Pagina 1 van 1

WEIGERINGSRECHT

Geplaatst: 12 jun 2019 23:09
door PRIVATE007
Geachte,

in België worden er elk jaar honderden markten ( bovenop de gemeentelijk georganiseerde markten ) georganiseerd door privé organisaties meestal in de vorm van "vzw's". Zij krijgen van de gemeentelijke of stedelijke overheden een zogenaamde concessie ( tegen betaling ) toegewezen voor een aantal jaren om 1 of meerdere markten ( jaar, avond of feestmarkt in private organisatie te organiseren ). Zij zijn bevoegd om het volledig marktgebeuren dus te organiseren en administratief te beheren in die bepaalde gemeente. We spreken hier niet over de wekelijkse markten welke een voorrecht van organisatie zijn voor de gemeenten zelf en welke aan strikte gemeentelijk of nationale wetgeving moeten voldoen

Zij maken publiciteit voor hun marktgebeuren waarop dan ambulante handelaren afkomen om tegen betaling deel te nemen.

Mijn juridische vraag is; of ze in het kader van dit openbaar marktgebeuren bepaalde ambulante geïnteresseerden ( welke volledig in orde zijn met de heersende wetgeving voor ambulante handel ) aan hun marktgebeuren de deelname kunnen weigeren ( buiten de situatie van het volzet zijn en teveel van hetzelfde artikel ) indien zij aan alle verplichtingen inzake deelnameprijs hebben voldaan en er geen wettelijke belemmeringen zijn. Dus louter op basis van ras, geslacht of gewoonweg omdat uw gezicht hen niet aanstaat ( ik spreek hier niet om redenen van beperking om teveel deelnemers met het zelfde artikel te vermijden ).

Volgens mij zijn dit openbare markten waarin iedere geïnteresseerde deelnemer ( welke volledig in orde is met de wettelijk voorwaarden tot toelating ambulante handel ) het recht ( in het kader van de gelijke behandeling )heeft om deel te nemen en men hem niet op basis van willekeur en vriendjes politiek kan uitsluiten. Ook niet nadat de deelnameprijs reeds 2 maand geleden is betaalt geworden ( eerst aanvaarden en nadien terugkomen op hun standpunt ) en de som terug storten.

Wat zijn de eventuele wettelijk afdwingbare rechten in zo een geval ?

Dank bij voorbaat voor uw welwillende aandacht aan deze vraagstelling en het passend gevolg.
.
Hoogachtend en vriendelijke groeten,

luc

Re: WEIGERINGSRECHT

Geplaatst: 12 jun 2019 23:18
door LeenW
De vraag is eigenlijk omgekeerd, op welke basis zou men verplicht zijn u te aanvaarden? Als we er even van uitgaan dat er geen discriminatie op geloof, ras, geaardheid, etc. is, is dat op zich geen probleem.

Wat wel is, als men u eerste aanvaard en daarna alsnog weigert, kan u een schadevergoeding eisen.

Re: WEIGERINGSRECHT

Geplaatst: 13 jun 2019 22:59
door Inazuma
Men kan perfect ambulante handelaars weigeren op dergelijke markten.
Of hen andere tarieven aanrekenen.

Maar uiteraard niet op basis van ras of geslacht ea gronden van wettelijke discriminatie ...


1 vd vaak gehoorde klachten over dergelijke markten, is vaak net de veelheid aan handelaars, terwijl het ook vaak ooit de bedoeling was om lokale verenigingen een (werkings)centje te laten verdienen

Re: WEIGERINGSRECHT

Geplaatst: 13 jun 2019 23:20
door Franciscus
Het zijn geen openbare markten want zijn in concessie . Het zijn dus de organisatoren die beslissen wie er op mag en aan welke voorwaarden.
Zij bepalen de verdere spelregels.