wat met kosten als akte steeds uitgesteld wordt

johaninge
Topic Starter
Berichten: 5

wat met kosten als akte steeds uitgesteld wordt

#1 , 20 sep 2012 08:50

Geloof het of niet : volgende soap maken wij nu door !!!
Op 06-07 werd onze woning verkocht. De kopers vroegen ons om de akte zo snel mogelijk te laten verlijden, liefst al eind augustus.
Een datum werd vastgesteld op 07 sept.
Wij vertrekken naar Spanje omwille van medische redenen van Inge, mijn echtgenote. Huis ginds gekocht, internationale verhuiswagen besteld alles ingepakt om te kunnen vertrekken met onze centen op 08-09.
Twee uur voor de afspraak op 07-09 krijgen we telefoon : de akte kon niet verleden worden omwille van problemen met de financiering van de kopers.
Conclusie : verhuiswagen opgezegd, woning (en dus ook voorschot) in Spanje kwijt omdat we onze verbintenis niet konden nakomen.
Wij terug naar Spanje, waar we een nieuwe woning kochten, terug een voorschot(je) betaald,...
Na telefonisch kontakt met de kopers werd 19-09 vastgelegd om de akte te verlijden, de garantie werd ons geboden dat alles tegen dan in orde zou zijn..
Wat denken jullie : 1uur voor de afspraak telefoon van het Notariaat : weerom uitgesteld, weerom omwille van dezelfde reden : problemen met de financiering !!!!
Terug onze verhuiswagen geannuleerd.
Alle verzekeringen, teledistributie, internet, telefoon, (mobile en vaste) werden opgezegd, scholen werden verwittigd.
Wat nu met alle kosten die voortgesproten zijn uit deze uitstellen??? Kunnen wij die verhalen op de kopers???

Graag een reaktie

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 20 sep 2012 10:41

Je speelt veel te dicht op de bal. Laat minsten een paar dagen tussen de verschillende fases. Mogelijk verlies je hierdoor een paar dagen, maar spaar je veel geld.

johaninge
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 20 sep 2012 11:33

De data zijn steeds vastgelegd door de koper (wij hebben op die basis onze verhuisfirma besteld) en bedenk dat wij, indien we weeral onze woning in Spanje verliezen terug ons voorschot kwijt zijn
Wat een paar dagen aangaat, besef wel dat tussen de eerste datum (07-09) en 19-09 twaalf dagen zijn en nu weeral een periode (voorlopig nog niet bekend).
Ook had de koper in eerste instantie aangedrongen op een datum 'eind augustus', wat voor de notaris niet haalbaar was omwille van de vakantieperiode.

Reclame

Franciscus
Berichten: 39723
Juridisch actief: Nee

#4 , 20 sep 2012 11:35

Is in de overeenkomst iets voorzien inzake al of niet kunnen financieren... vb hoeveel tijd de koper heeft.
Of indien geen financiering contract kan ( mits verlies voorschot) opgezegd wordt?

johaninge
Topic Starter
Berichten: 5

#5 , 20 sep 2012 11:57

In de compromis was niets voorzien inzake financiering aangezien dit volgens koper niet aan de orde was..
Ik citeer wat er in de compromis wel vermeld staat : 'In geval van vertraging in de betaling zal er door de koper van rechtswege en zonder ingebrekestelling te rekenen vanaf het opeisbaar zijn van de betaling, een nalatigheidsintrest verschuldigd zijn gelijk aan 1%/maand op het verschuldigd gebleven bedrag.'
Verder nog : 'Indien de authentieke akte door de fout van één der partijen niet verleden kan worden dan zal de ene partij de keuze hebben, nadat een door haar aan de ingebreke-gebleven partij bij aangetekend schrijven of deurwaardersexploot verrichtte 15 dagen zonder gevolg is gebleven :
ofwel de verkoop van rechtswege als ontbonden te beschouwen, in welk geval door de nalatige partij een schadevergoeding van 15% van de koopsom zal verschuldigd zijn ten titel van forfaitaire schadevergoeding
ofwel de gedwongen uitvoering van de verkoop na te streven
Alle eventuele nadelige fiscale gevolgen in beide hiervoor gestelde hypotheses, zullen ten laste komen van de in gebreke gebleven partij.
Bedenk wel dat de kopers universitairen zijn en de man hoogleraar aan KUL. Je verwacht dan toch enige solvabiliteit en enige cleverness?

Xastheron
Berichten: 719

#6 , 20 sep 2012 12:33

U kan uw kopers in gebreke stellen, dan krijgt u 15% van de beloofde verkoopprijs, maar dan bent u uw huis niet kwijt.

Indien het u echt te veel wordt kan u ofwel de huidige kopers in gebreke stellen, de schadevergoeding eisen en opnieuw op zoek gaan naar kopers, ofwel uw huidige kopers in gebreke stellen en de verkoop trachten af te dwingen via de rechtbank, waarbij u ook nog eens tracht van uw gemaakte kosten (de hele heisa met uw voorschotten + opzeggen contracten +...) (deels) probeert te verhalen op de kopers.

U hebt geluk dat er geen verbrekingsclausule "mits verkrijgen van een lening..." in staat, anders was de kans reëel dat u nu op zoek kon gaan naar nieuwe kopers.

johaninge
Topic Starter
Berichten: 5

#7 , 20 sep 2012 12:44

@Xastheron :
U begrijpt toch ook dat wij dit niet langer kunnen pikken.
Gelukkig.... nuja wat is 'gelukkig' hebben we inderdaad die clausule niet.
Waar het mij eigenlijk om gaat is : kan volgend artikel : 'In geval van vertraging in de betaling zal er door de koper van rechtswege en zonder ingebrekestelling te rekenen vanaf het opeisbaar zijn van de betaling, een nalatigheidsintrest verschuldigd zijn gelijk aan 1%/maand op het verschuldigd gebleven bedrag.' gebruikt worden ook al is de akte nog niet verleden?

Lanox
Berichten: 3828
Juridisch actief: Nee

#8 , 20 sep 2012 12:55

'In geval van vertraging in de betaling zal er door de ...
Welke datum staat er in de compromis?

renee444
Berichten: 43

#9 , 20 sep 2012 12:59

Nalatigheidsintresten zijn volgens mij niet aan de orde, aangezien de som niet opeisbaar is want de akte is niet getekend.

In het compromis staat dikwijls dat de akte binnen x (meestel 3 of 4) maanden na de compromis getekend moet worden, zoek dit eens uit (of staat er dat deze getekend moet worden op 07/09).

Uw kosten recupereren lijkt mij uitgesloten.
Best is u nu te concentreren op het voorkomen van hetzelfde probleem op de volgende aktedatum.
Waarom niet gewoon nogmaals een aktedatum laten vastleggen, maar wel met als voorwaarde dat ze u het bewijs van de toekenning ven de lening minstens 3 dagen voor de aktedatum leveren, voor uw organisatie.
Eens u dit bewijs hebt ontvangen begint u met uw regelingen vast te leggen, als het moet stelt u gewoon de aktedatum enkele dagen uit (omdat er een probleem is met de nieuwe woning bvb, dit is een even goede reden als zij met hun financiering). Wel met uw notaris bespreken.

johaninge
Topic Starter
Berichten: 5

#10 , 20 sep 2012 13:01

Eigenlijk 4 maand : dus tot 05 nov.... maar zoals reeds eerder gezegd : zij hebben al 2x de datum die ze zelf aangevraagd hadden bij de Notaris een paar uur voor het verlijden van de akte afgezegd....
Bijkomend probleem voor de koper : hun huurcontract loopt voordien al af.
Indien ik geen billijke compensatie krijg zal ik zelf wachten tot de einddatum !

Lanox
Berichten: 3828
Juridisch actief: Nee

#11 , 20 sep 2012 13:23

De interesten en boeteregeling die opgenomen is in de compromis zal dan ook pas kunnen ingaan na 5 november.

bosprocureur
Berichten: 7054

#12 , 20 sep 2012 19:41

De interesten en boeteregeling die opgenomen is in de compromis zal dan ook pas kunnen ingaan na 5 november.
En nog een dikke maand wachten om wat dan ook te kunnen ondernemen? Ik dacht het niet :evil: :evil: :evil:

Er is dus eerst afgesproken (compromis op 6/7) dat de betaling uiterlijk op 5 november zou gebeuren, maar nadien is er, op initiatief van koper, afgesproken de akte te laten verlijden (en dus te betalen) op 7 september. Mijns inziens maakt u dan ook een goede kans als u de voorziene nalatigheidsintrest vordert vanaf 7 september.

Ik zou dan ook overwegen om een advocaat aan te spreken, en alvast de kopers nu reeds serieus aan te manen; uzelf hebt al genoeg geld en tijd verloren.

Die 1% per maand zal wel wat hoog gegrepen zijn, maar u zal sneller weten of u nog een akte mag verwachten, of de vergoeding van 15% opeisen, en dan nog eens een verkoop afwachten.

j.demoor
Berichten: 10360

#13 , 22 sep 2012 08:45

‘'Indien de authentieke akte door de fout van één der partijen niet verleden kan worden dan zal de ene partij de keuze hebben, nadat een door haar aan de ingebreke-gebleven partij bij aangetekend schrijven of deurwaardersexploot verrichtte 15 dagen zonder gevolg is gebleven : ofwel de verkoop van rechtswege als ontbonden te beschouwen, in welk geval door de nalatige partij een schadevergoeding van 15% van de koopsom zal verschuldigd zijn ten titel van forfaitaire schadevergoeding ‘

Pas dit conventioneel schadebeding onverkort en onverwijld toe. De schadevergoeding is FORFAITAIR beperkt tot 15% van de koopsom.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Kopen”