Wij kochten een appartement in straat A, in een blok van 12 appartementen, met een ingang aan de straatkant en een ingang aan de zijkant (waar een nieuwe straat komt, maar wij zouden tot straat A behoren)
In de basisakte staat dat de tuin gemeenschappelijk is.
Nu heeft de bouwpromotor de kopers van de gelijkvloerse appartementen het privatief gebruik van de tuinen mondeling beloofd omdat hij deze appartementen maar niet verkocht kreeg.
Natuurlijk kwamen de kopers van de verdiepingen hiertegen in opstand want dit was wel onze gemeenschappelijke tuin waar we gebruik van konden maken.
Er werd een bijzondere algemene vergadering belegd met als punt de aanvraag tot wijziging van de basisakte ten voordele van de kopers van de gelijkvloerse appartementen.
Er was een meerderheid van 9/12 nodig om dit te kunnen verkrijgen; echter werd er een meerderheid van 7/12 bekomen. De uitslag van de stemming was dus negatief en de akte kon niet gewijzigd worden. De notaris van de bouwpromotor was ook op deze vergadering aanwezig.
Nu heeft de notaris van de bouwpromotor (en tevens ook de onze) de akte gewijzigd en heeft hij de 7 eigenaars die voor de wijziging waren, uitgenodigd om de gewijzigde akte te komen tekenen. De andere 5 werden niet uitgenodigd en weten tot op vandaag nog altijd officieel niets van deze wijziging van de basisakte.
De notaris beweert dat de bouwpromotor zijn volmacht kon gebruiken om deze wijziging tot stand te brengen, ook al werd er over deze wijziging negatief gestemd.
Volgens ons klopt dit niet, want waarom worden er 7 handtekeningen op de akte gevraagd terwijl dat bij het gebruik van een volmacht toch helemaal niet nodig is?
Doordat de gelijkvloersen nu het privatief gebruik hebben van de tuinen, behoort de ingang aan de zijkant nu plots tot straat B in plaats van straat A.
Er zou immers een pad lopen van straat A naar de ingang aan de zijkant over de gemeenschappelijke grond waar nu de tuinen privatief gemaakt zijn.
Alle kopers van ingang zijkant hebben dus een appartement gekocht in straat A, terwijl dit nu in straat B ligt.
Wij vragen ons het volgende af:
- kan de koop ontbonden worden omdat wij iets gekocht hebben in straat A en uiteindelijk tot straat B behoren?
- hebben de notaris en de bouwpromotor valsheid in geschrifte gepleegd door een akte te wijzigen terwijl dat officieel niet kon?
- zowel de notaris als de bouwpromotor waren al sinds de bouwvergunning (2008) op de hoogte van het feit dat ingang zijkant in de toekomst tot een andere straat zou behoren, maar hebben dit verzwegen bij de verkoop en het verlijden van de akte (2009-2010); is dit strafbaar?
Alvast bedankt.