
Vooraleer in cassatie te gaan wil ik even nagaan of het vonnis inderdaad herzien zal worden omdat het voorbij gaat aan het bodemdecreet.
Ik wil uiteraard onnodige hoge kosten vermijden.
Iemand advies?

Terug naar “Milieurecht”