Onverharde oppervlakte

RobbyGabriels
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Onverharde oppervlakte

#1 , 13 apr 2019 04:03

Geachte,
Wij hebben een perceel op een camping in wenduine.
Bij de voorschriften staat dat er 25% onverharde oppervlakte moet zijn.
Hoort kiezels op een worteldoek dat op de grond ligt ook bij onverharde oppervlakte ?
En een houten planken terras met om de 15cm een opening van 5mm dat op blokken staat ook bij onverhard oppervlakte, omdat de ondergrond gewoon zand is?

Alvast bedankt !

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
mava105
Berichten: 19237
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 13 apr 2019 09:18

Met onverharde oppervlakte wil men het regenwater de kans geven om in de ondergrond,d door te sijpelen. De door u genoemde materialen hebben hetzelfde resultaat. Om zeker te zijn vraag het de campinguitbater, voor je eraan begint, en dit om nodeloze kosten te voorkomen.

lukasi
Berichten: 251

#3 , 13 apr 2019 10:56

Niet zo simpel om dit te catalogiseren als onverharde oppervlakte. Want onverharde oppervlakte is per definitie een oppervlakte waarbij het water ongestoord kan infiltreren en waarbij de bodem vrij is van anorganisch materiaal. en waar flora de bovenhand heeft

Je houten terras zal sowieso aanzien worden als verharding, zelfs als het op blokken staat.

Het water kan inderdaad wel via de voegen doordringen in de ondergrond MAAR veel oppervlakte water zal afgevoerd worden naar de zijkanten. Men zal dit aanschouwen als een half open verharding waarbij dus een percentage wordt genomen voor de waterinfiltratie. Gangbaar voor houten terrassen is een infiltratie coëfficiënt van 25% . Dus 75% NIET infiltreerbaar.

Kiezel is 100% anorganisch materiaal en is duidelijk een verharde oppervlakte.
Weliswaar met een hoog infiltratie coëfficiënt (50-75% )
Veel zal afhangen van de 'worteldoek'
Er zijn worteldoeken die 12 liter water per m² per seconde doorlaten maar ook die 35 liter water doorlaten. Vandaar het verschil in percentage)
Ook de korrelgrootte van de kiezel speelt een rol , men heeft kiezel met granulaat 0/15 of kiezel van 5/15 en zelfs meer.
De bulkprodukten waarbij de fractie 0 voorkomt worden allen aanzien als slecht tot niet waterdoorlatend. De 0 fractie zorgt ervoor dat de capillaire werking van de kanaaltjes worden verhinderd.

Je kiezel en je houten terras zijn geen onverharde oppervlaktes .

Reclame

Terug naar “Milieurecht”