gedeeltelijke Verharden voortuin

bleutinum
Topic Starter
Berichten: 28

gedeeltelijke Verharden voortuin

#1 , 24 aug 2022 11:13

Begin dit jaar , vroegen wij aan de stad, om onze voortuin gedeeltelijk te verharden, om op het verharde stuk een parkeerplaats te hebben. (er is geen garage)
op dit ogenblik was ongeveer 30% van de voortuin reeds verhard (wandelpad) daar zou dus maximaal 30% bijkomen.
Alhoewel de verharding zou bestaan uit waterdoorlatende, grasbetonstenen of andere, werd de aanvraag geweigerd .
Nu (augustus '22) horen wij van een andere stedelijke dienst, dat, indien het originele plan reeds bestond uit verharding, de voortuin terug in originele staat hersteld mag worden.
Op het plan van 1997 staan tot 2 maal toe vermeld : "voortuin met betonklinkers"
Bij onze originele aanvraag begin dit jaar hadden wij nog niet gehoord van dit argument
Heeft iemand daar ervaring mee, of raad of het zin heeft om die aanvraag opnieuw te doen ?

Alvast bedankt

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Oude Belg
Berichten: 3192

#2 , 24 aug 2022 13:35

Er is geen garage, dus ook geen oprit. U wil parkeren in uw voortuin, wat niet mag, en tegelijkertijd verzekert u zich van een illegale parkeerplaats op de openbare weg, nl het verlengde van uw "parkeerplaats". Klinkers of niet, het is een voortuin.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

bleutinum
Topic Starter
Berichten: 28

#3 , 24 aug 2022 15:36

"U wil parkeren voor uw oprit wat niet wat" vreemd dat ongeveer 80% van de huizen, in de straat ,,die ook geen garage hebben , wel mogen parkeren op hun voortuin , die allemaal verhard zijn .

Reclame

LeenW
Berichten: 12824

#4 , 24 aug 2022 17:06

"Voortuin met betonklinkers", wordt hier expliciet vermeld dat dit om de ganse voortuin gaat? Of gaat dit om het wandelpad?

lukasi
Berichten: 1139

#5 , 24 aug 2022 21:04

waar was het weer ?
Lier of Sint Niklaas
Straat met een 80 huizen waar de voortuinen allemaal verhard waren.
Helicoptertuinen zoals ze zeggen
Bevel tot herstel binnen de 6 maand naar open grond met plantgoed en nee boomschors of grind was niet toegestaan. Deze materialen, net zoals kunstgras wordt aanzien als verharding.

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#6 , 24 aug 2022 23:10

Dat was Lier
Waar bij de (toen waarnemend) burgemeester, letterlijk achter de hoek, de ganse oppervlakte tussen voorgevel en trottoir verhard is.
"Maar dat is vergund"


Vraagsteller moet normaal op dat oude plan kunnen zien wat voortuin / aanplantingen en wat verharding was. Als architect het toen aanduidde.

Vreemd om aanvraag tot verharding te doen, als er verharding was.
Of was ze tgv een eerdere vergunning deels weggehaald ?

Er zijn ook plastiek honingraten waar je gras in kan planten - veel meer dan in grasbetonklinkers
Zijn waterdoorlatend en overrijdbaar , verhinderen ook wegspoelen.
Je kan eens polsen of die mogen.

lukasi
Berichten: 1139

#7 , 25 aug 2022 08:44

Gemeentes worden strenger en strenger voor het onbezonnen verharden van voortuinen en dit houdt verband met het waterdecreet en de Phyto wetgeving.

Waterdecreet verplicht om het water op je eigen perceel zo veel mogelijk te laten infiltreren. Hoe meer verhardingen , hoe moeilijker dit wordt. Zeker in verharde voortuinen wordt dit problematisch omdat al die 'kleine' voortuintjes samen wel een serieus aantal liter water kan laten infiltreren .
Bijkomend door het planten van bomen, struiken en plantjes kan je de opwarming in de straat wel tegen gaan.
Er zijn metingen van temperaturen op het wegdek, voetpad, tegen gevel in een straat voor de bomen werden gekapt en achteraf na rooiing. Temperatuurverschillen van voor en na kap van meer dan 20 graden ( twintig ) zetten je wel aan het denken.

Phyto wetgeving bepaalt dat het gebruik van sproeistoffen op verhardingen die afwateren naar openbaar domein of naar de openbare riolering verboden is.
Met meer verharding in de voortuinen , neemt het aantal onkruiden in die verharding toe. Zeker als die verharding over gedimensioneerd is ( Plaats voor camion maar enkel een auto moet er op ) en dan zijn mensen rap geneigd om te gaan spuiten tegen de onkruiden.
God beware ons als ze dan overgaan tot het flesje van de boer, of die huistuinen keukenmiddeltjes die erger zijn dan die paar klaprozen die bloeien.

Hopelijk snap je nu waarom het zo belangrijk is om te ontharden.
En op bovenstaande uitleg baseren de gemeentes zich om een vergunning te weigeren ( andere redenen natuurlijk niet daar gelaten)

Oude Belg
Berichten: 3192

#8 , 25 aug 2022 08:56

"U wil parkeren voor uw oprit wat niet wat" vreemd dat ongeveer 80% van de huizen, in de straat ,,die ook geen garage hebben , wel mogen parkeren op hun voortuin , die allemaal verhard zijn .
En dat zijn allemaal bouwovertredingen met als doel enkele illegale parkeerplaatsen te krijgen ten nadele van de andere bewoners. Er werd te weinig aandacht aan besteed, waardoor er verjaringen zijn.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#9 , 25 aug 2022 17:16

En dat zijn allemaal bouwovertredingen met als doel enkele illegale parkeerplaatsen te krijgen ten nadele van de andere bewoners.
Ik zal het doorgeven aan de burgemeester van Lier :mrgreen:


Neen, dat zijn dus NIET noodzakelijk allemaal bouwovertredingen
Situatie kan ooit zo vergund geweest zijn, en dan is er niks bouwovertreding aan

lukasi
Berichten: 1139

#10 , 29 aug 2022 08:21

Heeft niets te maken met lokale overheden , dit is federale wetgeving. En federaal omdat Belgie hier de europese wetgeving heeft gevolgd.

KJ86
Berichten: 2663

#11 , 29 aug 2022 09:40

Dat heeft niks met waterdoorlaatbaarheid te maken want de woning heeft geen garage.
Ik veronderstel dat het deel uitmaakt van een aantal gesloten bebouwingen met een voortuin om het straatbeeld te vergroenen. De gemeente kiest daarvoor om de straten een groen uiterlijk te geven zonder onderhoud te moeten uitvoeren of misschien is er parkeerdruk zoals de oude belg aangeeft.

Je denkt toch niet dat ze in Europa wakker liggen van een persoon die een parkeerplaats bij zijn woning wilt verharden. Als waterdoorlaatbaarheid dan toch federale materie zou zijn, waarom kan er bij ons in de gemeente wel verhard worden (anderhalve parkeerplaats per appartement is bij ons de norm) en kan TS voor een eengezinswoning geen 18 m² krijgen. Het zijn de lokale overheden die naar eigen goeddunken implementeren. Het is aan de burger om weerstand te bieden.

lukasi
Berichten: 1139

#12 , 29 aug 2022 13:39

Er was een bericht van KJ86 na bericht 9 en voor mijn antwoord hierop.
Of de woning nu wel of geen garage heeft speelt geen rol.
Het gaat hier duidelijk over de ONBEBOUWDE delen van een perceel waar de wetgeving of beter gezegd het waterdecreet ( europees ) wel van toepassing is.

Je argument dat europa niet wakker ligt van 1 parkeerplaats is natuurlijk waar, maar europa ligt wel wakker van de droogte's , de opwarming , de klimaatsveranderingen en ondoordacht en onbezonnen toepassen van fytoprodukten en wat nog meer.

De stelling dat een gemeente bij een appartement 1.5 parkeerplaats moet voorzien is zoals je zelf zegt een gemeentelijke verordering en jouw gemeente maakt van deze mogelijkheid gebruik om APPARTEMENTEN voldoende te voorzien van parking . De meeste liggen dan ook ondergronds omdat ze ook moeten voldoen aan het waterdecreet maar dat laat je wel na om te zeggen.

En dat dit niet opgaat voor een eensgezinswoning klopt niet. De wetgeving zegt duidelijk dat de strook verharding van openbaar domein naar de voordeur is vrijgesteld net zoals de strook verharding van straat naar de garage . Je mag dus zelfs voor een achterstaande garage die op bv 30 meter van de straat ligt, een strook van 3 meter breed tot 30 meter verharden zonder vergunning.
En dat dit soms meer is dan de door jou gevraagde 18 m² is dan wel duidelijk.
Alleen extra parkeerplaatsen in de voortuin maken, mag niet .
Tenzij deze extra parkeerplaats kan bedient worden via een oprit en dus niet rechtstreeks toegang geeft via de openbare weg.
Tenzij de totale som van alle verhardingen en alle bovengrondse constructies niet boven de 80 m² komt .
Tenzij deze extra parkeerplaats het maximum van 30% verharding in de voortuin niet overschrijdt.
Maar in alle eerlijkheid, zelden kan aan deze extra voorwaarden om te genieten van een vrijstelling voldoen worden.

Het is aan de burger om het groter geheel in te zien en eens na te denken over het dichtstraten van zijn stukje grond.

Sirkii
Berichten: 5396

#13 , 04 sep 2022 17:28

En de vraag na t uitspuien van uw frustratie is ?

Terug naar “Milieurecht”