Grondwettelijk Hof vernietigd dataretentie wet 22 April 2021

freelance
Topic Starter
Berichten: 2307

Grondwettelijk Hof vernietigd dataretentie wet 22 April 2021

#1 , 24 apr 2021 14:18

Belgische telecomoperatoren mogen niet langer meer telefoondata van klanten preventief bewaren. Dat heeft het Grondwettelijk Hof vandaag geoordeeld.

De wet legde aan telecomoperatoren op telefoondata zoals verkeers- of locatiegegevens van al hun klanten twaalf maanden bij te houden, ongeacht of daar wel of geen reden toe is. Die data kon worden opgevraagd door speurders als dat in het belang van een juridisch onderzoek was.

Het Grondwettelijk Hof vroeg in oktober raad aan Europa dat een negatief advies formuleerde. De wet vormt een bedreiging voor de individuele privacy van de burger en is niet meer van deze tijd, was het oordeel van het Europese Hof. Niet onverwacht is dat advies nu ook opgevolgd. De dataretentie-wet is met dit vonnis onmiddellijk nietig verklaard.

Politiediensten, onderzoeksrechters en het parket zijn niet bepaald tevreden met deze uitspraak van het Hof. Telefoondata kan vaak voor een doorbraak zorgen in een juridisch onderzoek. Via het telefoonverkeer kan onderzocht worden met wie een verdachte of een slachtoffer de voorbije maanden contact heeft gehad, terwijl locatiedata iemand kunnen verraden als die in de buurt van het plaats delict was op moment van een misdrijf. Zeker in de strijd tegen de georganiseerde drugshandel in ons land heeft telefoondata al veel verdachten in beeld kunnen brengen. Volgens de politie is er geen andere legitieme methode om deze kostbare informatie in te winnen (een alternatief is het kraken van telefoons zoals bij Sky CC).

Het nietig verklaren van deze wet betekent nog niet het definitieve einde voor de opslag van telefoondata. Er wordt nu gewerkt aan een nieuwe wet die speurders moet toelaten opnieuw deze data te gebruiken voor onderzoek maar tegelijkertijd beter aansluit bij de Europese privacywetgevingen.Bron bovenstaande : https://business.techpulse.be/nieuws/27 ... et-nietig/

Arrest :
https://www.const-court.be/public/n/2021/2021-057n.pdf
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Reclame

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding