Verlopen verkoopsbelofte

Lienemien
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Verlopen verkoopsbelofte

#1 , 08 okt 2018 16:26

Hallo,

Op 15/3 tekende ik een verkoopsbelofte, op dat moment was er geen probleem en zou mijn ex mij uitkopen. Echter bleef dit duren en kocht hij mij niet uit... het moest dus voorkomen op de rechtbank. (de verkoopsbelofte liep tot 15/7)

Verder was voor mij alles in orde, de lening werd goedgekeurd, mits de andere leningen van mijn naam waren...

Ik hield mijn notaris op de hoogte van de stand van zaken (verkoop andere woning dat op mijn naam staat), half juni zeg ik hem en ook rechtstreeks tegen de eigenaar dat het voorkomt op de rechtbank op 16/8...
De eigenaar mocht van zijn notaris niet antwoorden op mijn mails ben ik allemaal te weten gekomen...

Dus de verkoopsbelofte is verlopen, de verkopers wisten dat het ging uitlopen tot 16/8 ten vroegste maar lieten verder niets van hun horen.
Op 21/8 kreeg ik telefoon van mijn notaris dat ze de verkoop niet wensen door te laten gaan... Ik viel uit de lucht...

Eerst zeiden ze dat ze het voorschot van 5% wensten, maar eigenlijk enkel hun onkosten, hadden ze ook al oké gevonden, nu vandaag, 8/10, kreeg ik een aangetekende brief van het IMMOKANTOOR, der verkoopster eist ze andere 5% ook nog eens;..

Wel heel vreemd dat dit in een enveloppe van het immokantoor zit en ondertekend door de eigenaar, de eigenaar zegt zelf ook, ik weet allemaal niet hoe het gaat, ze zeggen mij wat ik moet doen en ik doe dit maar...

Aangezien de verkoop niet doorgegaan is, heeft het immokantoor dan trouwens recht om hun deel eraf te halen?

Het is een pak geld dat plots weg is, geld dat ik momenteel zelfs niet heb... Zit even echt met men handen in het haar, ik weet echt totaal niet meer hoe ik hieraan moet beginnen...

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
B.Debuck
Berichten: 325
Juridisch actief: Nee

#2 , 10 okt 2018 15:01

Beste Lienemien,

Even graag nog wat verduidelijkingen, je bedoelt waarschijnlijk dat je een aankoopbelofte hebt ondertekend.

Indien ik dit correct begrijp heb je dus een aankoopbelofte getekend die ondertussen niet meer door opschortende voorwaarden kan geannuleerd worden.

Misschien heb je hier nu even geen boodschap aan, maar rekenen op financiën die je nog niet bezit voor een aankoop van uw woning is niet de slimste zet. Dat u het financiële plaatje niet rond krijgt is in geen geval de schuld van de verkoper en hij is dan ook volledig in zijn recht om een schadevergoeding te eisen. In vele aan- en verkoopbeloftes is dit een percentage ten belope van 10%.

Als je ondertussen het geld wel reeds in handen hebt kunt u nog aandringen om de verkoop te laten uitvoeren. In het andere geval kunt u ofwel een minnelijk akkoord maken met de verkopers (en op papier laten bevestigen!) of indien u niet tot een acceptabele overeenkomst raakt, zullen ze u moeten dagvaarden. Algemeen kan de rechtbank de eisers volgen en hun 10% toestaan of kan de rechtbank dit percentage matigen.
De enige stok die je hier achter de deur hebt, is dat ze een procedure moeten opstarten en dat ze ondertussen hun huis niet kunnen verkopen.

bosprocureur
Berichten: 4994

#3 , 10 okt 2018 15:37

U kan zelf onderhandelen met de verkoper. De immomakelaar behartigt wel zijn belangen, maar hij (verkoper) alleen is de baas over zijn huis en over de afhandeling van deze zaak.

Eens rond de tafel zitten kost niets, en kan een gunstiger oplossing brengen. Een advocaat kan, maar hoeft niet echt.

Reclame

Lienemien
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#4 , 11 okt 2018 11:03

Het zit momenteel bij de advocaat...

Mensen wisten wat het probleem was en vonden dit oke, ik ben ook te weten gekomen dat ze 16/8 hun notaris gecontacteerd hebben.

Nochtans had ik heb half juni gezegd dat het 16/8 ging voorkomen en dat het dus niet in orde ging komen voor 16/8...

Dat zij hier geen schuld aan hebben begrijpelijk, maar anderzijds ik wil het pand nog kopen en zij willen het niet meer verkopen momenteel...

Het is ook het immo kantoor dat de mail heeft gestuurd om 5% te eisen (andere 5%) hadden ze al in hun bezit. De dame werd naar het immo kantoor geroepen en moest gewoon maar de brief ondertekenen... dus de brief komt niet van de eigenaar maar van het immo kantoor -.-

De eigenaar had tegen mij, telefonisch jammer genoeg, gezegd dat ze uit haar onkosten wou komen, dit was alles...

Ik ben naar die die dame geweest en heb haar gevraagd hoe en wat... ze heeft mij geen enkele keer aangekeken, ze heeft enkel gezegd dat ze het zo moet doen van het immo kantoor... en dat zij recht heeft op die 10%, dus dat deze ook op haar rekening zal komen... dat zij daar niets aan kan veranderen...

Gewoon triestig dat het hier duidelijk wordt dat heel veel mensen gewoon uit zijn op geld :-)

En in dit geval het immokantoor!

Terug naar “Kopen”