Voorlopig compromis getekend maar verkoper heeft gelogen

Maarten1202
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Voorlopig compromis getekend maar verkoper heeft gelogen

#1 , 24 dec 2018 18:03

:oops: We hebben een voorlopige koopovereenkomst getekend nu blijkt dat de makelaar gelogen heeft over risico gebied overstromingsgevoeligheid kunnen we hierr nog onderuit zonder extra kosten?? Hij beweert dat het niet in risicogebied ligt maar op de site ban de watretoets staat dus duidelijk van wel

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Didymus
Berichten: 2061

#2 , 24 dec 2018 19:03

Watertoets is een verplicht document waar een koper kennis van moet kunnen nemen: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-won ... g-verkopen

Als de verkoper niet kan bewijzen dat hij aan zijn informatieplicht heeft voldaan kan u volgens mij de nietigheid inroepen.
"sowieso" schrijf je zo.

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 24 dec 2018 19:52

Moet die watertoets niet reeds aanwezig zijn bij de ondertekening van het compromis, net zoals het EPC verslag, de keuring van de elektrische installatie en nog een paar andere documenten?

Reclame

Didymus
Berichten: 2061

#4 , 25 dec 2018 10:41

Inderdaad
"sowieso" schrijf je zo.

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#5 , 29 dec 2018 14:07

De nietigheid kan niet ingeroepen worden omdat dit geen informatieverplichting is die gesanctioneerd wordt met nietigheid. Alleen als de wet een artikel bevat dat de nietigheid toelaat, zal de rechter dit kunnen uitspreken.

De eenvoudigste oplossing is om de verkoper en makelaar aan te schrijven met de boodschap dat jullie verkeerd geïnformeerd zijn geweest door de makelaar en dat jullie de compromis willen ontbinden omdat jullie het huis nooit zouden gekocht hebben moest deze fout zich niet hebben voortgedaan. Hiervoor moeten jullie een kort document van ontbinding ondertekenen en dat wordt geregistreerd.

Of de verkoper daarmee akkoord zal gaan, is een andere vraag. Mogelijks komt de aansprakelijkheid van de makelaar in het gedrang omdat hij een professionele fout heeft begaan. Dat moeten de makelaar en verkoper maar uitvechten.

De verkoper zou kunnen argumenteren dat de verkeerde informatie niet doorslaggevend genoeg is om de ontbinding van de verkoop te wettigen. Voor een futiliteit moet men immers niet de verkoop stopzetten.
In zo'n gevallen is de tussenkomst van een advocaat wenselijk.

Maarten1202
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#6 , 30 dec 2018 09:08

De makelaar is ook de eigenaar van de woning

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#7 , 30 dec 2018 10:38

De makelaar is ook de eigenaar van de woning
Wat het nog moeilijker maakt, die kent zeker ook de wetgeving .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Kopen”