Burenhinder - Ratten in huis afkomstig van buren - bevoegdheid burgemeester

CHARLE
Topic Starter
Berichten: 19

Burenhinder - Ratten in huis afkomstig van buren - bevoegdheid burgemeester

#1 , 26 sep 2018 22:35

Wij hebben sinds meerdere jaren last van bruine ratten die via het huis van de onmiddellijke buur op onze achterbouw en zolder komen.
Die buren nemen het niet al te nauw met de netheid en dat is dan nog zacht uitgedrukt.
Wij hebben dan ook geen contact met hen om die en andere reden.

Wijzelf hebben al die tijd alles geprobeerd om die ratten te verdelgen (rattenvallen, gif, inschakelen professionele verdelger) maar dit zijn blijkbaar maar tijdelijke oplossingen.
Uiteindelijk hebben wij een klacht ingediend bij de gemeente met bijvoeging van foto's van de gevangen exemplaren en met de vraag om de woning van de buur grondig te inspecteren op hygiëne omdat dit volgens ons gaat om een ernstig probleem van volksgezondheid , maar als antwoord verwijst men ons gewoon naar de Vrederechter, iets wat wij wel verwacht hadden.
Wij vinden dit een te laks optreden van de gemeente.

Wij stellen ons de vraag of de burgemeester het art. 135 §2 van de Gemeentewet niet kan of zelfs moet toepassen in dat geval.

Als hij dat niet doet, kunnen wijzelf dan onze vraag tot onderzoek van de betrokken woning met de nodige bewijzen ( foto's, verslag professionele verdelger ,... ) indienen bij een hogere overheid, bijvoorbeeld Wonen Vlaanderen?
Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Graag uw reacties.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Wil je een analyse van jouw juridische situatie? Jureca staat voor je klaar. Bestel eenvoudig online en bespaar. All-in prijs €125. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Franciscus
Berichten: 34266

#2 , 27 sep 2018 00:01

Zou inderdaad kunnen
Een burgemeester kan bijvoorbeeld:
""
een gebouw onbewoonbaar verklaren dat niet aangesloten is op het rioleringsnetwerk, dat aangetast is door huiszwam, waar ratten, ongedierte of andere schadelijke dieren leven, en dat een groot vochtprobleem heeft;""

Burgemeester kan daarvoor een bestuurlijk huiszoekingsbevel uitvaardigen dat door een commissaris van politie als bestuurlijk officier kan worden uitgevoerd.

Politie kan dan als uitvoerend orgaan de nodige vaststellingen komen doen.
Hangt van grote van gemeente en politiezone af.

Hogere overheid is provincie.

Pers???

LennieK
Berichten: 1302
Juridisch actief: Nee

#3 , 27 sep 2018 09:33

Is er een dienst huisvesting? Of een intergemeentelijke samenwerking rond wonen? Meestal neemt de burgemeester zijn beslissingen op basis van een huisbezoek van een woningkwaliteitsinspecteur. Iedere belanghebbende kan zo'n onderzoek aanvragen, ook u als buur! (de bewoner kan echter wel de inspecteur op de stoep laten staan...)

Reclame

Franciscus
Berichten: 34266

#4 , 05 okt 2018 22:28

Dan kan de burgemeester een bestuurlijk huiszoekingsbevel uitvaardigen en dan zal ook politie mee aanwezig zijn gezien het een commissaris is die bevel zal uitvoeren

Terug naar “Administratief recht”