Asbestleien worden rondgesmeten

teizman
Topic Starter
Berichten: 42

Asbestleien worden rondgesmeten

#1 , 30 aug 2021 20:14

Beste,

Op een 5 meter van mijn terras werden er enkele dagen geleden asbestleien van het dak gesmeten. De hele dakconstructie wordt vervangen en de aannemer zat op het dak en gooide alle leien 1 voor 1 in de tuin van de woning.

Ik vermoedde dat deze asbest zouden bezitten en contacteerde de gemeente, maar die vroegen mij de (milieu)politie te contacteren. 2 uur later waren ze er kort. Onmiddellijk nadien hoor ik de aannemer weer verder doen, opnieuw op dezelfde wijze en met een simpel bouwmaskertje als enige bescherming.

De tuin van de buur lag volledig bedekt met deze leien.
Vandaag zie ik dat heel wat van deze leien ondertussen in speciale zakken gestoken zijn, met in grote letters 'Gevaar, bevat asbest'.

Als ik de.leien nader bekijk, lijkt het in ieder geval om asbest houdende leien te gaan.

Wat is jullie advies? De tuin is volgens mij gecontamineerd. Nogmaals, mijn terras is onmiddellijk tegen de scheiding tussen beide tuinen.


Dank,

Tijs

mava105
Berichten: 20757
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 31 aug 2021 09:08

Als de milieupolitie of de diensten al terplaatse waren kan je niet veel meer doen. Via VR kan je mogelijks de ontsmetting van uw eigen tuin vragen. Informeer zelf eens bij die diensten.

LeenW
Berichten: 10856

#3 , 31 aug 2021 09:35

Ik kan verkeerd zijn, maar ik dacht dat asbest enkel door een gespecialiseerde firma verwijderd mocht worden.

Reclame

mava105
Berichten: 20757
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 31 aug 2021 12:38

Enkel de NIET gebonden asbest moet door een gespecialiseerde firma worden opgehaald en verwerkt volgens zeer strenge regels. Leien en golfplaten zijn met gebonden asbest en dat mag men zelf afbreken mits het niet te breken en onmiddellijk in zakken te steken.
Buurman is dus in ieder geval fout bezig.

teizman
Topic Starter
Berichten: 42

#5 , 01 sep 2021 12:07

Even een update van de situatie:

1. Vorige week contacteerde ik de gemeente en nadien de politie met de vraag of deze manier van werken wel kon. Zij zouden een ploeg sturen om dit na te kijken.
2. ik had (stiekem) de werkman gefilmd. Hij is niet herkenbaar wegens te ver, maar je ziet dat hij alleen aanwezig is, alleen op het dak werkt en dat hij enkel een simpel masker draagt. Je ziet ook dat hij de leien op het dak al kloppend breekt om ze los te maken en gooit ze vervolgens naar beneden.
3. De week nadien ligt de tuin vol met asbest platen. Deels is al in speciale zakken gegooid, een ander deel wordt in containers gestort: onderaan de leien, bovenaan ander puin. Ik vermoed dat hij het asbest wil verbergen voor goedkope afvoer.
4. Verder lijkt hij zijn gangetje te kunnen gaan, dus ik bel de mileupolitie nogmaals hoe dit kan. Zij zeiden dat de ploeg ter plaatse had vastgesteld dat ALLES volgens de regels verliep.
5. Ik vraag vervolgens een tweede bezoek door een interventie ploeg. Toen zij arriveerden, waren ze arrogant en pissed off ten opzichte van mij. Ik kwam te weten dat ze tegen hun voeten hadden gehad en ze hadden gehoord dat ik hen gefilmd had. Dit is uiteraard niet correct. Ze verdedigden ook door te stellen dat ze niet alle regels hoefden te kennen rond bouwovertredingen en asbest.... Zwakke instelling IMHO.
6. Ik doe een officiële melding op OVAM, met foto's van de overtredingen. Misschien gaat dit wel een probleem worden bij nazicht door notaris voor verkoop (bodemattest). ?
7. Later die dag komt de eigenaar van de firma die de woning renoveert naar mijn huis. Hij is van het type 'buitenwipper' en dreigde me af: ofwel laat ik hen rustig werken zonder de politie te bellen, ofwel heb ik een probleem met hem....Wat dit ook moge betekenen. Ik laat hem ratelen en hij vertrekt.

Samengevat: veel miserie voor iemand die asbest vervuiling wil tegengaan. Politie is pissed off met mij en bouwbedrijf dreigt me af!

Afbeelding

Franciscus
Berichten: 35641

#6 , 01 sep 2021 20:41

Niet vergeten van deze tussenkomst van de verantwoordelijke aangifte te doen wegens bedreigingen bij de politie. Als ze dat ook weigeren ==> Comité P.
Zie ook privé bericht

Inazuma
Berichten: 7764
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#7 , 02 sep 2021 08:40

Als dat asbestleien zijn tussen gewoon bouwafval, gaat het probleem nog wel wat verder dan 1 dak afbreken ...

Terug naar “Milieurecht”