Verblijf buitenland en domicilieadres

kuku
Topic Starter
Berichten: 103

Verblijf buitenland en domicilieadres

#1 , 26 sep 2018 10:07

Als je al 18 jaar in buitenland woont, zelfs 15 jaar zakendoet in buitenland maar ook al die tijd in belgie adres bij ouders hebt staan, mag dat wel?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 26 sep 2018 12:31

Neen, dat is domiciliefraude.

Thomas Morus
Berichten: 5918
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 26 sep 2018 13:24

Als je geregeld terug naar België komt kan het wel.
Werken of zakendoen in buitenland betekent niet noodzakelijk dat je er ook moet gedomicilieerd zijn.
Ik heb familieleden die dat al enkele jaren doen en dat geeft geen enkel probleem.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Reclame

berenod
Berichten: 942

#4 , 26 sep 2018 17:55

Als je geregeld terug naar België komt kan het wel.
Werken of zakendoen in buitenland betekent niet noodzakelijk dat je er ook moet gedomicilieerd zijn.
Ik heb familieleden die dat al enkele jaren doen en dat geeft geen enkel probleem.
Opletten, de Belgische wetgeving zegt dat je domicilie moet staan daar waar je hoofdbelangen en zetel van fortuin gevestigd zijn.

Het is niet omdat er familieleden zijn die dit "al jaren" doen, dat het ook legaal is!
Hoe bepaalt men de hoofdverblijfplaats van een persoon?
Overeenkomstig artikel 1 van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten, moet elke persoon ingeschreven worden in de registers van de gemeente waar hij zijn hoofdverblijfplaats gevestigd heeft.

De bepaling daarvan is gebaseerd op een feitelijke situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in de gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van elementen zoals de plaats waarheen de persoon gaat na zijn werk, het gewone verblijf van de echtgenoot of van de andere leden van het huishouden, het gas- en elektriciteitsverbruik, de telefoonkosten, enz.

Het volstaat niet dat iemand enkel de bedoeling uit om zijn hoofdverblijfplaats op een gegeven plaats te vestigen of dat iemand een eigendomsbewijs, een huurcontract of een ander woonbewijs voorlegt, om de inschrijving als hoofdverblijfplaats te rechtvaardigen. Om de realiteit van de verblijfplaats na te gaan, wordt er immers door de gemeentelijke overheden een onderzoek uitgevoerd, waarvan de modaliteiten moeten worden vastgesteld door een gemeenteverordening krachtens artikel 5 van de wet van 19 juli 1991en artikel 10 van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister.
Wanneer is een domicilie fictief?
Het begrip 'fictief domicilie' is niet reglementair gedefinieerd. De vaststelling dat een domicilie geen werkelijke hoofdverblijfplaats is, betekent dat het een fictief domicilie betreft. Naargelang het geval dient dan een weigering tot inschrijving, een inschrijving in een andere gemeente, een afvoering van ambtswege of een afvoering voor het buitenland te gebeuren.
Bron: FOD Binnelandse zaken: http://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/bevolking ... registers/

Thomas Morus
Berichten: 5918
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#5 , 26 sep 2018 18:22

Zolang je regelmatig naar België komt valt het niet te bewijzen dat er sprake is van vals domicilie want dan is het niet vals. Het staat nergens echt gedefinieerd in de wetgeving. Je moet er wel voor zorgen dat je met alle administratieve zaken in orde bent, in de eerste plaats de opvolging van uw post in België en betaling van al uw rekeningen. En zeker geen misbruik maken van Belgische sociale hangmatten.

Ik heb verschillende kennissen die tijdens de week in de Londense City werken maar in België gedomicilieerd zijn en er regelmatig terugkeren.
Er is ook nog de bekende gepensioneerde Leuvense prof economie die nu aan de London School of Economics doceert maar nog steeds in België is gedomicilieerd.

We leven en werken nu niet meer altijd onder de kerktoren.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Terug naar “Administratief recht”