De diagnose was longkanker, maar...

Dora
Topic Starter
Berichten: 10

De diagnose was longkanker, maar...

#1 , 17 apr 2018 00:57

Mijn vader (70 jaar) verbleef al enkele jaren in een rusthuis, hij was dement maar lichamelijk kon hij zichzelf nog redelijk goed behelpen.
Hij kon nog zelf stappen, nam nooit de lift , ging zelfstandig naar wc enz... alleen, hij was dement...en vaak verward.
Hij rookte , daar kon hij niet zonder en in die tijd mocht hij zelfs op zijn kamer in het rusthuis roken.

In mei 2001 stelde ik vast dat mijn vader was vermagerd en erg hoestte.
Zonder aarzelen belde ik zijn huisdokter die mijn vader verder liet onderzoeken in het ziekenhuis.
Er werd longkanker vastgesteld, volgens de specialist zou mijn vader nog zo een 6 maanden leven.
Ik was geschokt, mijn vader was dan wel dement , maar lichamelijk heeft hij nooit problemen gehad.

Ik besloot om loopbaanonderbreking te nemen om thuis voor mijn vader te zorgen, ik wilde niet dat hij eenzaam in een ziekenhuis of rusthuis zou sterven.
Een paar maanden later... in juli... zag ik op VTM-nieuws dat er in het rusthuis waar vroeger mijn vader verbleef TBC bij enkele bewoners en verzorgende was vastgesteld.

Meteen belde ik mijn huisarts die op dat moment ook mijn vader behandelde... ik vroeg om een TBC-test voor mijn vader, hij raadde me aan om de huisdokter die voorheen mijn vader had...te bellen.
De huisarts van mijn vader zei dat mijn vader longkanker had en geen TBC, een TBC-test was volgens hem niet nodig en zinloos.

Eind september 2001 is mijn vader overleden, hij werd gecremeerd.

Een paar dagen later nadat mijn vader werd gecremeerd , kreeg ik te horen dat ook mijn man niet lang te leven had.
Hij had al enkele jaren lymfeklierkanker en het ging niet goed.
4 maanden na mijn vader is ook mijn man overleden.
Onze dochter was toen een puber, ik had zoveel rond mijn hoofd.

Een tijd later ga ik weer aan het werk, ik moest op medische controle en ik kreeg gelijk gewoonte een TBC-test
De TBC-test bleek positief.. wat er toen door me heen ging kan ik niet beschrijven.
Ik besloot naar de specialist te gaan die de longkanker bij mij vader had vastgesteld.
Heel boos zei deze specialist dat dit niks met mijn vader te maken had... hij vroeg me ook om niet naar de pers te stappen.
Ik moest naar mijn huisdokter voor verdere behandeling... gedurende een jaar heb ik antibiotica moeten slikken.

Uiteraard had ik hier mijn bedenkingen mee, maar had ik toen de moed niet om hier verder bij stil te staan.

Toen ik wat tot rust was gekomen zocht ik in Google de kenmerken van TBC en kenmerken van Longkanker... er bleken heel wat gelijkenissen.
Ik belde de huisdokter van mijn vader... ik vroeg naar het medisch dossier van mijn vader, ik wilde weten of hij was getest op TBC en of hij wel zeker wist dat mijn vader aan longkanker was overleden.
De huisdokter zei dat het medisch dossier na het overlijden van mijn vader meteen was vernietigd, dit was gebruikelijk zei hij.
Ik voelde me gekwetst machteloos.

Nog steeds stel ik me vragen.

Bedankt om te reageren.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
The Oscars
Berichten: 406
Juridisch actief: Nee

#2 , 17 apr 2018 11:48

Patientendossiers behoren nochtans 30 jaar bewaard te worden. In principe heeft u recht op morele schadevergoeding. Bovendien kan de zorgverlener nog een tuchtrechtelijke sanctie oplopen.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#3 , 17 apr 2018 12:11

Zonder aarzelen belde ik zijn huisdokter die mijn vader verder liet onderzoeken in het ziekenhuis.
Er werd longkanker vastgesteld.
Kan je dit zinnetje even verder specifiëren? De symptomen van TBC en longkanker kunnen dan al gelijkaardig zijn, maar op een scan is het verschil hemelsbreed. Ik kan me niet voorstellen dat men de diagnose van longkanker stelt zonder een scan genomen te hebben.

Wat wel mogelijk is, is dat uw vader daarbovenop ook TBC had, en u besmet heeft, uiteraard. Maar je kan de TBC ook van ergens anders gekregen hebben. Aangezien je daarop getest werd, neem ik aan dat je in de zorgsector werkt? Dit is sowieso een risicogroep voor besmetting.

Uw vader is echter gecremeerd, men kan dit niet meer controleren. Dat het patiëntendossier vernietigd zou zijn, is larie en apekool volgens mij.

Belangrijkste is te weten hoe de diagnose van longkanker gesteld is? Is dit via een scan gebeurd, wees dan maar zeker dat uw vader longkanker had. Hij kon daarenboven mogelijk ook nog TBC gehad hebben, maar of uw vader ook veel langer zou geleefd hebben als deze behandeld was geweest, is een groot vraagteken.

Als de diagnose gesteld is zonder scan (dit kan ik me echt niet voorstellen. Dit zou absurd zijn), heb je een punt. Maar nogmaals: een kankerdiagnose zonder een scan... Zo goed als onmogelijk.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Reclame

Dora
Topic Starter
Berichten: 10

#4 , 17 apr 2018 14:21

(Zonder aarzelen belde ik zijn huisdokter die mijn vader verder liet onderzoeken in het ziekenhuis.
Er werd longkanker vastgesteld.) "Toen ik vaststelde dat mijn vader was vermagerd en hoestte heb ik zijn huisdokter gebeld, ik dacht dat hij bronchitis had. De huisdokter stuurde hem verder naar de specialist en na de "longfoto" (en hier was ik bij aanwezig) zei de specialist mij meteen dat het longkanker was. Mijn vader is dan enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Ik weet niet of er daar een scan is geweest, ook niet of er een TBC test was gedaan.

Ondertussen lees ik hier dat een medisch dossier tot 30 jaar na overlijden moet worden bewaard.
Waarom mocht ik van de specialist niet weten of mijn vader was getest op TBC? Waarom moet zijn huisdokter mij dan zeggen dat zijn dossier meteen is vernietigd?

Zou ik dat dan nu nog het medisch dossier van mijn vader kunnen opvragen? Hoe moet ik dat dan aanpakken want ik ben er bijna zeker van dat zijn huisdokter mij weer zal afschepen.

Ik zou gewoon duidelijkheid willen, want dit ga ik anders nooit kunnen los laten.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#5 , 17 apr 2018 14:34

Ik weet niet of er daar een scan is geweest,
Zo'n scan is niet gratis. Dus ofwel heeft uw vader daar een factuur van gehad, of is er een factuur naar de hospitalisatieverzekering gestuurd. Ook de mutualiteit komt daar voor een stuk in tussen. Je kan dus mutualiteit of hospitalisatieverzekering contacteren om dit na te vragen.
ook niet of er een TBC test was gedaan.
De vraag voor TBC te testen is enkel aan de huisarts gesteld, maak ik op uit uw eerste post. Als deze vraag niet aan het ziekenhuis gesteld werd, zal er geen TBC test gedaan zijn. Voor zover ik weet is dit niet iets waar standaard op getest wordt.
Ondertussen lees ik hier dat een medisch dossier tot 30 jaar na overlijden moet worden bewaard. Waarom mocht ik van de specialist niet weten of mijn vader was getest op TBC?
Hoe bedoel je? Is de vraag ooit aan de specialist gesteld om te testen op TBC?
Waarom moet zijn huisdokter mij dan zeggen dat zijn dossier meteen is vernietigd?
Geen idee waarom deze dit zegt...
Zou ik dat dan nu nog het medisch dossier van mijn vader kunnen opvragen? Hoe moet ik dat dan aanpakken want ik ben er bijna zeker van dat zijn huisdokter mij weer zal afschepen.
Neem contact op met de mutualiteit (van uw vader) en leg de situatie voor. Zij zullen u verder kunnen helpen. Als patiënt heb je recht op inzage van uw eigen medisch dossier. Ik vermoed dat erfgenamen van overleden patiënten ook bepaalde rechten hebben in die zin.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

denlowie
Berichten: 15716
Juridisch actief: Nee

#6 , 17 apr 2018 14:45

Op een longfoto ziet men duidelijk of je tbc of long kanker heeft.
Als de radioloog dit niet ziet is er iets mis mee met die radioloog.
De belangrijkste kenmerken van TBC is enorm veel hoesten, pijn in de borst en NACHT ZWETEN.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Dora
Topic Starter
Berichten: 10

#7 , 17 apr 2018 17:32

Nadat bij mij TBC was vastgesteld, toen was mijn vader al overleden... toen heb ik de vraag gesteld aan de specialist van mijn vader of hij op TBC was getest , hij antwoordde niet op die vraag. Ik vroeg hem dan of het mogelijk was dat hij TBC kon gehad hebben, hij antwoordde kort en bondig... "uw vader had longkanker en niks anders" Hij werd zelfs boos toen ik die vraag aan hem had gesteld.

Wat ook was... na ontslag van het ziekenhuis had mijn vader koorts en kreeg hij van mijn huisdokter antibiotica voorgeschreven... de weken nadien ging het heel goed bij mijn vader, hij werd zelfs dikker en zag er beter uit. Nadat de antibioticakuur gedaan was vermagerde hij weer. Het kan toeval zijn, maar dat was ook één van de redenen dat ik na zijn dood begon te twijfelen of hij wel longkanker had gehad.
Ik ben dan eerst op internet gaan opzoeken en las dat de symptomen bij longkanker zowat overeen komen als bij TBC .
Bij TBC krijg je meestal antibiotica toegediend, en is ook te genezen, tenminste als je je tijdig laat verzorgen.

Ik las ook dat een longfoto geen bewijs is dat je longkanker hebt en als er afwijkingen zijn te zien op de longfoto dit dan verder moet onderzocht worden. "Ik kreeg meteen na de longfoto te horen dat mijn vader longkanker had. "

En dan van zijn huisdokter moeten horen dat zijn medisch dossier was vernietigd nadat hij was overleden.... Waarom dat zeggen terwijl dat niet waar is? Ik heb aan deze huisdokter toen gevraagd om mijn vader te testen op TBC, dat was volgens hem niet nodig.

Ik heb er destijds mij niet druk om gemaakt, ik geloofde zijn huisdokter. Toen er TBC in het rusthuis was vast gesteld leefde mijn vader nog, toen had ik met mijn vader naar een andere dokter moeten gaan en daar heb ik nu behoorlijk spijt van.

The Oscars
Berichten: 406
Juridisch actief: Nee

#8 , 18 apr 2018 11:51

Ondertussen lees ik hier dat een medisch dossier tot 30 jaar na overlijden moet worden bewaard.
Waarom mocht ik van de specialist niet weten of mijn vader was getest op TBC? Waarom moet zijn huisdokter mij dan zeggen dat zijn dossier meteen is vernietigd?


Omdat deze wellicht iets te verbergen heeft, nl. gemaakte fouten?
Zou ik dat dan nu nog het medisch dossier van mijn vader kunnen opvragen? Hoe moet ik dat dan aanpakken want ik ben er bijna zeker van dat zijn huisdokter mij weer zal afschepen.
[/quote]

U kunt informatie uit het dossier van uw vader op twee manieren verkrijgen:

1. Via uw huisarts, of
2. Via de juridische dienst van het ziekenfonds.

Uzelf heeft geen rechtstreekse inzagerecht in het dossier, tenzij u beroep doet op artikel 877 Ger. W.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#9 , 18 apr 2018 12:12

Dora, het is me nu niet meer volledig duidelijk. Wat wil je nu juist bekomen? Inzage in het medisch dossier van uw vader? Neem dan contact op met de mutualiteit, zoals The Oscars al zei.

Is uw hypothese nog altijd dat uw vader GEEN longkanker had? Ik kan me echt niet voorstellen dat men dergelijke zware diagnose stelt zonder 100% zeker te zijn.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Dora
Topic Starter
Berichten: 10

#10 , 18 apr 2018 15:35

Weet dat ik destijds de moed niet had om het verder uit te zoeken. Ik probeerde het te vergeten, maar dat gaat niet. Het blijft me bezig houden en omdat ik mijn twijfels heb zou ik graag willen weten of mijn vader wel degelijk aan longkanker is gestorven. De manier waarop de specialist toen met mij om is gegaan, dan ook nog zijn huisdokter die me vertelde dat het medisch dossier was vernietigd en dat enkele maanden na de dood van mijn vader... nu weet ik heel zeker dat dit niet klopt. Waarom zo moeilijk doen als hij wel degelijk gestorven is aan longkanker? Het gaat hier om mij vader die ik heel graag zag, ik had helaas de pech dat toen ook mijn man ernstig ziek was. Er is toen zoveel over mee heen gekomen dat ik niet wist waar ik het eerst aan moest denken. Ik heb er nog altijd moeite mee en probeer rust te vinden. Ik wil enkel duidelijke en eerlijke antwoorden, volgens mij heb ik daar toch recht op... of niet?

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#11 , 18 apr 2018 15:55

Uiteraard heb je rechten, maar je moet wel duidelijk weten wat je wil. Ik denk dat je dit best even naleest: https://www.ordomedic.be/nl/adviezen/ad ... -pati%EBnt

Daarin staat duidelijk hoe je inzage kan krijgen in het medisch dossier van uw vader. Het komt er in praktijk op neer dat je best een arts contacteert die je vertrouwt, die dan voor jou de nodige gegevens kan opvragen en jou correct kan informeren.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Dora
Topic Starter
Berichten: 10

#12 , 18 apr 2018 18:12

Bedankt om alle informatie. Of ik ooit achter de waarheid ga komen weet ik niet. Ik ga het in ieder geval proberen. Moest het een naaste familielid zijn van jullie denk ik ook wel dat je alles zou doen om achter de waarheid te komen. Het kan best zijn dat mijn vader is overleden aan longkanker, als dat zo is zie ik niet in waarom men zou weigeren om mij inzage te geven in zijn medisch dossier.... dat is trouwens het enige wat ik destijds gevraagd had en nu nog steeds vraag. Ik wil weten of er een scan is geweest , ik wil weten welke onderzoeken mijn vader heeft gehad nadat longkanker was vast gesteld. Het enige dat ik nu weet is die longfoto waar meteen daarna werd gezegd dat het longkanker was. Was er nadien geen TBC geweest, en had men mij destijds zo niet afgewimpeld.. dan had ik me al die vragen niet gesteld. We zien wel. Ik hou jullie op de hoogte.

The Oscars
Berichten: 406
Juridisch actief: Nee

#13 , 18 apr 2018 19:04

Bedankt om alle informatie. Of ik ooit achter de waarheid ga komen weet ik niet. Ik ga het in ieder geval proberen. Moest het een naaste familielid zijn van jullie denk ik ook wel dat je alles zou doen om achter de waarheid te komen. Het kan best zijn dat mijn vader is overleden aan longkanker, als dat zo is zie ik niet in waarom men zou weigeren om mij inzage te geven in zijn medisch dossier.... dat is trouwens het enige wat ik destijds gevraagd had en nu nog steeds vraag. Ik wil weten of er een scan is geweest , ik wil weten welke onderzoeken mijn vader heeft gehad nadat longkanker was vast gesteld. Het enige dat ik nu weet is die longfoto waar meteen daarna werd gezegd dat het longkanker was. Was er nadien geen TBC geweest, en had men mij destijds zo niet afgewimpeld.. dan had ik me al die vragen niet gesteld. We zien wel. Ik hou jullie op de hoogte.
Een zorgverlener die mij niet voorlicht, grievend optreedt en vervolgens nog eens beweerd het dossier vernietigd te hebben, zal geconfronteerd worden met een strafrechtelijke en tuchtrechtelijke klacht.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#14 , 19 apr 2018 10:22

The Oscars, verlies niet uit het oog dat het niet over het medisch dossier van de TS zelf gaat, maar van haar vader. De behandelende arts / specialist hoeft niet op de vraag van de TS in te gaan om inzage te geven in het volledige medische dossier van haar vader. De wet voorziet wel dat de TS zelf een arts onder de arm kan nemen en deze de opracht geven om het dossier van haar vader in te kijken en haar dan de nodige info te bezorgen. Dit is dan ook de weg die de TS in eerste instantie moet volgen. Mogelijk zijn er zelfs helemaal geen fouten gemaakt in héél dit dossier (tenzij misschien wat gebrekkige communicatie naar de TS toe).
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

The Oscars
Berichten: 406
Juridisch actief: Nee

#15 , 19 apr 2018 11:37

The Oscars, verlies niet uit het oog dat het niet over het medisch dossier van de TS zelf gaat, maar van haar vader. De behandelende arts / specialist hoeft niet op de vraag van de TS in te gaan om inzage te geven in het volledige medische dossier van haar vader. De wet voorziet wel dat de TS zelf een arts onder de arm kan nemen en deze de opracht geven om het dossier van haar vader in te kijken en haar dan de nodige info te bezorgen. Dit is dan ook de weg die de TS in eerste instantie moet volgen. Mogelijk zijn er zelfs helemaal geen fouten gemaakt in héél dit dossier (tenzij misschien wat gebrekkige communicatie naar de TS toe).
Gebruiker21,

Op basis van de nationale Raad Orde van geneesheren mag de zorgverlener voorlichting geven aan de nabestaande over de doodsoorzaak van het overlijden. Eveneens mag de beroepsbeoefenaar aan de nabestaande een kopie van het dossier overhandigen. Een arts die aan de nabestaande geen inlichtingen wenst te geven en bovendien onheus bejegend, mag men wantrouwen. Foutieve zorg is anno 2018 schering en inslag geworden.

Terug naar “Medische Fouten”