Afschrijving van ambtswege

Serge S
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Afschrijving van ambtswege

#1 , 13 okt 2022 11:30

Even in kort de situatie : mijn zoon woont hier op ons adres sedert geboorte samen met zijn tweelingbroer. Door Adoptie is de inschrijving destijds maar gebeurd op 17.8.2000. Hij heeft wel een rijverbod vanwege het roken van een joint. Hij is reeds maanden clean en is bezig via het gerecht om zijn rijbewijs terug te krijgen. Hij zal normaal gesproken maandag kunnen begonnen terug te werken. Hij heeft 2 zonen en deze mogen momenteel van de jeugdrechter op zaterdag naar hier komen. Nu hebben wij reeds een paar maal de wijkagente aan de deur gehad om hem hier thuis te treffen, maar hij was er niet op dat moment. Hij is 23 jaar en heeft nog nooit ergens anders gewoond. De wijkagente is niet binnen geweest waar nochtans zijn bed en kleding is en staat hier ook kinderbedjes om zijn kinderen op te vangen. Ze heeft altijd te veel werk, zegt ze. Wij doen als ouders de was en de plas en zorgen voor eten voor een gezin van 4 personen en op zaterdag zelfs 6 personen. Zij beweert dat als zij hem na 3 keer niet thuis treft zij hem van ambtswege kan afschrijven. Dit brengt de jongen en zij kinderen nog meer in de problemen.

Wij zijn ouders willen niet dat hij van dit adres wordt afgeschreven. Hoe kunnen wij dit tegenhouden ? Wat kan dienen als bewijs dat hij hier verblijft?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
freelance
Berichten: 2615

#2 , 13 okt 2022 13:17

Informeer bij de gemeente ( moet kunnen op hun website ) welke modaliteiten zij opgesteld hebben voor het bepalen van een inschrijving in de bevolkingsregisters , of ambtelijke uitschrijving .
Iedere gemeente kan dit namelijk zelf bepalen .

Bron : wetgeving
Om de realiteit van de verblijfplaats na te gaan, wordt er immers door de gemeentelijke overheden een onderzoek uitgevoerd, waarvan de modaliteiten moeten worden vastgesteld door een gemeenteverordening krachtens artikel 5 van de wet van 19 juli 1991en artikel 10 van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister.

In praktijk is het meestal een vastgestelde aanwezigheid ( door wijkagent/e) die de doorslag geeft .
U kunt beginnen met aan te geven , tot hoe laat uw zoon werkt , en wanneer hij normaliter thuis zou kunnen zijn na het werk .
Dus het zal een kwestie zijn dat zoon een tijdje onmiddelijk na het werk naar huis komt .

De bewering van wijkagente die teveel werk heeft , slaat nergens op .
U kunt ook de korpsoverste raadplegen daarover . ( maar beschuldig niet de wijkagente , want zij kunnen de uitschrijving opstarten na 3 keer een afwezigheid vastgesteld te hebben ) .
Daar kan allemaal beroep tegen aangetekend bij de minister , maar het zal een lijdensweg worden in praktijk .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Franciscus
Berichten: 38602

#3 , 13 okt 2022 16:07

Wijkinspecteur moet niet komen wanneer bewoners het willen maar kan en moet in de controles wel rekening houden met vroege en late en kan perfect tot 21 u en vanaf 5 uur komen ook in de WE.
Niets belet ook na 21 uur te komen aanbellen is niet verboden.
Het niet binnenkomen en rondkijken is niet expliciet verplicht maar daardoor heeft men veel minder elementen om de bewoning vast te stellen.
In een specifieke case die ik ken kwam iemand steeds tot aan de voordeur van appartement gebouw . Weigerde elke vorm van toegang ==> werd niet ingeschreven want er kon niet gecontroleerd worden dat persoon in bepaald appartement verbleef.
Voor de rest zie @freelance

Reclame

Terug naar “Administratief recht”