akte niet verleden schuld verkoper

Hopenlie
Topic Starter
Berichten: 23
Juridisch actief: Nee

akte niet verleden schuld verkoper

#1 , 19 apr 2007 15:23

Hallo,

Eventjes advies over volgende zaak:

Eind oktober vorig jaar een bouwgrond gekocht via een makelaar. Leken als we zijn, lieten we de compromis toch nalezen door een notaris, en alles bleek ok te zijn, mits enkele aanpassingen. We hadden nog nooit een notaris nodig gehad, dus namen we iemand uit onze gemeente die wel gekend was.

Compromis ondertekend met een tussenpersoon (gemachtigd om te tekenen voor de eigenares). Onze lening was op tijd in orde, bodemattest afgeleverd op 20/12. Alles was in orde om de akte te laten verlijden.

De akte zou dan verlijden eind januari. Doch dit is echter niet doorgegaan.

Het betreft een verkaveling van 8 HO-bebouwingen. Op 4 van deze loten staat nog een huis. De verkavelingsvergunning is goedgekeurd MITS deze woning wordt afgebroken. Dit was aanvankelijk volgens de verkopers niet voor ons van toepassing, aangezien de woning niet op ons deel staat.

Doch dit blijkt ook op ons deel geldig. De verkavelingsakte wordt door de gemeente niet afgeleverd vooraleer de woning afgebroken is, echter hier staat geen einddatum in dat het moet afgebroken zijn. En zolang deze niet is afgeleverd kan de akte niet wettelijk verleden worden. (we krijgen toch ook geen bouwvergunning)

Ondertussen is de akte nog steeds niet verleden. De woning werd ook nog niet afgebroken.

Op dit ogenblik is ook ons compromis reeds verlopen.
Wij hebben ondertussen ook een nieuwe lening aan moeten gaan... rentevoet gestegen dus reeds verlies voor ons.
Een geluk dat we bij dezelfde bank opnieuw de beste rentevoet verkregen hebben (door opnieuw te shoppen), want een andere bank had een verlopen compromis nooit aanvaard.

De notaris die we aanvankelijk voor de bouwgrond en de eerste lening hadden aangeduid wil geen nieuw compromis opstellen. (hoewel wijzelf dit reeds besproken hebben met de verkoper). Eo konden we onszelf ook veiliger stellen.

Aangezien de communicatie met onze notaris stroef verloopt, zijn we voor de nieuwe lening naar een andere notaris gegaan. Hierbij voelen we wel dat hij aan onze kant staat.
Volgens notaris 2 staat er in ons compromis niets waardoor wij een schadevergoeding van 10% krijgen wanneer de verkoper niet aan de voorwaarden voldoet. Omgekeerd wel. Foutje notaris 1 dus!!

Ondertussen zijn we ook te weten gekomen dat de persoon die aan ons verkocht heeft een tussenpersoon is (onder de vorm van een BVBA). De eigenaars van de grond en woning hebben aan hem verkocht, deze heeft nog niet betaald, hij wacht op ons geld (en dat van 7 andere loten) en wij betalen niet vooraleer de verkavelingsakte is afgeleverd. Vicieuze cirkel dus.
Hoewel er op ons verkoopscompromis de eigenaars vermeld staan. De BVBA heeft wel dezelfde naam als de eigenaars.

Wij hebben buiten het verlies van de lening (stijging rentevoet) ook reeds architectkosten gedaan (plan is klaar om binnen te doen). We willen deze grond dus zeker behouden.

Om geen boete te hoeven betalen en zeker te zijn dat de grond niet werd doorverkocht zijn we vandaag onze registratierechten erop gaan betalen. Moest voor morgen gebeuren. Zo staan wij steeds recht in onze schoenen. Dit was volgens notaris 2 ook wel het beste. Notaris 1 zag niet wat het probleem van een boete was dit was slechts peanuts (850 Euro vind ik toch wel veel!!!)

We hebben reeds contact gehad met enkele ander kopers van de bouwgronden. Bij 1 van hen (grond waar de woning wel opstaat) werd in het compromis opgenomen dat de woning voor 1 juni diende afgebroken te zijn.

Onze eerste notaris laat zo goed als niets van zich horen, mails worden met moeite beantwoord en hem aan de telefoon krijgen is onbegonnen werk.
Notaris 2 heeft hem reeds een schrijven gestuurd dat zij de zaak zouden overnemen, doch dit wil hij niet.

Wat kunnen wij op dit moment doe om:
- zelf veilig te staan zodoende dat we de grond niet verliezen
- de verkopers het huis te laten afbreken
- de verkopers de geleden schade (lening - rentevoet) te laten betalen
- onze aannemer ging eind april beginnen, dit is nu al minstens verschoven tot na het bouwverlof (= langer huur betalen)
- notaris 1 het dossier te laten doorgeven aan notaris 2, die ons wel op de hoogte houdt van de zaken, ons wel als ZIJN klanten beschouwd en ons wel veilig wil stellen en geen zaken zegt als "een lening kan je overal krijgen" en "een boete is slechts peanuts" (zei de klerk tegen ons) en dat we de verkopers niet op stang moeten jagen door druk te zetten.

We hebben zelf tegen de verkoper reeds gezegd dat we een advocaat gingen raadplegen, doch even nadien belde zijn vertegenwoordiger om ons te zeggen dat wanneer wij met advocaten en dergelijke gingen afkomen hij in de positie stond om de grond aan iemand anders door te verkopen.

Wij willen de grond niet kwijt, aangezien dit een lang gezocht stukje was voor een prijs die we nog konden betalen (we hebben niet onder de normale prijs gekocht hoor) en omdat we ook reeds plannen hebben laten tekenen voor deze grond en hert voorschot en registratierechten betaald zijn.

Hopelijk weet iemand raad!

Tnx,
Hopenlie

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Wesley
Berichten: 294

#2 , 20 apr 2007 00:41

Blijkbaar heb je nu een "goede notaris" beet, dus vraag ik me een beetje af waarom je geen afspraak maakt met 'm en alles eens rustig overloopt?

Hij is het beste geplaatst om uw vragen te beantwoorden gezien hij over ALLE elementen in het dossier beschikt.

Nu, u hebt reeds de registratierechten betaald waardoor u o dat vlak veilig bent. Let wel, mocht de verkoop niet doorgaan moet u deze betaalde rechten terugvorderen via de rechtbank. De rechtbank zal dit enkel toestaan als de compromis werd verbroken door een fout van de verkoper. U dient dus gn boete te betalen, maar loopt wel een risico de mogen fluiten achter de betaalde rgistratierechten. Hetgeen mss de opmerking kan verklaren dat die klerk de boete maar peanuts vond (al mocht die dat dan wel uitleggen).

U kunt perfect een advocaat raadplegen. De compromis is niet enkel voor de koper bindend, ook de verkoper is hier aan gehouden en die kan u niet afdreigen: u kunt in dat geval (als verkoper weigert te verkopen) altijd scadevergoeding of de uitvoering van de overeenkomst vorderen (idd, hier gn forfairtaire schadevergoeding van 10% maar de te bewijzen effectief geleden financiele schade - het feit dat die forfaitaire verg. nt i n de compromis staat hoeft dus geen nadeel te zijn)

Kortom:
1/ maak een afspraak met notaris 2
2/ wees u bewust dat de compromis nu wel moet doorgaan, of risico RRechten kwijt,
3/ stel een advocaat aan en laat u niet afdreigen (verkoper hoeft dit in 1ste instantie trouwens niet te weten)

Hopenlie
Topic Starter
Berichten: 23
Juridisch actief: Nee

#3 , 20 apr 2007 10:56

Hallo,

Bedankt voor je antwoord.
We hebben idd al een goed gesprek gehad met de nieuwe notaris. Wij hebben eigenlijk geen contact meer met de oude notaris, hoewel deze het dossier van de bouwgrond nog doet. WIj doen alles via de nieuwe en deze neemt dan contact op met de oude.

Wat betreft de RR, deze moeten blijkbaar (hebben we ergens op een juridisch ding gelezen) zowieso betaald worden vanaf het moment dat er een compromis is. Zelfs al gaat de verkoop niet door, de registratierechten moeten betaald worden, anders komen ze die toch nadien innen. Wij wilden door dit op tijd te doen, zowieso reeds geen boete betalen.

En ook om zo veiliger te staan indien er een advocaat werd aangesteld.

De nieuwe notaris ging reeds een schadevergoeidng eisen van de verkopers op basis van de verhoogde rente van de nieuwe lening.

Groetjes[/url]

Reclame

dieke
Berichten: 1299

#4 , 20 apr 2007 12:18

Wat een ellende. Als het je wat moed kan geven: wij hebben onze bouwgrond uiteindelijk verkregen via gerechtelijke procedure tot gedwongen verkoop. Ik zou dus in jullie geval zo snel mogelijk een advocaat raadplegen en minstens bewarend beslag laten leggen op de grond. Omdat je spreekt over die tussenpersoon etc. moet je dat echt doen, zodat al op zijn minst niet de centen een verkoop kunnen verhinderen. Registratierechten reeds betalen, had ik niet gedaan (hoewel het wettelijk is) maar dus zeker wel dat bewarend beslag. Raadpleeg hierover dus een advocaat. Bewarend beslag verloopt via een gerechtsdeurwaarder en kost niet overdreven veel. Die registratierechten betalen, helpt jullie namelijk niet zoveel vooruit in het zeker stellen om de grond te verkrijgen.

Trouwens, jullie compromis blijft geldend, ook al werd de datum overschreden waarop ten laatste de definitieve akte had moeten verleden worden. Een compromis blijft bindend.

Hopenlie
Topic Starter
Berichten: 23
Juridisch actief: Nee

#5 , 20 apr 2007 14:36

Ellende idd...

Uiteindelijk zullen de registratierechten toch moeten betaald worden.
Die hebben jullie toch ook moeten betalen na het verkrijgen ervan niet?

Ga eens contact opnemen met een advocaat die mijn ouders goed kennen.

dieke
Berichten: 1299

#6 , 20 apr 2007 17:27

Hey meid

Ja tuurlijk, die heb je normaal gezien niet voor niets betaald hoor, die registratierechten.

Wat ik nog bedacht toen ik aan het werk was: waarom probeer je ook niet alle andere kopers eens samen te troepen en hen voor te stellen dat al wie wil, mee kan gaan naar een advocaat om samen bewarend beslag etc te laten doen? Gedeelde smart en gedeelde kosten!

Hopenlie
Topic Starter
Berichten: 23
Juridisch actief: Nee

#7 , 20 apr 2007 20:17

Ja, daar hadden we ook al aan gedacht.

De enigen die we echt kennen en waar we regelmatig contact mee hebben zijn onze toekomstige buren. Verder is er iemand die twee gronden gekocht heeft en hier een huis op wel zetten om dan opnieuw te verkopen (deze gronden staan nu reeds te koop lol).

We weten dat er 1 koppel zijn bouwplannen al wou binnen doen bij de gemeente, doch hiervan wil de gemeente geen gegevens vrijgeven, dus we zouden met 2 bouwgrond-kopers zijn.

Terug naar “Kopen”