actuele casus met een algemeen nut.

Vandebos
Topic Starter
Berichten: 16087

actuele casus met een algemeen nut.

#1 , 18 mar 2011 22:00

Mijne heren,

Bij deze in het kort volgende casus die een goede kennis van me momenteel ervaart.

Bij de patiënt in kwestie worden hartritmestoornissen vastgesteld van een dergelijke aard dat een bepaald type pacemaker perfect kan verhelpen. Deze kan worden ingeplant middels een standaard ingreep. Natnuurlijk gaat de patiënt in kwestie (een anders gezonde vijftiger die altijd wel iets aan het repareren of in elkaar aan het prutsen is) akkoord met de ingreep. Na de operatie begint de hel echter:

- onverklaarbare bloeddrukschommelingen,
- ongevoeligheid in een deel van zijn lichaam,

Deze symptomen verbleken echter met het volgende:

- zodra de patiënt zich van één ruimte naar een andere begeeft en het temperatuurverschil tussen beide meer beslaat dan een paar graden krijgt deze een onbedwingbare niesbui die een paar seconden later overgaat in dermate zware evenwichtsstoornissen dat hij voor minstens een half uur zichzelf amper zittend op een stoel recht kan houden.

Noch de neuroloog, noch de hartchirurg die de ingreep hebben uitgevoerd geven blijk van kennis van een probleem tijdens de operatie. Uiteindelijk raadpleegt het koppel ten einde raad een ander hartchirurg die hen stante pede doorverwijst naar een gerenommeerde collega in Leuven. Bij die doorverwijzing regelt de geconsulteerde hartchirurg dat het medisch dossier eveneens wordt overgemaakt naar Leuven. Conclusie na onderzoek in leuven:

Bij de operatie werden fouten gemaakt die als gevolg hebben dat een aantal zenuwen hoogstwaarschijnlijk onherstelbare schade werd toegebracht (lees doorgesneden).

Noch de hartchirurg, noch de neuroloog die assisteerde bij de ingreep hebben ooit laten uitschijnen dat er wat verkeerd is gelopen tijdens de ingreep, integendeel, zij hebben altijd vol verbazing naar de symptomen geluisterd en de patiënt maandenlang diverse dozijnen medicatie laten uitproberen en verscheidene onderzoeken laten ondergaan voor diverse andere pathologieën die niets te maken hadden met de reële oorzaak. De patiënt wordt eveneens toegang geweigerd tot zijn gehele medische dossier door beide heren.

Wat ik nu graag van jullie zou horen is het volgende:

Welke stappen dient mijn kennis te ondernemen om de medische fout te bewijzen en indien remediëring effectief onmogelijk blijkt compensatie te verwerven om voor de rest van zijn leven veroordeeld te worden tot de hel die zijn leven geworden is?

Met algemeen nut bedoel ik dat dit (in mijn beperkte visie) als een klassiek geval van een medische fout kan beschouwd worden. Een roadmap van hoe een dergelijk probleem dient aangepakt te worden zou in deze sectie zeker niet misstaan. Als er reeds een post is die een dergelijk traject volledig omschrijft volstaat een verwijzing natuurlijk.

Bedankt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Gebruiker34
Berichten: 334

#2 , 21 sep 2011 12:31

Vandebos schreef:
Noch de hartchirurg, noch de neuroloog die assisteerde bij de ingreep hebben ooit laten uitschijnen dat er wat verkeerd is gelopen tijdens de ingreep, integendeel, zij hebben altijd vol verbazing naar de symptomen geluisterd en de patiënt maandenlang diverse dozijnen medicatie laten uitproberen en verscheidene onderzoeken laten ondergaan voor diverse andere pathologieën die niets te maken hadden met de reële oorzaak. De patiënt wordt eveneens toegang geweigerd tot zijn gehele medische dossier door beide heren.

In het verleden werd ik ten onrechte bestraald (radiotherapie). Ik heb er röntgenulcus en radiation induced fibroses aan overgehouden. Een overdosering medicatie werd gestart langs intraveneuze weg om de bijwerkingen van de bestraling te reprimeren. Deze medicatie heeft op zijn beurt mijn gezondheid ernstige schade toegebracht, bijkomende pijn en ongemak bezorgt met verstrekkende gevolgen van dien.

Deze klachten werden door de betrokken specialisten niet in verband gebracht met de behandeling. Erger nog: er werd zelfs voorgesteld om een tweede radiotherapiebehandeling. Dit werd echter door mij geweigerd, zo-niet was ik overleden aan de gevolgen van bestraling.

Voor de geleden schade had ik een aansprakelijkheidsvordering ingesteld tegen de betrokken arts en dit zonder veel succes, omdat de verzekeringsmaatschappij en de artsen het tot op het bot betwist. Om nog te zwijgen van de walgelijke en valse beschuldigingen die de betrokken arts heeft geuit ten overstaan van mij. In de argumentatie van het expertiseverslag zaten vol gaten zoals in een klomp Zwitsersekaas: cruciale vragen die(bewust of onbewust) onbeantwoord zijn gebleven en vol drogreden.
Laatst gewijzigd door Gebruiker34 op 04 okt 2011 14:28, 1 keer totaal gewijzigd.

jojan
Berichten: 739

#3 , 21 sep 2011 15:02

misschien de vzw Medisch Falen contacteren? Deze vzw van slachtoffers van medische fouten heeft zich tot doel gesteld om mensen die slachtoffer zijn of menen te zijn van medische fouten te helpen met de juiste stappen te nemen.

Reclame

Drone
Berichten: 3030
Locatie: st-niklaas

#4 , 07 okt 2011 14:22

het weigeren van de toegang tot het medisch dossier door de patient spreekt ook niet in het "voordeel" van de artsen

als men niks te verbergen heeft, waarom de toegang weigeren . . . :|

toetsenbord
Berichten: 124

#5 , 15 jan 2012 23:27

Beste,

Volgens mij kan u of uw kennis om te beginnen zeker de volgende stappen overwegen:

- De ombudsman van het ziekenhuis contacteren, die zal u dan doorverwijzen. Normaal kan u ook bij hem of haar terecht om het dossier in te kijken of eventueel zelfs aan te passen, enzovoort.
Hij of zij geeft u dan hiervoor de nodige formulieren, etc.

- Raadplegen van uw ziekenfonds, deze hebben een juridische dienst die u verder zullen helpen.

- Raadplegen van uw eigen (rechtsbijstands)verzekering, al dan niet ingesloten bij de familiale verzekering

- Indien nog niet de gewenste hulp of doorverwijzingen verkregen zijn, naar een eerstelijnsbureau juridische bijstand gaan.

- Klacht neerleggen bij de orde van geneesheren tegen de betrokken artsen. Zij moeten dit opvolgen, de arts horen en eventueel gepaste maatregelen treffen.


Probleem is evenwel dat in België vrij veel kan ... en artsen werken met een inspanningsverbintenis, niet met een resultaatsverbintenis...
Hoe dan ook moet je met zoiets zeker verdergaan. Eventueel kan je nog een bedrag krijgen uit het laatst opgerichte fonds voor slachtoffers van medische fouten.

Succes en laat iets weten hoe het afwikkelt?

Ik hoop echt dat men kan herstellen of toch de levenskwaliteit nog grondig kan verbeteren!

Terug naar “Medische Fouten”