Ontbinding verkoopovereenkomst woning

Blueblack23
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Ontbinding verkoopovereenkomst woning

#1 , 16 feb 2017 16:26

Wij wonen ongeveer 3 jaar in ons eigen huis die we te koop hadden gesteld omdat we een nieuwbouwwoning hebben gekocht , de bouw ervan moet nog starten.
Via een immokantoor hebben wij een bod gekregen dat wij hebben aanvaard . Een koppel dertigers die nu nog allebei apart wonen in een huurwoning zouden het kopen . Toen de verkoopsovereenkomst moest worden getekend werd er iedere keer uitstel gevraagd door hen maar uiteindelijk werd die toch getekend door alle partijen.Wat wij toen niet wisten was dat de 10% van de verkoopprijs die moet worden voldaan bij de ondertekening niet was voldaan maar die zou eerstdaags gestort worden aan het kantoor.
Een hypotheeklening was geen probleem volgens hun notaris , de man was net gescheiden en zijn ex zou hun woning inkopen .
Enkele weken later hoorden wij via het kantoor dat het koppel uit elkaar was en dat de man zijn verplichtingen zou nakomen en de 10 % storten die hij verschuldigd was omdat hij de verbintenis had verbroken .Dit is tot op heden ( weeral een paar weken ondertussen ) nog niet gebeurd . Het kantoor zou vernomen hebben dat hij het geld van zijn ex heeft gestort in een kaskrediet om de hypothecaire lening te kunnen aangaan die hij nu natuurlijk niet meer nodig heeft. Voorts heeft hij geen geld op de bank .
Hij zou dan een persoonlijke lening aangaan om te betalen maar nu blijkt dat hij die niet krijgt omdat hij op "de zwarte lijst" van de Nationale bank staat. O , ja en mijnheer is zelfstandig , hij heeft een bvba en bij nazicht zien wij dat hij met inhoudingsplicht staat , zowel voor de sociale zekerheid als voor de belastingen.
Nu is mijn vraag ( of vragen ):
- welke procedure kunnen wij volgen om hem de vergoeding te doen betalen ?
- Kunnen wij haar ook voor de helft aansprakelijk stellen , zij heeft toch ook meegetekend ?
-Mogen wij hun zelf aangetekend schrijven voor we andere stappen ondernemen ?
-Kunnen wij ons huis verkopen aan iemand anders of plegen wij dan zelf contractbreuk ? De compromis met hun is nog niet ontbonden , ik veronderstel dat er daar ook zal moeten voor getekend worden ?

De bouw van ons nieuw huis start eerstdaags , het was de bedoeling om de akte van verkoop van ons huis en de akte van aankoop van ons nieuw huis samen te laten doorgaan op dezelfde datum maar dit kan nu niet meer dus zullen wij sowieso met een overbruggingskrediet moeten werken wat ook een aanzienlijke meerkost zal zijn.
En mogen wij hopen op een goede afloop van deze zaak of moeten wij ons baseren op de "spreekwoordelijke" kei die niet kan worden gevlaaid ?
Alvast bedankt aan iedereen die ons advies kan geven hieromtrent .

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Blueblack23
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#2 , 17 feb 2017 16:37

Niemand die mij advies kan geven ? :(

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#3 , 17 feb 2017 16:40

Ik denk dat dit specifieke vragen zijn voor je notaris.

En dan een advocaat raadplegen voor het dagvaarden.

Als er geen centen zijn, kan men er natuurlijk geen maken.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38596

#4 , 17 feb 2017 21:08

Zo snel mogelijk compromis laten ontbinden.
Heeft uw notaris / immokantoor u niet gewezen op de moeilijkheden die er ontstaan als om te beginnen die 10 % niet betaald is.
U zal wel het immokantoor moeten betalen .... maar dat het immokantoor u heeft laten tekenen terwijl geld nog niet bij notaris was is volgens mij een zware fout. Spreek daar eens over met uw notaris.

Mister Wolf
Berichten: 50

#5 , 19 feb 2017 22:05

Beste,
U mag zeker geen compromis sluiten met een andere partij, alvorens u de eerste heeft laten ontbinden.
In Vlaanderen kan u vrij makkelijk een ontbinding bekomen, het eerste jaar.
Ik adviseer u wel een notaris of advocaat te raadplegen, om u daarbij te helpen, zeker wanneer u evt. nog een schadevergoeding wil bekomen van de kandidaat-koper(s). De geldigheid van het door u aanvaarde bod (of de compromis daaropvolgend) moet worden onderzocht. Wij zien vaak een aanvaard aanbod maar op een ogenblik dat er nog geen stedenbouwkundige inlichtingen zijn bv. en/of geen bodemattest, en dat is deze mogelijks nietig, en dus ook niet te ontbinden. Vrij complex zonder specifieke documenten, dus best een specialist raadplegen.
Mister Wolf
Mister Wolf : ont-zorgen met passie

Jan62
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#6 , 27 mar 2017 22:33

Hey had een vraagje we hebben een belofte tot aankoop van een woning ondertekend. Nu moet wel zeggen niet goed over nagedacht beetje boven mijn stand. Er staat wel in de belofte formulier van de makelaar dat er drie banken een weigering moeten geven. Nu die drie weigeringen heb ik gekregen omdat ze ook zagen dat het onmogellijk was. Weigeringen zijn door drie banken gegeven waarop staat wij kunnen aan de lening van ...... voor onroerend goed helaas geen gunstig gevolg geven. En afgestempeld door bank nu mijn vraag is ben ik daarmee inorde om geen schadevergoeding te moeten betalen. Ik heb al een copie verstuurt naar notaris omdat dat er zo instond we zijn alhoewel nooit tot bij een notaris geweest en een exemplaar naar makelaar.
In afwachting dank

Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

#7 , 27 mar 2017 23:01

(1) nieuwe vraag --> beter nieuw topic starten
(2) Goed nakijken in de aankoopbelofte hoe u wie moet informeren over deze weigeringen. Best ook aangetekend. Als er een termijn stond in de belofte waarbinnen je de bankattesten moest bezorgen: weet dat rechtbanken hier de redelijkheid hanteren en de termijn maw realistisch moet zijn - een te korte termijn wordt uitgebreid. Best volledigheidshalve vermelden dat door het niet in vervulling gaan van de opschortende voorwaarde, u het tenietgaan van de de aankoopbelofte inroept en hierdoor niet langer gebonden bent. Enige spijtuitdrukking hieraan toevoegen kan zeker geen kwaad - tenslotte is dit nu voor de verkopers een vervelende zaak.
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

Jan62
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#8 , 27 mar 2017 23:38

Dus maw alles aangetekend opsturen Bart en ook een spijtbetuiging wat ook heel oprecht is omdat we echt verliefd zijn.op de woning spijtig heb een domme fout gemaakt ik.hoopndat die goed gemaakt kan worden mvg

Jan62
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#9 , 28 mar 2017 23:23

Makelaar heeft me een papier op gemaakt waardat opstaat dat de belofte tot aakoop.ontbonden wordt en.de belofte om.hypotheek en eventuele kosten vervallen
Bij deze zou dit normaal inorde zijn? hoop ik mvg

Terug naar “Kopen”