Openbare verkoop met tegenstrubbeling

simonjo
Topic Starter
Berichten: 285

Openbare verkoop met tegenstrubbeling

#1 , 16 mei 2017 11:36

Ik ben terecht gekomen op een openbare verkoop van een mooie woning tegen een zeer lage prijs, op de kijkdag bleven de deuren evenwel gesloten.

Navraag bij de notaris leverde meer inzicht, de bewoners willen niet meewerken en hebben blijkbaar een ellenlange lijst van schuldeisers, de vorige kijkdag kon enkel doorgaan mits de notaris zelf terplaatse ging met een slotenmaker.

Dus diegene die het koopt mag zich verwachten aan een kleine veldslag om zijn goed in gebruik te kunnen nemen, nog niet gesproken over mogelijke beschadigingen door die mensen.

Wat is een mogelijk scenario?

1) direct na de toewijzing ga je met een deurwaarder ter plaatse om een beschrijving van het goed op te maken (bewijs voor evt latere beschadigingen)

2) je stapt naar de vrederechter en vraagt over te gaan tot uitzetting -> vonnis

3) moet je dit vonnis nog laten betekenen en is voorkomend geval is er nog een periode om in beroep te gaan?

4) je laat overgaan tot uitdrijving door deurwaarder/slotenmaker/politie

5) moet je die inboedel nog laten opslaan of is dit niet jouw probleem?

6) wat gaat dit allemaal niet kosten

7) je verhaalt de kosten op de ex-eigenaars

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 16 mei 2017 12:56

Heb ooit ook eens een DW ingeschakeld bij een verkoop van een appartement van mijn werkgever waarvoor ik het immobeheer deed. Huurder woonde er al 20 jaar, en had er veel renovaties in gedaan. 6 maanden voor de beslissing om te verkopen, hadden ze nog een volledige nieuwe badkamer en keuken laten installeren, met veel marmer en duren kranen
Toen ze het nieuws van de verkoop vernamen , hadden ze een loodgieter opdracht gegeven om alles teug af te breken en te vervangen door de goedkoopste toestellen. De oude badkamer en keuken waren echter al van degelijke materiaal. Omdat zij die dreigingen ook op papier hadden gezet, ben ik tijdens een bezoekmoment, samen met een DW terplaatse gegaan. Deze deed zich aanvankelijk voor als kandidaat koper, nam foto's en noteerde de staat van het appartement (een soort plaatsbeschrijving). Bij het verlaten van het appartement maakte hij zich kenbaar als deurwaarder, zegde wat zijn taak was.
Huurders hebben dus alles zo moeten laten. Deze werken waren trouwens uitgevoerd zondert de toestemming, of medeweten van de verhuurder.
Ik geeft toe dat het geen fraaie handeling was, maar soms kan je niet anders.

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#3 , 16 mei 2017 22:18

Direct na de toewijzing heb je nog geen toegang tot het goed. Ook al ben je eigenaar van het huis toch wordt het 'genot' uitgesteld totdat je de prijs hebt betaald. Pas wanneer de notaris de overschrijving van de geldsom naar zijn rekening heeft, zal hij je de sleutel geven. Anders is er geen stok achter de deur meer om de mensen de prijs te laten betalen.

Stel dat je genoeg geld op je spaarrekening hebt staan om direct te betalen dan kun je wel zeer snel de sleutel krijgen. Vermoedelijk gaat het hier om een verkoop op beslag. Lees het lastenkohier (de verkoopsvoorwaarden) erop na. Staat er iets in over gedwongen uitzetting? De notaris zal dit hopelijk opgenomen hebben. Dit is erg belangrijk.
Wanneer het opgenomen is in het lastenkohier hebben de beslagenen (die ook bewoners zijn in jouw geval) tijd om verzet aan te tekenen tegen de uitdrijvingsclausule. Normaal doen ze dit nooit.

Je kan van de notaris een 'grosse' (= uitvoerbare uitgifte van de akte) vragen en daarmee rechtstreeks naar de deurwaarder stappen. Je hoeft niet naar de vrederechter te gaan. Deze stap kan je overslaan. Dat komt omdat notariële akten 'uitvoerbare kracht' hebben.
De deurwaarder moet, op basis van de grosse, je helpen en de beslagenen op straat zetten, met heel hun inboedel erbij. Dit heeft het Hof van Cassatie bevestigd in haar arrest van 23 mei 1999.

Een voorbeeld van een uitzettingsbeding:

"Indien de goederen bewoond zijn door de beslagene zal hij deze ter vrije beschikking stellen van de koper,
binnen de maand nadat hem het uittreksel van het proces-verbaal van toewijzing zal zijn betekend, op straffe van
uitdrijving door de eerst hiertoe aangezochte gerechtsdeurwaarder.
"De gerechtsdeurwaarder zal de beslagene, zijn familie, al degenen die er met zijn toestemming verblijven en
al het aanwezige meubilair op verzoek van de koper kunnen uitdrijven en op straat stellen, desnoods met behulp
van de openbare macht, en zulks op basis van een grosse van deze akte en van het proces-verbaal van toewijzing.
De kosten van deze uitdrijving zijn lastens de beslagene, doch zullen door de koper moeten worden
voorgeschoten en op eigen risico teruggevorderd van de beslagene."

Reclame

Terug naar “Kopen”