Het volgende geval doet zich voor: Een vrijwillige openbare verkoop van een pand waarbij het pand uiteindelijk na een reeks biedingen definitief wordt toegewezen aan de hoogste bieder onder voorbehoud van hoger bod (gedurende een periode van 15 dagen). Is het dan nog mogelijk dat, indien er geen hoger bod meer komt, de verkoop op de laatste dag van deze periode of na het verstrijken ervan wordt tegenhouden door de kredietgever van de verkoper, omdat de geboden prijs te laag is (met andere woorden dat de hypotheek nog hoger is dan het geboden bedrag en er dus nog een restschuld overblijft)?
Mijn inziens stelt zich hier dus een probleem, want in acht genomen dat volgens hoofdstuk 1, artikel 2 van de algemene verkoopsvoorwaarden:"Het goed wordt verkocht voor vrij, zuiver en niet belast met enige schuld of enig voorrecht, hypotheek, in- of overschrijving." Dit is dus niet het geval, want er is nog een hypotheek lopende. Maar langs de andere kant is het pand niet ingehouden op de eerste zitdag(er was zelfs geen instelprijs), is het aanbod aanvaard en zelfs al in feite definitief toegewezen als er geen hoger bod meer komt.
Hoe moet het in deze situatie verder? Kan de kredietgever van de verkoper zomaar een verkoop nog tegenhouden na definitieve toewijzing? Is deze niet verplicht om zelf een hoger bod uit te brengen als men het pand wil behouden, dan wel voor een hogere prijs proberen te verkopen op de tweede zitdag?
Ik heb er zelf al wat over opgezocht, maar geraak er niet aan uit.. Graag jullie hulp

mvg srpaha