mag ik hoogstammige bomen vellen in mijn tuin?

Jan S
Berichten: 397

Re: mag ik hoogstammige bomen vellen in mijn tuin?

#16 , 04 nov 2011 11:24

Art. 1.2. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing, onverminderd andere regelgeving, inzonderheid de regelgeving inzake beschermde monumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten, landschappen en archeologische sites, waarvoor een apart systeem van toelatingen geldt.

Art. 1.3. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing, voor zover deze handelingen niet strijdig zijn met de voorschriften van stedenbouwkundige verordeningen, of met de uitdrukkelijke voorwaarden van stedenbouwkundige vergunningen.

Art. 1.4. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing, voor zover deze handelingen niet strijdig zijn met de voorschriften van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen, algemene plannen van aanleg, bijzondere plannen van aanleg of verkavelingsvergunningen die niet opgenomen zijn in de gemeentelijke lijst, opgemaakt in toepassing van artikel 4.4.1, §3 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

6.6.1. Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor:
1° het vellen van hoogstammige bomen, op voorwaarde dat aan al de volgende vereisten voldaan is:
a) ze maken geen deel uit van een bos;
b) ze liggen in een woongebied in de ruime zin, in een agrarisch gebied in de ruime zin of in een industriegebied in de ruime zin, en niet in een woonparkgebied;
c) ze liggen binnen een straal van maximaal 15 meter rondom de vergunde woning, de vergunde landbouwbedrijfswoning of landbouwbedrijfsgebouwen of de vergunde bedrijfswoning of bedrijfsgebouwen;
2° het vellen van alleenstaande hoogstammige bomen of van enkele bomen in lijnverband omwille van acuut gevaar en na voorafgaande schriftelijke instemming van het agentschap voor Natuur en Bos;
3° het vellen van hoogstammige bomen, gelegen op terreinen waarvoor een door de bevoegde overheid of bevoegde administratie(s) goedgekeurd beheersplan of beheersvisie bestaat op basis van de milieu- en natuurwetgeving, als het vellen van de hoogstammige bomen als activiteit in dat beheersplan of beheersvisie is opgenomen.

Art. 6.2. Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor de handelingen, die opgenomen zijn in een goedgekeurd beheersplan op basis van het Bosdecreet van 13 juni 1990 of het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, of in een goedgekeurd natuurinrichtingsproject, of in een goedgekeurd inrichtingsplan in het kader van een landinrichtingsproject, of in een van openbaar nut verklaarde ruilverkaveling voor zover ze niet gepaard gaan met de oprichting van constructies groter dan 40 vierkante meter en voor zover ze niet gepaard gaan met een ontbossing.
EDIT: artikelnummer vervolledigd
Bovenstaand bericht omvat enkel mijn persoonlijk visie en geen sluitend juridisch advies.
Raadpleeg ook steeds de bevoegde overheid.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8841

#17 , 04 nov 2011 12:25

lees ik dat goed?
gemeentes die zomaar bomen planten in voortuinen van mensen?
Mag ik de juridische bollebozen van het forum even oproepen om dit na te pluizen?
Dat kan toch niet?
Mijn redenering is als volgt:
ik heb een huis met een tuin waar geen boom in staat.
ineens verschijnt daar een boom in.
ik verwijder die onwederrechtelijke boom.
Stond daar een boom?
NEEN, niet dat ik weet had van een boom.
in mijn tuin stond geen boom toen ik het huis kocht en ik heb er ook geen geplant.
er is er wel één verschenen. en die heb ik van mijn eigendom verwijderd.
Is dàt fout?
Waar kunnen we ons dan nog aan verwachten...? plotse gemeentelijke fietsstallingen in de voortuin? zomaar GSM-masten op ons dak?
Curieus...

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#18 , 04 nov 2011 12:37

Bomen kunnen ook spontaan groeien, door het neervallen van zaadjes. Zo heeft mijn buurman destijds een berk laten staan die op de rand van de stoep, maar toch nog op eigen grond spontaan was beginnen groeien. Na meer dan 25 jaar moets de nieuwe eigenaar deze echter omhakken op bevel van de gemeente omdat de wordtels de stoep beschadigden. Hij heeft geweten hoeveel moeite hem dit heeft gekost, evenals veel centen, want de boom was dermate dik en hoog geworden dat er een gespecialiseerde firma moest aan te pas komen.

Reclame

eylis
Berichten: 8841

#19 , 04 nov 2011 13:01

mava, daar gaat het verhaal niet over.
poster vertelt (als ik dat goed gelezen heb..) dat de gemeente in zijn tuin een boom geplant heeft (de natuur heeft er gene gezaaid) en dat hij het dus maar omgezaagd heeft (het was een middelgroot boompje en geen woudreus..)
in mijn logica heeft hij dus "iets" verwijderd van zijn eigendom dat aan niemand anders kan toebehoren dan aan hemzelf.
Het stond hem dus vrij van dat uit zijn tuin te verwijderen.
En als de boom te groot zou geweest zijn om te rooien, dan kon poster zelfs eisen dat de gemeente opdraaide voor de rooikosten.
Ze hebben geen bomen te planten in iemand zijn hof zonder dat te vragen...
Toch?

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#20 , 04 nov 2011 13:57

Men kan steeds ingeval van twijfel een boom "spontaan" laten sterven......
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Oude Belg
Berichten: 3192

#21 , 04 nov 2011 17:56

mava, daar gaat het verhaal niet over.
poster vertelt (als ik dat goed gelezen heb..) dat de gemeente in zijn tuin een boom geplant heeft (de natuur heeft er gene gezaaid) en dat hij het dus maar omgezaagd heeft (het was een middelgroot boompje en geen woudreus..)
Toch?
Als je de hele discussie leest, ligt het een druppeltje anders. Waarschijnlijk woont TS aan een weg, dreef, lei met bomen. De boom in de buurt van haar woning was ziek (al dan niet door menselijke tussenkomst) en werd, door de wegbeheerder of de overheid, vervangen door een jonger exemplaar. Deze boom is al vrij stevig (20 cm diameter), en TS vindt haar voortuin te klein. Dus palmt zij maar een deel van het openbaar domein in. De boom staat in de weg voor de tulpen, dus : omzagen die hap!
Als het inderdaad zo gebeurd is (en daar lijkt het sterk op), is dit egoïstisch, asociaal en crimineel gedrag.
Een buurman zou dat eens bij haar moeten doen; een deel van haar tuin inpalmen en haar bomen omzagen. Kan je je de reactie voorstellen?
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

eylis
Berichten: 8841

#22 , 04 nov 2011 20:58

wat is het oeps? stond het slachtoffer dat je omgezaagd hebt in je tuin of op de straat?
Of weet jij niet tot waar je tuin loopt, of weet de gemeente niet tot waar de straat reikt?
en was de gemeente boos?

Franciscus
Berichten: 38601

#23 , 04 nov 2011 22:27

Een eikenboom is per definitie een hoogstam.
Een bessenstruik is per definitie een struik.

j.demoor
Berichten: 10360

#24 , 05 nov 2011 09:47

“Art.6.1.Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor :
1° het vellen van hoogstammige bomen, op voorwaarde dat aan al de volgende vereisten voldaan is :
a) ze maken geen deel uit van een bos;
b) ze liggen in een woongebied in de ruime zin, in een agrarisch gebied in de ruime zin of in een industriegebied in de ruime zin, en niet in een woonparkgebied;
c) ze liggen binnen een straal van maximaal 15 meter rondom de vergunde woning, de vergunde landbouwbedrijfswoning of landbouwbedrijfsgebouwen of de vergunde bedrijfswoning of bedrijfsgebouwen...”(16 JULI 2010. - Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

oeps
Topic Starter
Berichten: 115

#25 , 02 feb 2012 20:56

Boompje was blijkbaar aangeplant door vorige eigenaar omdat de boom die er eerst stond gerooid is en er een nieuwe moest aangeplant worden. Stond op grond van de woning en dichter dan 15 m vd woning.

Oude Belg
Berichten: 3192

#26 , 03 feb 2012 21:02

En het boompje was 10 cm doorsnee ,heb het nog even nagemeten.......terwijl deze zijn omtrek 20cm is

Nog eens even nameten. Een boom met een doorsnee van 10 cm heeft een omtrek van 31,42 cm. Heet wiskunde.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Terug naar “Milieurecht”