Baanfundering: gebruik van bouwpuin met plastic resten

chesini
Topic Starter
Berichten: 43

Baanfundering: gebruik van bouwpuin met plastic resten

#1 , 23 sep 2014 23:37

Vraag voor een specialist in de materie. Bij het heraanleggen van de baan stellen we vast dat voor de fundering een soort van gerecycleerd bouwpuin gebruikt wordt. In dat puin zitten oa grote stukken plastic afkomstig van elektrische kabels. Is zoiets in regel met de milieuwetgeving? Moet dat opvulpuin aan bepaalde normen voldoen? Is er een controle-organisme? Mijn buikgevoel zegt mij dat er iets niet klopt. Als je als aannemer gerecycleerd afval kan herbruiken ipv porfier uit steengroeve heb je een aanzienlijk prijsvoordeel, zeker als je ongezuiverd puin kan/mag hergebruiken. Het is verbazingwekkend dat men bouwpuin mag aanwenden: de rommel die er in zit wordt binnenkort geasfalteerd en zit minstens 50 jaar in de grond. Stel dat er iets niet klopt, dan zit je met een quasi onopruimbare toestand. Plastic heeft geen goede reputatie, nu zit het ook al in baanfunderingen. Waar gaat dat eindigen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 24 sep 2014 09:57

Als fundering voor wegenwerken wordt tegenwoordig ENKEL nog gerecycleerd bouw puin gebruikt, en nooit meer porfier rechtstreekst uit de steengroeve. Het moet natuurlijk zuiver zijn. Er is maximaal 1 % ander materiaal toegelaten, zoals rubber, plastiek, enz....
http://www.vandamme-madoe.be/upl/produc ... ngpuin.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

chesini
Topic Starter
Berichten: 43

#3 , 24 sep 2014 22:51

Dat betekent dat je al gauw een paar ton onafbreekbare rotzooi mee in de bodem zitten hebt. Dat de wetgevers van de EEG in Brussel dat allemaal toelaten. Een klein mirakel.

Reclame

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 24 sep 2014 23:16

Dat betekent dat je al gauw een paar ton onafbreekbare rotzooi mee in de bodem zitten hebt. Dat de wetgevers van de EEG in Brussel dat allemaal toelaten. Een klein mirakel.
Vermits onafbreekbaar zit die rotzooi daar toch goed? Hij zit vast verwerkt in de rest van de materialen zodat de rotzooi niet meer weg kan. Waar moet men die niet afbreekbare materialen anders wegstoppen?
Dumpen in zee? Dan eten de vissen dat mee op en daarna wij als we de vissen opeten.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 25 sep 2014 10:58

TS is duidelijk een groene persoon die nog geen werf, en dan zeker een wegenwerf, van dichtbij heeft gezien.
Het is maximaal slechts 1 %. Natuurlijk is dat op een hele weg al snel een paar ton.
Om dat er ook nog uit ter halen zou de prijs van de wegfundering spectaculair doen stijgen. Tenzij men nieuwe (verse) materialen zou gebruiken, zo van de steengroeve, en dan zou je waarschijnlijk protesteren tegen het gebruik van de natuurlijke rijkdommen van deze aardkloot.
Dezelfde discutie loopt er over asbest. Sommigen panikeren hierover, en waarschijnlijk ook TS, maar zolang dit product vervat zit in een muur, zoldering, enz.. en het niet verpulverd wordt, is er helemaal geen probleem.

chesini
Topic Starter
Berichten: 43

#6 , 29 sep 2014 23:27

Mava, ik denk niet dat je die rommel bij uzelf als fundering voor uw eigen oprit zou gebruiken. Zelfs niet indien het gratis zou geleverd worden. Ik denk dat jij de eerste zult zijn om vers grint uit de steengroeve te bestellen. Dit is een typisch Belgische reactie: overal, zolang niet in mijn eigen hof of oprit.

En wat het onderwerp met politieke kleur zou te maken hebben, snap ik ook niet hoor.

Terug naar “Milieurecht”