bodemsanering: wie betaalt?

koen999
Topic Starter
Berichten: 730

bodemsanering: wie betaalt?

#1 , 25 nov 2014 17:13

mijn ouders zijn sinds 1994 eigenaar van een huis waar volgens ovam in 1950 een nieuwkuis voor kleren was gevestigd.

normaal gezien dient een orienterend bodemonderzoek te gebeuren bij verkoop of als ik het erf.

ze kregen een brief van ovam dat aangeraden wordt nu al dat onderzoek te doen, zodat , als de grond waarop het gebouw staat vervuild blijkt te zijn, ze zich bij Vlabotex kunnen aansluiten.

Mijn vraag is nu of hier ook het principe de vervuiler betaalt geldt, maw kunnen de kosten voor het orienterend bodemonderzoek en een eventuele sanering verhaald worden op de uitbaters van de nieuwkuis ?

En zoja, als deze uitbaters overleden zijn, gaat deze schuld verder op hun erfgenamen?

In de aankoopakte van het huis staat geen vermelding dat het ooit een nieuwkuis geweest is

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 25 nov 2014 17:21

- bij erven moet er geen enkel onderzoek worden gedaan; ook geen enkel van de nuttige en totaal onnuttige certificaten zijn vereist. Ook niet bij uit onverdeeldheidtreding.
Dit is enkel bij verkoop.

- indien op ogenblik van aankoop door uw ouders aan alle wettelijke voorschriften die toen van kracht waren was voldaan dan kunnen ze niets vorderen van de verkopers; de wetten kunnen niet retroactief worden toegepast; antwoord op dat deel van uw vraag zal dan ook negatief zijn.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

koen999
Topic Starter
Berichten: 730

#3 , 26 nov 2014 18:16

ok bedankt voor de info!

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 27 nov 2014 11:51

“Art.28.§ 1. Een oriënterend bodemonderzoek heeft tot doel uit te maken of er duidelijke aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van bodemverontreiniging. Het houdt een historisch onderzoek en een beperkte monsterneming in. § 2. Een oriënterend bodemonderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van een bodemsaneringsdeskundige conform de standaardprocedure, vastgesteld door de Vlaamse Regering op voorstel van de OVAM. Bij gebrek aan dergelijke standaardprocedure wordt het oriënterend bodemonderzoek uitgevoerd volgens een code van goede praktijk. De resultaten van het oriënterend bodemonderzoek worden aan de OVAM meegedeeld binnen dertig dagen na het afsluiten ervan...Art.29.Een oriënterend bodemonderzoek wordt uitgevoerd op initiatief en op kosten van de overdrager of de gemandateerde voor de overdracht van een risicogrond.”[27 OKTOBER 2006. - Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming. (Bodemdecreet)].

‘mijn ouders zijn sinds 1994 eigenaar van een huis ‘ houdt in dat voornoemd decreet toen nog niet bestond en ook niet kan toegepast worden voor het verleden.

U kan OVAM kopie sturen van uw aankoopakte van de grond en hen tevens meedelen dat u ook buiten die akte geen kennis ervan kreeg dat in 1950 een nieuwkuis voor kleren was gevestigd op die grond.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Milieurecht”