Risico verkoper, als koper uiteindelijk niet kan betalen ?

nauwynckj
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

Risico verkoper, als koper uiteindelijk niet kan betalen ?

#1 , 20 dec 2018 18:59

Wij hebben een akkoord voor de verkoop van onze woning aan een vennootschap (CVA).
Na controle blijkt dat die CVA en slechte solvabiliteit-score heeft (2/100 gegeven door Graydon).
Op de balans staat wel een positieve nettoboekwaarde die vele malen groter is dan de verkoopprijs van onze woning.
Ik ben echter geen boekhouder en is moeilijk om te weten op wat ik nu eigenlijk moet voortgaan.
Na navraag van ons bij de makelaar en zij op hun beurt bij de notaris van de koper, werd ons meegedeeld dat dit komt omdat alle kapitaal belegd is in gebouwen, aandelen en dergelijke en ze schulden maken om minder belastingen te moeten betalen.
Wij hebben gevraagd om de koper het voorschot (10%) te laten betalen, want in voorstel compromis stond dat koper nog 8 dagen had na ondertekening. Dit geeft ons al wat geruststelling. Is ondertussen aangepast in compromis, afwachten dus tot op moment van ondertekening (morgenavond).
Nu is mijn vraag, als bij het verlijden van de akte, het resterend bedrag niet kan betaald worden door de koper, wat zijn dan de gevolgen en risico's voor ons als verkoper ?

Er werd ons door de makelaar en notaris van koper op het hart gedrukt dat er wel degelijk vermogen is van de koper om te betalen maar blijft natuurlijk vraagteken tot op het moment van betaling.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 20 dec 2018 19:40

Je heeft als verkoper toch geen zaken hoe deze vennootschap u gaat betalen, bij de notaris moet er een gewaarborgde cheque zijn punt .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Fortuin
Berichten: 1013

#3 , 20 dec 2018 22:17

Men zegt wel eens, de meest "winstgevende" vennootschappen (voor de aandeelhouders) zijn diegene met de slechtste balansen. En dat klopt.

Een mooie, winstgevende vennootschap met florerende balans = veel belastingen betalen. Een "verlieslatende" vennootschap kan nog steeds legaal mooie winst realiseren voor de achterliggende vennoten door slimme fiscale constructies toe te passen.

Als de vennootschap een vermogen heeft dat een pak hoger ligt dan de waarde van uw pand, lijkt er mij weinig aan de hand.

Reclame

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#4 , 29 dec 2018 14:11

Je heeft als verkoper toch geen zaken hoe deze vennootschap u gaat betalen, bij de notaris moet er een gewaarborgde cheque zijn punt .
Cheques zijn al een aantal jaar afgeschaft en niet meer toegelaten als betaalmiddel bij de notaris.

Wat de vraag van TS betreft: als de koper bij de akte niet kan betalen zal het sanctiemechanisme vermeld in de compromis in werking treden. Normaal kunnen jullie 10% van de prijs als schadevergoeding krijgen. De verkoop wordt ontbonden en jullie stellen het goed opnieuw te koop.

Terug naar “Kopen”