Pagina 1 van 1

compromis bindend ?

Geplaatst: 17 jun 2012 11:42
door marksken
wij waren op zoek naar een grotere woning, toen we deze vonden was ons verteld dat we recht hadden op klein beschrijf omdat we drie kinderen hebben en het ki 835 bedraagt, dat ki staat dan ook zo vermeld in de compromis die ondertekend is door beide partijen. Nu krijgen we een voorbeeld van de akte en raming van de kosten en spreekt men plots van groot beschrijf omdat het ki 914 zou bedragen ipv 835, kunnen we op basis van de compromis dit aanvechten of moeten we er ons toch bij neerleggen en bijna 9000 euro extra te vinden om alles te kunnen betalen

Re: compromis bindend ?

Geplaatst: 17 jun 2012 17:29
door wanton
Tegenwoordig is het verplicht bij de verkoop van een woning de Registratie hiervan te verwittigen , die daarop een onderzoek instellen waarbij het KI kan herzien worden. Ik veronderstel dat het hiet gebeurd is. Normaal mag een compromis niet getekend worden voor het nieuwe KI bekend is. Men mag geen 'reclame ' maken met een onzeker KI. Tegenover de Registratie heb je geen verhaal , maar je kan de verkoper wel aanpakken. Een ontbinding van een compromis kan gedaan worden mits onderling akkoord. Je kan vb. zogezegd geen krediet daarvoor krijgen.

Re: compromis bindend ?

Geplaatst: 17 jun 2012 18:26
door VDG2
TS kan de nietigheid van de overeenkomst inroepen op grond van dwaling:

C. GOUX, “L’erreur, le dol et la lésion qualifiée: analyse et comparaisons”, TBBR 2000, 14.
Ook het al dan niet kunnen genieten van verlaagde registratierechten werd geacht van doorslaggevend belang te kunnen zijn voor de kopers om tot de aankoop van de desbetreffende woning over te gaan. Zo illustreert het arrest van het Hof van Beroep te Bergen. In dit arrest hield de rechter rekening met het feit dat de kopers jonge mensen waren, die net werkten om te besluiten dat het verkrijgen van een verlaging voor hen van doorslaggevend belang geweest was die woning aan te kopen.

Gezien er evenwel in het compromis een foutief KI werd vermeld zou het evenwel ook de richting van bedrog kunnen uitgaan. (lees daarvoor eens dit topic, hoewel dit over een niet-vermelde erfdienstbaarheid ging; http://www.juridischforum.be/forum/view ... hp?p=78330" onclick="window.open(this.href);return false;)