wetgeving rond starten comfortzorg

Snoowy
Topic Starter
Berichten: 67
Juridisch actief: Nee

wetgeving rond starten comfortzorg

#1 , 09 apr 2022 00:09

Mijn vader is vannacht overleden. Hij werd regelmatig opgenomen voor opstoten van copd. Dinsdag ben ik opgebeld door vervangende arts van de specialist die vader behandelde. Die specialist is weekje op verlof. Vader zou onrustig zijn , ze gaat hem pijnstilling en slaapmedicatie geven. Ze verzekert mijn ma wanneer dat wanneer hij weer een opflakkering krijgt hij dan weer verder zijn door de specialist gestarte antibiotica behandeling kan voortzetten. Dat hij nog zou kunnen eten en drinken. Tegen dat we in het ziekenhuis aankomen is ze er al mee gestart, hij ligt daar met piepoogjes, reageert op ons een beetje door zijn wenkbrauwen te bewegen. In deze toestand kan hij duidelijk niet eten. Als we de verpleger hierop aanspreken zegt ze dat hij niet kan eten nu. Een verpleegster draait zijn zuurstof wat minder, weer begrijpen we er niets van, tot we te horen krijgen dat hij in "comfortzorg" ligt, dat het de bedoeling is dat de zuurder steeds geminderd word tot zijn hart ermee ophoudt. Na 3 dagen en 2 nachten is het er dus mee gestopt. Het was een marteling, hij was al mager en is nu echt vel over de been (was net een levende dode waar we op bezoek gingen), hij zou geen pijn honger of dorst gehad hebben??? Wij hebben geen écht afscheid kunnen nemen, want we wisten niet wat er aan het gebeuren was. Dit doet veel pijn , we moeten rouwen, maar zijn tegelijkertijd boos op de manier hoe dit gebeurt is. Was dit écht nodig, dit na een nietszeggend telefoontje in plaats van een degelijk gesprek ter plaatse. Volgens de huisdokter is wanneer je met dit medicament begint er geen terugdraaien meer aan is en dus niet terug met de eerst gestarte antibioticakuur kan starten. Mag dit zomaar? We overwegen een gesprek te vragen bij zijn behandelende specialist en overwegen misschien juridische stappen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 09 apr 2022 13:01

Dat heet palliatieve sedatie.
De bedoeling is om de laatste levensuren of -dagen comfortabeler te maken. Het is de patiënt die zelf beslist, toestemming van familie is niet nodig.
Het is geen euthanasie, daarvoor zijn de regels anders.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Snoowy
Topic Starter
Berichten: 67
Juridisch actief: Nee

#3 , 09 apr 2022 13:57

Ondertussen weet ik ook hoe het heet. Mijn vader heeft dat ook niet beslist, hij heeft altijd gezegd dat hij niets zonder mijn moeder besliste, tegen zijn behandelend arts, verpleging.... En op deze manier doen de dokters hun zin, ze kunnen zeggen "patiënt heeft dat beslist" en tegen dat familie komt kan hij niet meer praten. Alles opgelost! Stel je eens voor, we hebben niks meer kunnen zeggen tegen mijn vader en mijn moeder tegen haar man, geen waardig afscheid kunnen nemen. Is dit de normale manier om met de naasten om te gaan? Als het nodig was geweest hadden we met euthanasie ingestemd, weet ook dat dit wat langer duurt voor het in orde is. Maar dan kan je tenminste waardig afscheid nemen in familiekring. Hij was nog niet aan zijn laatste levensuren of dagen en moest hij geweten hebben hoe dit in zijn werk zou gaan ben ik zeker dat hij daar de boel bijeenbrulde.

Reclame

The Oscars
Berichten: 522
Juridisch actief: Nee

#4 , 09 apr 2022 14:00

Palliatieve sedatie

https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/ ... edatie.htm

De info is diepgaand en erg professioneel
.

The Oscars
Berichten: 522
Juridisch actief: Nee

#5 , 09 apr 2022 15:17

Zie ook:

Wet betreffende de palliatieve zorg
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_l ... 22868&la=N
.

The Oscars
Berichten: 522
Juridisch actief: Nee

#6 , 09 apr 2022 15:24

.

The Oscars
Berichten: 522
Juridisch actief: Nee

#7 , 09 apr 2022 15:28

Wet Palliatieve Zorg - Geïnformeerde toestemming

Art. 7. Elke patiënt heeft recht op informatie over zijn gezondheidstoestand en de mogelijkheden van de palliatieve zorg. De behandelende arts deelt die informatie mee in de vorm en in de bewoordingen die hij passend acht, rekening houdend met de toestand van de patiënt, diens wensen en begripsvermogen.
Behoudens spoedgevallen, is voor alle onderzoeken of behandelingen steeds de vrije en geïnformeerde toestemming van de patiënt vereist.
.

Terug naar “Medische Fouten”