Foutief kadastrale gegeven (type grond) in verkoopsakte

ChristianD
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Foutief kadastrale gegeven (type grond) in verkoopsakte

#1 , 09 nov 2017 15:08

Mag een gemeentebestuur het type van de grond wijzigen van 'warmoesgrond' naar 'bouwgrond', als kadastrale informatie voor de notaris bij de opmaak van de akte?
We hebben de grond gekocht op basis van de gegevens van de notaris, na aankoop heeft de architect ons boringen laten uitvoeren. Resultaat was bouwen op heipalen (tot 12 meter diep). Omwille van de extra kosten en start van de economische crisis (hogere bouwprijzen) intertijd hebben we niet gebouwd en staat deze al enkele jaren te koop.
Bij controle door VlaBel dit jaar zijn we te weten gekomen dat het type wel degelijk, en altijd al 'warmoesgrond' geweest is in de legger. Is dit geen landbouwgrond in plaats van bouwgrond?
Mag dit? Is deze akte rechtsgeldig? Hebben we kat in de zak gekocht?

PS: warmoes = (oude) groente

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 09 nov 2017 20:15

Een gemeente kan de bestemming van een grond veranderen, als ze in de juiste zone ligt. Alle bouwgronden waren eens landbouwgrond.

Franciscus
Berichten: 38596

#3 , 09 nov 2017 20:51

Of zijn ondertussen terug landbouwgrond geworden ( gewestplannen indertijd) - kan er van meespreken.

Reclame

ChristianD
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 10 nov 2017 20:39

De bestemming is inderdaad woongebied maar moet het kadaster, maar waarom staat er op de akte een ander type soort grond dan op de kadastrale legger? Officieel is die nooit gewijzigd geweest.
Nu gingen we er van uit dat het bouwgrond was (wat het dus ook wel is gezien het in woongebied ligt) maar met de correcte typering van uit het kadaster hadden we op voorhand geweten dat het warmoesgrond was, en niet achteraf na de aankoop. Dan hadden we op voorhand ons kunnen bevragen wat dat juist was en de keuze nog gehad aan te kopen of niet.

Terug naar “Administratief recht”