Pagina 1 van 1

Tussen compromis en akte

Geplaatst: 31 jan 2017 17:06
door Theo2
Wat gebeurt er indien na het ondertekenen van een compromis een van de echtgenoten overlijdt? Is de overlevende echtgenoot dan de enige die de akte moet tekenen of moeten ook de kinderen (erfgenamen) meetekenen? Zo ja, wat indien deze niet akkoord gaan?
Tweede vraag: worden de door het overlijden geblokkeerde gelden vrijgegeven voor deze aankoop of mogen de vier maanden waar binnen de akte dient verleden te worden overschreden worden?
Derde vraag: kan een kind zijn deel van het geld opeisen dat normaliter bestemd was voor de aankoop van het onroerend? In dat geval zijn de fondsen ontoereikend en kan de verkoop niet doorgaan wat schadevergoeding met zich meebrengt.
Alvast bedankt.

Re: Tussen compromis en akte

Geplaatst: 31 jan 2017 21:49
door asperger
De erfgenamen moeten mee de authentieke akte laten verlijden. Doen ze dat niet, dan kunnen ze daartoe worden verplicht door de verkoper. Deze laatste kan de overeenkomst daarnaast ook laten ontbinden waarbij ze een schadevergoeding verschuldigd zijn.

Re: Tussen compromis en akte

Geplaatst: 31 jan 2017 22:23
door naicwill
Na het ondertekenen van de compromis overlijdt de koper. Hierdoor eindigt de verkoopovereenkomst niet. Die blijft dus zonder meer gelden. De erfgenamen moeten de authentieke akte laten verlijden. Doen ze dat niet, dan kunnen ze daartoe worden verplicht door de verkoper. Deze laatste kan de overeenkomst daarnaast ook laten ontbinden ten laste van de erfgenamen die de akte niet willen laten verlijden waarbij ze meteen een schadevergoeding verschuldigd zijn.

ER ZIJN OPLOSSINGEN
In de compromis kan een opschortende voorwaarde staan van het verkrijgen van een lening. Als dat het geval is en de erfgenamen krijgen geen lening kunnen ze mogelijks nog onder de koop uit.

Een andere optie bestaat erin om in de compromis overeen te komen dat de overeenkomst van rechtswege ontbonden wordt door het overlijden van één van de partijen tussen de compromis en het verlijden van de notariële akte.

De erfgenamen kunnen ook contact opnemen met de verkoper om te trachten met hem een regeling te treffen waarbij hij bv. akkoord gaat om de verkoop te ontbinden mits betaling van een beperkte schadevergoeding.

EEN VERZEKERING?
Indien de compromis werd gesloten bij een notaris of bij sommige vastgoedmakelaars, kan je genieten van een gratis verzekering tegen overlijden.

Overlijd je dan als koper, dan betaalt de verzekering de koopprijs van de woning of het appartement. Dit geldt bij een overlijden ten gevolge van een ongeval en bv. niet als de koper door ziekte of zelfmoord stierf. Bovendien is de tussenkomst van de verzekering beperkt tot maximaal 250.000 euro. Vraag aan je makelaar of notaris om meer info hierover.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)
http://immo.vlan.be/a/advies/kopen-verk ... jdt-wat-nu

Re: Tussen compromis en akte

Geplaatst: 01 feb 2017 16:09
door Theo2
Weet iemand hier een antwoord op?

Derde vraag: kan voor het verlijden van de akte een kind zijn deel van het geld opeisen dat normaliter bestemd was voor de aankoop van het onroerend? In dat geval zijn de fondsen ontoereikend en kan de verkoop niet doorgaan wat schadevergoeding met zich meebrengt.

Dank u.

Re: Tussen compromis en akte

Geplaatst: 01 feb 2017 16:53
door asperger
De aankoopbelofte is een passief van de erfenis.
Het kind dat mede-erfgenaam is erft dus ook een deel van die schuld.
Het geld dat het kind erft moet bijgevolg (gedeeltelijk) gebruikt worden om zijn aandeel
in die "schuld" te delgen. Per saldo valt er dus (wat dat bedrag betreft) niets meer op te vragen.
Zijn deel zit gewoon in die aangekochte woning.

Re: Tussen compromis en akte

Geplaatst: 01 feb 2017 21:56
door Theo2
Bedankt voor het snelle antwoord!