Makelaar geeft onjuiste oppervlakte

invex
Topic Starter
Berichten: 7

Makelaar geeft onjuiste oppervlakte

#1 , 02 dec 2016 17:56

Hallo,

Mijn vriendin heeft een appartement gekocht. In de brochure, op hun website, in een apparte brochure en speciaal gewijd aan dit appartement, op onze vragen, steeds werd blijkbaar een verkeerde oppervlakte gegeven. Na de compromis heb ik iemand gestuurd voor renovatie en die mat geen 115 m2 zoals steeds volgehouden maar 90 m2. Ik heb direct de makelaar daarvan op de hoogte gesteld maar hij bleef erbij dat hun afmetingen juist waren daar ze door hun personeel twee keer werden opgemeten. Ik heb nu een andere aannemer gevraagd en die komt tot dezelfde bevinding; dus veel te klein.

Wat nu gedaan want ondertussen staat de koopsom reeds bij de notaris maar is de akte nog niet verleden.

Bedankt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
De bezige bij
Berichten: 135
Juridisch actief: Nee

#2 , 02 dec 2016 18:40

Interessante vraag.
Toch wel een opmerkelijk verschil van méér dan 27 %

1. Wat staat er in de "compromis" ?

2. Hoe luidt de inhoud van het "ontwerp" van notariële akte ?

M.a.w. is er iets voorzien inzake oppervlakteverschillen ?


Reclame

naicwill
Berichten: 715

#4 , 02 dec 2016 19:22

2.2. Beschrijving van het onroerend goed
Een nauwkeurige beschrijving van het onroerend goed is onontbeerlijk. Wilsovereenstemming tussen de verkoper en de koper over de zaak (in casu het onroerend goed) is immers een wezenlijk element van de koop35.
Allereerst moet de aard van het onroerend goed weergegeven worden, zijnde woonhuis, villa, appartement.... . Verder geeft men de ligging weer van het onroerend goed, bestaande uit een opgave van de gemeente of de stad, de straat en het huisnummer. WEYTS merkt op dat het handig is om, ingeval er een wijziging met betrekking tot de benaming van de ligging heeft plaatsgevonden, deze ook te vermelden. Op die manier vergemakkelijkt men de taak van de hypotheekbewaarder bij de latere overschrijving. Deze is immers enkel maar op de hoogte van de oude vermeldingen36. Vervolgens worden de kadastrale gegevens vermeld. En tot slot kan de oppervlakte van het onroerend goed aangeduid worden. Maar wat indien achteraf blijkt dat de werkelijke oppervlakte van het onroerend goed afwijkt van de in de onderhandse verkoopovereenkomst opgenomen oppervlakte? Over het algemeen wordt de onderhandse verkoopovereenkomst van een bestaand woonhuis gesloten met opgave van de oppervlakte tegen een globale prijs (en dus niet een bepaalde prijs per maateenheid). In dergelijke context wordt aangenomen dat de oppervlakte slechts een indicatieve waarde heeft en niet kan beschouwd worden als zijnde essentieel37. De uitdrukking van de oppervlakte levert geen grond op tot enige aanvulling van de prijs ten voordele van de verkoper wegens overmaat, of tot enige vermindering van de prijs ten voordele van de koper wegens ondermaat, dan voor zover het verschil tussen de werkelijke maat en die welke in de overeenkomst is uitgedrukt, een twintigste meer of minder bedraagt, behalve indien het tegendeel werd bedongen38. Hieruit kan afgeleid worden dat van voormelde regeling afgeweken kan worden, zodat voorzien kan worden dat een afwijking van meer dan een twintigste tussen de uitgedrukte oppervlakte in de onderhandse verkoopovereenkomst en de werkelijke, effectieve oppervlakte geen aanleiding zal geven tot een prijsvermeerdering dan wel een prijsvermindering.

http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/4 ... 001_AC.pdf Blz 9
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

naicwill
Berichten: 715

#5 , 02 dec 2016 19:31

U zult dus slechts aanspraak kunnen maken op een prijsvermindering wanneer het verschil tussen de vermelde oppervlakte en de werkelijke oppervlakte groter is dan 1/20, tenzij in de koopovereenkomst het tegendeel werd gestipuleerd. In koopovereenkomsten met betrekking tot onroerende goederen wordt echter bijna steeds bepaald dat het verschil in oppervlakte niet gegarandeerd wordt, zelfs als het verschil groter is dan 1/20, zodat wij de kans dat u een prijsvermindering zal kunnen bewerkstelligen miniem achten", aldus Johan Dehaese.
Lees volledig verhaal
http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ ... pervlakte/
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

naicwill
Berichten: 715

#6 , 02 dec 2016 19:34

Lees ook op indicator
De oppervlakte in uw advertentie klopt niet...
https://www.google.be/search?q=De+opper ... e&ie=UTF-8
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

limelight
Berichten: 232

#7 , 05 dec 2016 11:18

Even advocaat van de duivel spelen: Je hebt het appartment vooraf toch gezien? En je hebt toch gekocht wat je gezien hebt? U vond het blijkbaar niet te klein tijdens/na het bezichtigen?

Terug naar “Kopen”