Verkeersborden

RudiGS160
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Verkeersborden

#1 , 02 feb 2020 23:32

Mag een gemeente / stad zomaar zonder toestemming van de eigenaar een verkeersbord (zone 30 in dit geval) ophangen aan gevel van zijn privé woning?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
D0gD0g

#2 , 03 feb 2020 08:44

Heel wat bedrijven en instanties hebben het recht om iets aan je gevel te bevestigen zonder dat ze daarvoor jouw toestemming nodig hebben. Alleen is het niet altijd duidelijk te achterhalen hoe dat juist geregeld is, omdat de regels daarover vastgelegd zijn op verschillende niveaus (federaal, Vlaams, gemeentelijk).

Inazuma
Berichten: 6558
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#3 , 03 feb 2020 10:47

Mag een gemeente / stad zomaar zonder toestemming van de eigenaar een verkeersbord (zone 30 in dit geval) ophangen aan gevel van zijn privé woning?
Ja.
Vroeger was dat véél meer gebruikelijk, maar die wetgeving is er ongetwijfeld nog steeds.
Doorgaans zal men verkeersborden tegenwoordig op een paal zetten, maar als daardoor trottoir te smal wordt, hangt men ze aan de buitenmuur.

Gaat van verkeersborden, over feestverlichting en -geluid, tot straatlampen , ...
Idem leidingen van nutsvoorzieningen - TV distributie bvb ...

Reclame

mava105
Berichten: 19434
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 03 feb 2020 15:47

Heel wat bedrijven
Zeker geen private bedrijven. Heb destijds tientallen brieven geschreven naar bedrijven die zonder toestemming een bord op de gevel van 1 van onze eigendommen hingen . Gewoonlijk ging het dan om publiciteitsborden, van kleine tot de 20 m² borden. Ze hadden dan soms toestemming gekregen van de huurders, maar de huurovereenkomst verbood dit uitdrukkelijk. Er werden zelfs enkel gerechtelijke procedures over gevoerd omdat de firma ze niet snel genoeg wilde weghalen. De huurder draaide ook op voor de huurschade aan de gevel.
Ik herinner me een procedure die meer dan 1 jaar geduurd heeft. Het betrof een firma , die met akkoord van de huurder, kleine borden op de voorruit of gevels plakte en daarin om de paar weken een andere pub plaatste. De huurders ontvingen daarvoor punten, waarmee ze op het einde van het jaar iets konden kiezen. Sommige zaken lieten toe dat er tot wel 6 dergelijke borden aan de gevel werden gehangen.
Die publiciteitsfirma maakte soms reclame voor concurrerende merken. (was ook uitdrukkelijk verboden in de huurovereenkomst met de brouwerij)
Die borden kleefden soms zo fel aan de ruiten, dat deze beschadigd werden bij het wegnemen van de borden (stukspringen of schrammen in het glas) Op gevels met een crepie, kwam deze soms los over een grotere oppervlakte.

Inazuma
Berichten: 6558
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#5 , 03 feb 2020 16:28

Heel wat bedrijven
Zeker geen private bedrijven.
Zeker wel
Zie bijvoorbeeld het (niet toevallige :mrgreen: ) voorbeeld van de TV distributie
Netwerk is intussen in privé-handen

Terug naar “Staatsrecht”