landbouw gifspuiten door buurman

jan huijnen
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

landbouw gifspuiten door buurman

#1 , 11 sep 2023 12:30

Er is een conflict ontstaan met de buurman, Hij heeft een enkele jaren geleden druivenstruiken geplaatst en besproeit die regelmatig,( zonder waarschuwing vooraf). Echter het landbouwgif waait altijd over en besproeit ook onze tuin waar wij net onbespoten groenten en fruit kweken, mag dat?
Ook zitten wij regelamatig te eten byiten ook met gasten en dan om 2000 begint man te sproeien en waait het landbouwgif over.
Buurman draagt wel beschermende kledij en bril , maw is niet erg gezond wat hij sproeit maar wij moeten blijkbaar dat alles tolereren?

is ier niet een bepaalde wetgeving voor, het lijkt me dat iemand geen lanfdbouwgif hoeft te slikken.
mvrgr
jan huijnen

bullgod
Berichten: 219
Juridisch actief: Nee

#2 , 11 sep 2023 14:51

op basis van welke wetgeving weet ik niet, maar sproeistoffen mogen m.i. niet driften.
gebeurt het sproeien manueel of motor aangedreven?
Prietpraat is des duivels oorkussen.

lukasi
Berichten: 998

#3 , 11 sep 2023 17:00

En met wat spuit hij?
Spuit hij tegen insecten met een insecticide of met een biologisch middel? Om te weten welke beschermmaatregelen van kracht zijn moet je minstens weten of hij spuit tegen onkruiden of tegen schimmels of tegen insecten of zelfs tegen de nachtvorst?
Spuit hij op ZIJN landbouwbedrijf of is hij hobby wijnboer ?
Landbouwbedrijven kunnen en mogen andere produkten gebruiken dan partikulieren en of professionelen.

Volgens Fytolicentiewetgeving moeten voorzorgsmaatregelen genomen worden in functie van de aktieve stof ... en dus moet je zien te achterhalen met welk produkt hij spuit.
Bv pelagoniumzuur mag gespoten worden op alle terreinen en dient een afstand tot de perceelgrens van 1 meter aangehouden te worden. Glyfosaat moet dan weer met ketskop en op 3 meter afstand gespoten worden.
Mag niet gebruikt worden met wind en er moet gespoten worden met kap of ketskop.
Biocide mogen gespoten worden met winderig weer. Als je buur dus een oplossing van kopersulfaat spuit op zen wijnstokken is dit GEEN gif. Moet zelfs met wat wind gespoten worden om een optimale dekking te hebben.

Indien je AANTOONBARE schade hebt aan je gewassen door drift van spuitprodukten dan is er dus schade en kun je dit verhalen op je buur.
Kun je aantonen dat hij fytoprodukten gebruikt waarvoor hij geen licentie heeft, dan zal hij daar bovenop nog een boete krijgen.

Reclame

Terug naar “Milieurecht”