Pagina 1 van 1

klacht inzake bouwovertredingen

Geplaatst: 23 okt 2019 21:19
door onsdroomhuis
viewtopic.php?f=39&t=101106&p=579852#p579852 zie ook deze topic andere samengevoegd JurecaBE - moderator


Hallo, graag had ik wat hulp over volgend onderwerp (om dit alles te kaderen even wat voorafging: 2,5 jaar kochten wij onze huidige woning. Na een aantal verbouwingen waarbij onze buren telkens klaagden over teveel lawaai, zelfs wanneer er bv maar een paar gaten werden geboord, kwam het in januari van dit jaar tot het sturen van politie. Zij konden geen gevolg geven aan zijn klacht daar ik volledig rechtmatig handelde. 6 maanden geleden kreeg ik een laatste sms waarin hij met politie en gerecht dreigde indien het 'slaan' met binnendeuren niet zou stoppen. De deuren heb ik van in het begin met rubberen tochtstrips afgeplakt zodat het sluiten van deuren al minder lawaai zou maken maar blijkbaar is niks goed genoeg)
Nieuwe wending nu is dat wij vorige maand een aangetekend schrijven van de gemeente kregen waarbij er een klacht bij hen binnengekomen was zouden er bij ons een aantal bouwovertredingen zouden zijn die, vanaf aanpalende percelen, zichtbaar zijn. Het gaat over een overdekt terras, een carport, een oprit in dolomiet en een aantal stallingen achteraan onze tuin.
Groot was dus onze verwondering toen we dit lazen omdat al het vernoemde reeds aanwezig was toen wij het huis kochten. In de brief werd ons gevraagd om een afspraak te maken met de omgevingsambtenaar van de stad. Voor ons is het vrij duidelijk dat onze buurman ons nu op deze manier probeert het leven zuur te maken mits aan de andere kant van ons huis landbouwgrond ligt.
Vorige week zijn we dan eerst naar onze notaris gegaan. Hij had in al die jaren nog nooit zo'n brief gezien en kon ons bijgevolg ook niet dadelijk raad geven. Hij gaf ons wel het document waarbij de gemeente verklaarde dat op het ogenblik van de aankoop geen gekende overtredingen waren. Volgens hem verjaren bouwmisdrijven ook, mits je kan aantonen dat de overtredingen zijn begaan voor de aankoop.
Gisteren hadden we een afspraak met de omgevingsambtenaar en van bij het begin hadden we een slecht gevoel bij deze persoon. Na onze vraag waarover het ging vertelde ze wat er was vastgesteld, hetgeen ook in de brief stond. Toen we vroegen naar het hoe en waarom kregen we als antwoord dat klachten anoniem zijn en dat ze er niets meer wou over zeggen. We vroegen wie de vaststellingen had gedaan en daarop zei ze zelf dat zei het was die het zag van voor de woning. Echter van voor de woning is alleen de oprit en de carport te zien. Hierna begon ze over google maps...en dat je alles vanuit de lucht kan zien. Deze foto's hebben we niet te zien gekregen, als ze er al waren.
Vervolgens kregen we te horen dat alles moest verdwijnen, dus oprit, carport, terras en stallingen...het was alsof we een slag in het gezicht kregen. Zelfs toen wij vertelden dat dit alles er reeds stond voor wij de woning kochten had ze hier geen oren naar. Het was pas toen we vroegen over verjaring dat het gesprek wat gematigder werd. Plots mochten oprit en carport blijven staan. Het dak van het terras echter moet verkleind worden omdat dit meer dan 40m² bedraagt nl 55. De golfplaten die erop liggen dienen ook vervangen omdat dit niet 'esthetisch' genoeg zou zijn. Wij vragen ons dan af waarom een gemeente medezeggenschap wil over een terras achteraan een woning, zeker owv esthetische redenen. Achteraan onze woning is landbouwgrond dus voor het uitzicht van onze achterburen kan hzt zeker niet zijn.
Over dit laatste item liet ze duidelijk verstaan dat 'zij' zo'n golfplaten niet wilt (zou zij onze buurman kennen vroegen wij ons toen af). Uiteindelijk werden we gevraagd een nieuwe afspraak te maken om onze 'goed wil' te tonen en met voorstellen en foto's te komen om oplossingen te bespreken die zij dan ook nog eens moeten goedkeuren. Waarom foto's als zij toch al alles gezien hebben. Onze buren zijn ondertussen begonnen met de bouw van hun nieuwe woning en dat maakt het voor ons nog moeilijker omdat wij ons de vraag stellen waarom zij ons het leven zuur blijven maken. Voor ons hele gezin is dit geen fijne periode en we hopen maar 1 ding en dat is dat ze snel weg gaan zijn.
Daar de wetgeving omtrent dit item niet echt duidelijk is, graag hierover advies.
Alvast bedankt

Omgevingsambtenaar

Geplaatst: 26 okt 2019 15:45
door onsdroomhuis
Kan een omgevingsambtenaar bepalen dat het dak (doorschijnende golfplaten)van ons terras van het huis dat wij 2 jaar geleden gekocht hebben, moet vervangen worden door 'degelijker' materiaal? Volgens de buren staat dit terras hier al min. 15 jaar

Re: Omgevingsambtenaar

Geplaatst: 26 okt 2019 18:22
door Marcus Aurelius
In welke mate is de omgevingsambtenaar betrokken? Heeft u een wijziging of verbouwing aangevraagd?

Re: Omgevingsambtenaar

Geplaatst: 26 okt 2019 20:07
door Inazuma
Kan een omgevingsambtenaar bepalen dat het dak (doorschijnende golfplaten)van ons terras van het huis dat wij 2 jaar geleden gekocht hebben, moet vervangen worden door 'degelijker' materiaal? Volgens de buren staat dit terras hier al min. 15 jaar
Verkavelingsvergunningen voorzien vaak dat er met "degelijke" of "duurzame" materialen gewerkt moet worden voor de buitenkant

Re: Omgevingsambtenaar

Geplaatst: 27 okt 2019 14:21
door onsdroomhuis
Wat is er niet duurzaam aan plastieken profielplaten? Op lange termijn zullen we deze inderdaad moeten vervangen.

Wij hebben geen wijziging of verbouwing aangevraagd omdat we dit ook niet aan het doen zijn. Alles wat nu staat, stond er al jaren voor wij het huis kochten. Er is klacht neergelegd bij de gemeente voor bouwmisdrijven die wij niet hebben begaan. Dus de enige betrokkenheid van de omgevingsambtenaar is de behandeling van de klacht.

Re: Omgevingsambtenaar

Geplaatst: 27 okt 2019 14:25
door Thomas Morus
Dan zal er destijds geen vergunning verleend zijn voor dat bouwsel.
Een omgevingsambtenaar schudt dat niet zomaar uit zijn mouw zonder wettelijke grondslag.

Re: Omgevingsambtenaar

Geplaatst: 27 okt 2019 15:47
door onsdroomhuis
Daar twijfel ik ook niet aan. Wat ons vooral dwarszit is dat dit wordt aangehaald terwijl het er reeds zoveel jaren staat. En omdat onze buur nu eindelijk een manier gevonden heeft om ons het leven op deze manier zuur te maken, moeten wij opdraaien voor de overtredingen uit het verleden. Geldt er dan geen verjaring voor zo'n dingen?

Re: Omgevingsambtenaar

Geplaatst: 28 okt 2019 18:11
door Marvra
Er geldt wel degelijk een verjaring. Het is echter aan de rechtbank om na te gaan of een overtreding verjaard is. Als u wil weten of de overtreding verjaard is, zal u moeten zeggen tegen de omgevingsambtenaar dat u niet van plan bent om de overtreding minnelijk te regelen, de omgevingsambtenaar zal dan een P.V. moeten laten opmaken (voor zover dit nog niet gebeurde) en het P.V. laten overmaken aan het parket. Het parket moet dan beslissen om al dan niet strafrechtelijk te vervolgen. De omgevingsambtenaar zal ondertussen een herstelmaatregel moeten laten beslissen door het College van Burgemeester en Schepenen en deze herstelmaatregel voorleggen aan de Hoge Raad voor het Herstelbeleid die eensluidend positief advies moet geven.
Als het parket overgaat tot vervolging en de HRH geeft een eensluidend positief advies gaat de zaak naar de rechtbank. het CBS kan dan proberen de herstelmaatregel via de rechtbank af te dwingen, maar de kans bestaat dat de rechtbank beslist dat de overtreding verjaard is en dat er dus geen herstelmaatregel meer opgelegd kan worden.
Een overtreding die verjaard is, wordt echter niet automatisch vergund. U kan gewoon niet meer vervolgd worden en tot herstel gedwongen worden. Op het moment dat u een omgevingsvergunning wil voor het verbouwen van de woning of constructie die in overtreding is, zal er alsnog tot herstel moeten overgegaan worden.
Misschien kan u best aan de omgevingsambtenaar laten weten dat u van plan bent om de constructie op termijn te vervangen door een meer degelijke constructie. Een gesprek brengt vaak al duidelijkheid.