Arts komt op gegeven woord terug

ecvcaute
Topic Starter
Berichten: 80

Arts komt op gegeven woord terug

#1 , 16 jul 2012 18:23

De feiten: Zus ondergaat chirurgische ingreep. Weefselwegname via kijkoperatie. Tijdens ingreep wordt slagader geraakt. Uiteindelijk loopt alles goed af. Met dien verstande dat het voorziene ziekenhuisverbijf van 1 dag er 2 weken wordt. Na één week mag zus het ziekenhuis verlaten. Twee dagen later heropname via spoed wegens infectie aan de geraakte slagader. Duurt weer week. Behandelend arts verwijst zus naar Ombudsdienst omdat hij van mening is dat mijn zus niet moet opdraaien voor de kosten van het tweede ziekenhuisverblijf. Nu, een kleine maand verder komt arts op die beslissing terug. Kan hiertegen iets gedaan worden? Op mondelinge toezegging van de arts na zijn er enkel contacten geweest met Ombudsdienst en Facturatiedienst van het ziekenhuis.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lightning

#2 , 16 jul 2012 18:30

Behandelend arts verwijst zus naar Ombudsdienst omdat hij van mening is dat mijn zus niet moet opdraaien voor de kosten van het tweede ziekenhuisverblijf.
Is geen gegeven woord.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 18 jul 2012 10:34

“Art.11.§ 1. De patiënt heeft het recht een klacht in verband met de uitoefening van zijn rechten toegekend door deze wet neer te leggen bij de bevoegde ombudsfunctie...Art.16.§ 1. Bij het Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu wordt een Federale commissie " Rechten van de patiënt " opgericht.§ 2. Bedoelde commissie heeft tot taak :...5° behandelen van klachten omtrent de werking van een ombudsfunctie.§ 3. Bij de commissie wordt een ombudsdienst opgericht. Deze is bevoegd om een klacht van een patiënt in verband met de uitoefening van zijn rechten toegekend door deze wet, door te verwijzen naar de bevoegde ombudsfunctie of bij ontstentenis hiervan, deze zelf te behandelen, zoals bedoeld in artikel 11, § 2, 2°, en 3°.”(22 augustus 2002 Wet betreffende de rechten van de patiënt).

Het recht op schadevergoeding is echter geen recht ’toegekend door deze wet’.

“Art.35. § 1. Behoudens wat dit artikel en de artikelen 1, 6, 7, 9, 10, 11, 33 en 34 betreft, bepaalt de Koning de datum van inwerkingtreding van deze wet.§ 2. Deze wet is van toepassing op schade veroorzaakt door een feit dat dateert van na de bekendmaking van de wet in het Belgisch Staatsblad.”(31 MAART 2010. - Wet betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg)

De Koning bepaalde nog niet de datum van in werking treden van de overige artikelen,zodat die wet inzake schadevergoeding nog niet effectief van toepassing is.

“Art.39.§ 1. De ziekenfondsen en de landsbonden kunnen met de instemming van de betrokken leden of de personen te hunnen laste, in rechte optreden ter verdediging van de belangen van deze personen ten opzichte van derden in het kader van de diensten bedoeld in de artikelen 3, b) en c), en 7, §§ 2 en 4.De ziekenfondsen en de landsbonden kunnen in rechte optreden ter verdediging van de individuele rechten van hun leden mits het uitdrukkelijk akkoord van het betrokken lid of van de personen te zijnen laste of van de collectieve rechten van hun leden en de personen te hunnen laste, welke voortvloeien uit de overeenkomsten en akkoorden bedoeld in titel III, hoofdstuk V, van voornoemde gecoördineerde wet van 14 juli 1994, en uit artikel 52 van de wet van 14 februari 1961 voor economische expansie, sociale vooruitgang en financieel herstel”(6 AUGUSTUS 1990. - Wet betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen.).

Vraag uw ziekenfonds op te treden ter verdediging van uw belangen.

“Art.420.Indien het gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg alleen slagen of verwondingen ten gevolge heeft, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van vijftig euro tot vijfhonderd euro of met een van die straffen alleen”(8 juni 1867 Strafwetboek).

U kan dus eventueel strafklacht neerleggen bij de politie of schriftelijk bij de procureur des konings.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Medische Fouten”