Pagina 1 van 1

niet vergunde woning in ruimtelijk kwetsbaar gebied kopen

Geplaatst: 09 jan 2013 00:36
door adoal
Geachte

Wij zijn 'verliefd' geworden op een niet vergunde woning in ruimtelijk kwetsbaar gebied. De woning dateert van 1930 en in 1984 werd er een bouwmisdrijf op gepleegd, er werd een kleine veranda aangebouwd. Wij zien het mogelijk deze af te breken.
Wij zien het zitten om verbouwplannen tot een minimum te houden en te wonen in deze bescheiden woning.

Maar kunnen wij in de problemen geraken- door dit huis te kopen?

Ideaal zouden wij enkele ramen iets groter maken. Kan, omdat het er al van 1930 staat, het huis (met afgebroken veranda) als vergund geacht worden beschouwd- waardoor de gemeente misschien toestemming zou kunnen geven voor kleine werken aan de achterkant? Of is dat zowiezo onmogelijk omdat het net in natuurgebied staat?

En als we helemaal niets eraan veranderen- behalve opfrissen en zo 'ecologisch' mogelijk maken- mag je een onvergund huis kopen en er wonen en je domicilie plaatsen?

Re: niet vergunde woning in ruimtelijk kwetsbaar gebied kope

Geplaatst: 09 jan 2013 00:59
door freelance
Verbouwen, herbouwen en uitbreiden

Is de woning zonevreemd, dan is herbouwen en uitbreiden niet vergunbaar in ruimtelijk kwetsbare gebieden (uitgezonderd parkgebied) en recreatiegebied. Verbouwen is er wel vergunbaar.

Hiervoor heeft u een stedenbouwkundige vergunning nodig. De vergunning verlenende overheid (meestal het college van burgemeester en schepenen van de gemeente) kan deze werken vergunnen op voorwaarde dat

het gaat om een hoofdzakelijk vergunde constructie
het gaat om een niet verkrotte constructie, zonevreemd
de goede ruimtelijke ordening komt niet in het gedrang
het huidige aantal woongelegenheden wordt niet vermeerderd
bij herbouwen of uitbreiden blijft het bouwvolume beperkt tot ten hoogste 1.000 m³ (bij verbouwen geldt deze eis niet)
herbouwen op een gewijzigde plaats: zie bijkomende voorwaarden (*)

De vergunning verlenende overheid zal steeds een openbaar onderzoek organiseren over een dergelijke aanvraag, en advies vragen aan betrokken instanties. Zij kan de vergunning uiteraard weigeren. Wil u op korte termijn zekerheid of zij een bepaald project zou vergunnen, vraag dan een stedenbouwkundig attest aan.
http://www.ruimtelijkeordening.be/NL/In ... fault.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

Een stedenbouwkundig attest aanvragen
Hoe aanvragen?

Om een stedenbouwkundig attest aan te vragen hebt u geen architect nodig. U hoeft ook geen eigenaar van de betrokken grond te zijn.

Het attest wordt verleend op basis van een door u opgemaakt schetsontwerp.

Zo kan u zonder veel kosten en zonder risico meer zekerheid verkrijgen over de bouwmogelijkheden op een bepaald perceel.
http://www.ruimtelijkeordening.be/NL/Be ... fault.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

Met het adres of kadastraal perceel in de hand , kunt u al naar de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening stappen , die u al direct ( minstens ) basisinformatie zullen verstrekken .
Voor de rest van de procedure : zie hierboven .
Indien niet verkrot , en de woning hoofdzakelijk vergund als woning ( slechts een bouwovertreding van veranda ) , maakt u grote kans .