Woning jaar geleden gekocht.

dennisperremans
Topic Starter
Berichten: 28

Woning jaar geleden gekocht.

#1 , 16 feb 2018 13:59

In januari 2017 hebben mijn vriendin een huis gekocht. Bij het tekenen van de compromis werd er ons ook gezegd dat de vorige eigenaars een 1 jaar in hun huis blijven wonen (mondeling) omdat hun huis nog in aanbouw is. Doordat zij nog een jaar in hun huis blijven, hebben we 8000 euro van de aankoopprijs afgekregen (absurd weinig nu achteraf gezien, maar we hadden onmiddellijk een klik met dit huis).

In de uiteindelijke overeenkomst staat er geschreven dat de vorige eigenaar er nog 1 jaar blijven inwonen na het verlijden van de akte (dus max. tot 22 juni).

Wat er ons in het begin mondeling is "verkocht" komt niet echt overeen met de werkelijkheid. Nu een jaar later, moeten we nog maximum een 5 maanden wachten tot we in ons huis kunnen. Ik zeg "maximum" omdat het kon dat ze er vroeger uit kunnen, afhankelijk van hun woning. We hebben al enkele keer een email gestuurd met de vraag of ze zicht hebben wanneer ze in hun huis kunnen. Hierop krijgen we telkens antwoord dat ze nog niets weten.

Ik weet dat er in de akte staat tot uiterst 22 juni, maar kunnen we hier iets in ondernemen zodat we ons toch kunnen voorbereiden op de voorhuis?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 16 feb 2018 16:15

Stel hun aangetekend een ultimatum. 22/06/2018 eruit of anders 1000 € bezettingsvergoeding per maand dat ze langer blijven. Ze er een beetje druk op.

dennisperremans
Topic Starter
Berichten: 28

#3 , 16 feb 2018 23:27

Is het wel mogelijk om zo’n aangetekend ultimatum te stellen? Aangezien dit niet mee opgenomen is in de akte.

In de akte staat wel letterlijk dat ze de woning uiterst op 22 juni moeten verlaten.

Voor mij maakt het niet uit dat ze dan de woning verlaten, dit wisten ze op voorhand. Maar het baat me een beetje zorgen dat ze nog helemaal niets weten. Wij moeten ons ook deftig kunnen organiseren.

Reclame

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#4 , 17 feb 2018 00:12

beste

Uiteraard kan dat. Staat toch in de akte? Zoals Mva stelt : herinner hen aangetekend aan de tekst van de akte. Meld hen dat u op 23 juni de woning zal betrekken.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

dennisperremans
Topic Starter
Berichten: 28

#5 , 17 feb 2018 09:41

@basejumper, ja maar is het mogelijk om een bedrag te stellen?

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#6 , 17 feb 2018 10:20

@basejumper, ja maar is het mogelijk om een bedrag te stellen?
U bepaald het bedrag, vinden zij dat het teveel is dan moeten zij naar de vrederechter gaan en niet u.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#7 , 17 feb 2018 11:54

U bepaalt het bedrag, vinden zij dat het teveel is dan moeten zij naar de vrederechter gaan en niet u.
Als de verkoper niet vrijwillig betaalt zal de koper naar de vrederechter moeten stappen om een uitvoerbare titel te bekomen voor het bedrag en zal de vrederechter het bedrag van de bezettingsvergoeding bepalen, of beter gezegd, van de schadevergoeding die de verkoper moet betalen omdat hij zijn contractuele verplichtingen niet nakomt. De koper moet zijn schade bewijzen.

Het is ook mogelijk dat de verkoopovereenkomst hierover iets bepaalt.

basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#8 , 17 feb 2018 13:15

Beste

Dat is natuurlijk nu een probleem. Idealiter had u in de akte een bezettingsvergoeding afgesproken met een afgesproken bedrag.
dat is nu niet het geval.
logischerwijze kan die bezettingsvergoeding bestaan uit enerzijds de normale huurwaarde van een gelijkaardig pand + eventuele schade die u oploopt door hun niet nakomen van de contractuele afspraken (bvb intresten overbruggingskrediet, uw eigen huisvestingskost gezien u uw eigen pand niet kan bewonen...)
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Kopen”