Compromis verbreken wegens zelfmoord in het huis!

EllenO
Topic Starter
Berichten: 1

Compromis verbreken wegens zelfmoord in het huis!

#1 , 16 feb 2008 14:43

Hallo, ik weet niet of iemand hier enige duidelijkheid kan over geven, en ik hoop eigenlijk dat niemand in deze situatie heeft moeten zitten, maar wij hebben dus wel het volgende voor.
In november 2007 de compromis getekend, en de akte zou verlijden 23 februari 2008. Wij waren meteen akkoord met alles, en het was echt een droom die werkelijkheid zou worden, ons huisje, een nieuw begin. Probleem echter was dat er een bewoner in het huis zat, de stiefvader van de eigenaar, en die woonde er dus zonder huurcontract (woonde samen met de pas overleden eigenares). Door de verzuurde relatie tussen de eigenaar en de bewoner liep het dus allemaal niet zoals verwacht, en werd de toegang tot de woning geweigerd door bewoner. Maar zelf kenden we de bewoner en wisten dus dat hij van goede wil was en aan het inpakken was en op zoek was naar iets anders, en hij zou op tijd het huis verlaten zodat wij ten laatste bij verlijden van de akte het huis konden betrekken. Maar de bewoner, die door verdriet, drank en de verzuring met de eigenaar, tot twee maal toe een zelfmoordpoging ondernam, bleef maar in het huis zitten, waardoor het verlijden van de akte al eens uitgesteld werd, en uitgesteld bleef tot de bewoner zou worden uitgezet. Die uitzetting was nu voorzien op 13 februari 2008, en de akte zou verlijden op 20 februari 2008. En nu bij het bezoek van de deurwaarder op 13 februari werd het lijk gevonden van de bewoner! Hij had de dag voordien zijn derde, en deze keer geslaagde, zelfmoordpoging ondernomen. En anders dan de twee vorige pogingen, met overdosis pillen, heeft hij nu een vuurwapen gebruikt en zich door het hoofd geschoten in de slaapkamer. Aangezien wij de bewoner kennen en de volledige situatie vier maand allemaal hebben kunnen volgen, vinden wij het nu emotioneel zwaar, en willen wij het huis niet meer bewonen, en zelfs niet meer kopen, en dus afstappen van de aankoop! Hierbij zijn wij dan natuurlijk de 10% voorschot kwijt want dat is dan een schadevergoeding voor het verbreken van de compromis, maar nu vragen wij ons af of er enige mogelijkheid is om die schadevergoeding te beperken, en of er eventueel nog bijkomende kosten op ons kunnen verhaald worden? Het is een hele boterham maar wilde een beetje de situatie schetsen.
Ik hoop dat iemand hier enige raad mee weet, want wij vinden het natuurlijk niet normaal een huis te MOETEN kopen waar zoiets gebeurd één week voor wij onze sleutel krijgen! En de eigenaar weigert een minnelijke schikking en eist dat wij het huis kopen en eventueel dan terug doorverkopen, zodat hij toch zijn geld heeft en er vanaf is, want hij wil het geen tweede keer te koop zetten want er zit een smet op het huis zegt hij. En wij moeten het dus maar kopen en verkopen weer. Maar dan moeten we wel 30.000€ meer gaan vragen voor hetzelfde pand, om uit de kosten te zijn! Door de boetes die wij dan moeten betalen allemaal, uit de wederverkoop.

Met vriendelijke groeten en hopend op enige reactie of raad
Ellen

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 16 feb 2008 16:08

Dit feit is m.i. geen reden om de verkoop op te zeggen of te ontbinden. Als de eigenaar erop staat zal u moeten kopen.

scorpioen

Colet
Berichten: 9

#3 , 16 feb 2008 22:58

Ik zou jouw notaris vragen om een vergadering te beleggen tussen alle partijen, zijnde de verkopers , de kopers, de notaris van de verkopers en de notaris van de kopers. Zeg duidelijk daar dat je het huis in geen geval nog wenst te kopen en dat je een minnelijke schikking vraagt. Je zal een schadevergoeding moeten betalen...maar de verkoper zal ook wel beseffen dat als hij naar de rechtbank stapt, dan komt hij ook voor lange periode vast te zitten. Als hij akkoord gaat met een minnelijke schikking en met ontvangen van een schadebedrag...dan kan hij het huis onmiddellijk opnieuw verkopen. Eventueel, als hij er zelf niet meer wil komen..kan hij via de notaris verkopen. Niemand is gediend met een zaak voor de rechtbank. Probeer dat uit te spelen als argument. Je kan altijd proberen om het schadebedrag naar beneden te krijgen...wie niet probeert...is altijd verloren... In jouw geval kan je het psychologische aspect aanhalen. Door die zelfmoord heeft het huis zo wie zo een lagere waarde voor de mensen, die het weten. Laat de vergadering doorgaan op het kantoor van jouw notaris. Notarissen zijn het gewend om te bemiddelen. Succes

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 18 feb 2008 10:14

“Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de ZAAK en de PRIJS, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Uw compromis is die koop.Ik ga er echter van uit dat uw compromis bepaalt dat de eigendom pas overgaat bij het verlijden van de authentieke akte.Bij ontbreken van zulk beding verkreeg u reeds de eigendom van het huis.Onderzoek dit zorgvuldig.

“Art.1614.De zaak moet geleverd worden in de staat waarin zij zich op het ogenblik van de koop bevindt.”(B.W.).Zie ook art.1136 B.W.

‘Wanneer de verkochte zaak vóór levering belangrijke wijzigingen ondergaat die het wezen ervan raken,is de verkoop daarom niet ontbonden’(Cass. 23 januari 1845,Pas.1845,I,312).

U kan de zelfmoord in het huis beschouwen als een gebrek van het huis dat u nog niet geleverd is.

Vermits de zelfmoord het huis bracht in een staat waarin het zich op het ogenblik van de koop niet bevond,kan u van de verkoper vergoeding vorderen voor de SCHADE die u hierdoor lijdt,zoals een lagere verkoopwaarde.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.

Terug naar “Kopen”