Mijn VerbouwPremie

palgewe
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Mijn VerbouwPremie

#1 , 12 apr 2024 09:43

Mijn partner en ik hebben recentelijk een woning gekocht. We zijn niet gehuwd en niet wettelijk samenwonend. Ik zal mij op het adres van de nieuwe woning domiciliëren, maar mijn partner niet. We zijn beiden mede-eigenaar van de woning. Ik vraag me af of, onder deze omstandigheden, alleen mijn inkomen in aanmerking komt voor het bepalen van de inkomenscategorie voor Mijn VerbouwPremie, aangezien ik de enige ben die zich domicilieert en dus als eigenaar-bewoner wordt beschouwd.

Daarnaast zou ik graag willen weten of de domiciliëring van mijn partner op een later moment enige invloed zou hebben op een premie die reeds op basis van alleen mijn inkomen is toegekend. Wordt de premie strikt bepaald op basis van de situatie op het moment van aanvraag, of zouden toekomstige wijzigingen in de domiciliëring van mijn partner van invloed zijn op de al toegekende premie?

Heeft iemand ervaring met soortgelijke situaties of advies over hoe dit juridisch gezien wordt behandeld?

Alvast bedankt!

puttemanp
Berichten: 617

#2 , 12 apr 2024 11:23

Waar gaat de partner wonen? Indien dit in de nieuwe woning is moet de domicilie daar gezet worden.

Het lijkt me er verdacht veel op dat er hier van 2 walletjes wil gegeten worden.

P.

Issued
Berichten: 1236

#3 , 12 apr 2024 12:00

Klinkt inderdaad als domiciliefraude

Reclame

bosprocureur
Berichten: 6873

#4 , 12 apr 2024 13:35

Klinkt inderdaad als domiciliefraude
Een combinatie van fiscale optimalisatie en nog wat afwachten hoe de partnerrelatie evolueert ?
Mogen zulke dingen niet overdacht worden?

Iets gelijkaardigs is toch bijvoorbeeld een huwelijkscontract, dat wordt toch dikwijls ook een soort "contrat de divorce" , afhankelijk van hoe alles evolueert?

Sirkii
Berichten: 5440

#5 , 12 apr 2024 15:46

Googel eens en je vindt het antwoord: een van de voorwaarden is (samen) volle eigenaar zijn van het pand. Alleen voldoe je daar niet aan want je kocht 50-50. Zo slim waren ze wel bij t schrijven van de regels. 😉

palgewe
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#6 , 12 apr 2024 16:34

De partner blijft nog even (nog geen idee wanneer ze definitief kan verhuizen wegens werkomstandigheden) op haar huidig adres wonen. Ik verplaats mijn domicilie. Alvast bedankt voor de antwoorden.

palgewe
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#7 , 12 apr 2024 16:43

Googel eens en je vindt het antwoord: een van de voorwaarden is (samen) volle eigenaar zijn van het pand. Alleen voldoe je daar niet aan want je kocht 50-50. Zo slim waren ze wel bij t schrijven van de regels. 😉
Duidelijk, bedankt voor het antwoord.

LennieK
Berichten: 1873
Juridisch actief: Nee

#8 , 06 mei 2024 13:41

How, even toch wat nuance bij de berichten hierboven;

er wordt rekening gehouden met het inkomen van de eigenaar-bewoner en diens inwonende wettelijke partner.

Als je dus met twee een woning koopt, doch slechts één van de twee woont er effectief, dan wordt de premie berekend op het inkomen van die ene persoon. Logischerwijs zijn de facturen dan ook alleen gericht naar die ene persoon.

(en ja, je bent ook eigenaar-bewoner als je slechts 50% van de volle eigendom bezit! Slechts naakte eigendom zou dan weer niet voldoende zijn)

LennieK
Berichten: 1873
Juridisch actief: Nee

#9 , 06 mei 2024 13:45

Googel eens en je vindt het antwoord: een van de voorwaarden is (samen) volle eigenaar zijn van het pand. Alleen voldoe je daar niet aan want je kocht 50-50. Zo slim waren ze wel bij t schrijven van de regels.
Met volle eigendom bedoelen ze bijvoorbeeld ook 50% van de volle eigendom. Ook iemand die bijvoorbeeld 20% van het vruchtgebruik heeft en inwoont in de woning is eigenaar-bewoner. Iemand die enkel blote eigendom heeft (soms ook naakte eigendom genoemd) is geen eigenaar-bewoner)

Officieel is het zo;

" eigenaar= persoon met volle eigendom, vruchtgebruik of erfpacht, recht van opstal of mede-eigendom van een woning of appartement"

De oplettende lezer ziet dus niet staan dat er 100% eigenaarsschap wordt gevraagd :wink:

LennieK
Berichten: 1873
Juridisch actief: Nee

#10 , 06 mei 2024 13:57

Ondertussen nog eens verder gaan lezen in mijn handleiding voor intermediairen, er staat letterlijk;

"Er wordt enkel rekening gehouden met het inkomen van de eigenaar-bewoner, niet met het inkomen van de wettelijke partner die niet in de woning is gedomicilieerd."

sprankel
Berichten: 21

#11 , 13 mei 2024 18:52

Het inkomen van elk ander inwonend persoon telt niet mee als deze geen eigenaar is.
&
Als beide partners eigenaar zijn, maakt het niet uit wie de premie aanvraagt. Er wordt steeds met het inkomen van beide partners rekening gehouden

Men kijkt in eerste plaats naar wie eigenaar is van een gebouw en dan pas naar de rest, dit komt ook terug als het over kinderen gaat
Het inkomen van inwonende werkende kinderen telt niet mee als ze geen eigenaar zijn of als ze naakte eigenaar(open definitie) zijn. Het telt wel mee als ze eigenaar zijn in volle eigendom(open definitie), vruchtgebruik(open definitie), erfpacht(open definitie) of recht van opstal(open definitie) hebben.
Men zal in dit geval dus wel degelijk naar het inkomen van beide partners kijken.

Merk ook op dat u feitelijk samenwonend bent ook al zet de partner er zijn domicilie niet.
Merk ook op dat u domicilie niet plaatsen op u feitelijke verblijfplaats niet toegestaan is, enkel bij studenten word dit min of meer toegestaan.
Merk ook op dat indien u verlaagde registratierechten genoten hebt vanwege eerste en enigste woning men dit zal terugvorderen omdat uit de administratie gebleken zal zijn dat niet alle eigenaars zich binnen de vooropgestelde termijn hebben gedomicileerd.

basejumper
Berichten: 4655
Locatie: Diest

#12 , 15 mei 2024 06:34

Uit de aard der dingen gebeuren verbouwingen ook aan de gemeenschappelijke eigendom van beide eigenaars. En genieten beide eigenaars evenredig van de waardeverhoging ingevolge verbouwingen. Factuur op 1 naam zal ook al voor problemen zorgen indien er inderdaad een breuk komt in de relatie.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Administratief recht”