bodemonderzoek

LDB
Topic Starter
Berichten: 85

bodemonderzoek

#1 , 29 jan 2023 11:49

Beste,
Wij wonen reeds een 6 tal jaren in een appartementsgebouw dat werd gebouwd in 2016 en bestaat uit 5 percelen. Onlangs krijgen we van de syndicus een schrijven waarin er sprake is van een inlichtingbrief dd. 09/2021 en waarin plots melding wordt gemaakt van Vlarebo activiteiten. Dit zou tegenstrijdig zijn met de statuutakte dd. 12/2015 waar er geen sprake is van Vlarebo activiteiten. Hierop werd gereageerd naar de gemeente toe en gevraagd van de Vlarebo activiteiten te schrappen uit de registers.
Nu krijgen we toch te horen van onze syndicus dat er een bodemonderzoek dient te gebeuren en wij de kosten hiervoor moeten betalen.
Wij vragen ons af of dit wel zo maar kan. Normaliter dient zo'n onderzoek toch te gebeuren vooraleer er op gebouwd mag worden, nietwaar?
Graag Uw mening en advies hieromtrent a.u.b. Dank U wel.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 29 jan 2023 16:48

Mogelijk was er vroeger een verontreinigende activiteit gevestigd op de grond waarop het appartementsgebouw werd gebouwd. Vraag het eens na op de bouwdienst van uw gemeente. Hoe oud is het gebouw? Als het een nieuwbouw was had de promotor dat moeten aanvragen en betalen.

Thomas Morus
Berichten: 5917
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 29 jan 2023 18:29

Nu krijgen we toch te horen van onze syndicus dat er een bodemonderzoek dient te gebeuren en wij de kosten hiervoor moeten betalen.


Om welke reden?
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

LDB
Topic Starter
Berichten: 85

#4 , 31 jan 2023 11:44

De syndicus werd door een notaris voor de verkoop van één van de panden in kennis gesteld dat ze van de gemeente hebben vernomen dat VME .... een risicogrond betreft. De notaris heeft onmiddellijk teruggekoppeld naar de gemeente en volgende overgemaakt : nl. inlichtingenbrief ontvangen bij opmaken van de statuutakte en waarin geen sprake is van vlarebo-activiteiten. Statuutakte werd opgemaakt dd.15/12/2015. . Inlichtingenbrief dd 16/09/2021 waar er plots melding wordt gemaakt van vlarebo-activiteiten. Er werd op 26/05/2009 wel een orienterend bodemonderzoek uitgevoerd voor het naastliggend eigendom en er dienden toen geen verdere maatregelen genomen worden. Ik meen dat het hier gaat over dezelfde activiteiten. Waarom werden deze risico-inrichtingen niet vermeld op de inlichtingenbrief die destijds werd gevraagd voor het opmaken van de statuutakte van de VME.. Kan je nagaan of deze vlarebo-activiteiten effectief betrekking hebben op het perceel ... en indien geen betrekking de vlarebo-activiteiten te schrappen uit de gemeente inventaris en door te geven aan Ovam zodat er terug een blanco-bodemattest kan aangevraagd worden.
Dit voorgaande voor wat betreft de brief gericht aan de gemeente door de notaris die in 2021 instond voor de verkoop van één van de panden in onze VME.
Hopelijk is deze info duidelijk.

Thomas Morus
Berichten: 5917
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#5 , 31 jan 2023 14:26

Ik kan enkel bedenken dat er sedertdien nieuwe elementen aan het licht zijn gekomen welke dit onderzoek nodig maken.
Wat zegt de gemeente? Zij moeten toch een verklaring hebben hiervoor.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

LDB
Topic Starter
Berichten: 85

#6 , 07 feb 2023 15:14

Wij hebben ondertussen contact opgenomen met het gemeentebestuur en deze gingen het nakijken en ons asap iets laten weten. Bedankt voor jullie reactie en advies en ik hou jullie op de hoogte van het verdere verloop.

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 07 feb 2023 16:30

Het kan soms jaaaaren later komen. In een appartement dat wij 3 jaar geleden hadden, en ondertussen verkocht hebben, werd ook een bodemonderzoek bevolen voor het hele blok (zo een 30 tal huizen en appartementsblokken, omdat men te weten was gekomen dat hier voor de 2de wereldoorlog een stort was geweest in een kleiput van een voormalige steenbakkerij, dat is meer dan TACHTIG jaar later . Men noemde het een historische vervuiling. Resultaat was negatief. Maar ondertussen had OVAM een honderdtal eigenaars onrustig gemaakt en een hoop administratie bezorgd. Dossier bedroeg een 50 tal pagina's dat iedere eigenaar heeft ontvangen. Op 3 plaatsen hebben ze een proefboring gedaan en al her vuil was grotendeels vergaan, en werden geen giftige stoffen aangetroffen. De papieren van het dossier en de inkt gaven waarschijnlijk een grotere vervuiling, om nog maar van de kosten te speken. Iedere eigenaar werd aangetekend aangeschreven. Gelukkig allemaal op kosten van Ovam (is dus overheid, en dus toch ook wijzelf)

Terug naar “Milieurecht”