Hallo,
Wij hebben een koopovereenkomst getekend voor de aankoop van een woning+aanhorigheden+grondstuk. Aan de woning zitten twee grote loodsen vast. Echter om binnen te kunnen met een auto in deze loodsen, hebben wij op de koosovereenkomst een aanpassing van het grondstuk overeengekomen met de buurman/verkoper, zodat niet over zijn grondstuk hoeft gereden te worden. Er zal ook een afscheiding geplaatst worden. Nu heeft de gemeente een negatief advies gegeven voor deze herverdeling omdat zogezegd het grondstuk al niet mooi gevormd is (een andere loods van de eigenaar staat zodanig dat het grondstuk niet mooi rechthoekig is. Nu wil de gemeente dat het grondstuk zo aangepast wordt dat het weer rechthoekig wordt, de eigenaar een dus een deel van zijn loods afbreekt, en dat wij de loodsen aan de woning die wij wensen te kopen afbreken voor 1 juni 2012. Hiervoor zouden wij ieder een overeenkomst moeten tekenen en dit bijvoegen bij de aanvraag bij de gemeente. De gemeente geeft namelijk aan dat de loodsen aan de woning vergund zijn, omdat deze destijds als onderdeel van de naastgelegen onderneming deel uit maakten van de onderneming en dat bij opsplitsing door verkoop dit niet meer van toepassing is. Nu weten wij dat wij een negatief advies van de gemeente naast ons neer kunnen leggen en de verkoop zo door kunnen laten gaan, maar wij willen geen aankoop doen van een woning met een negatief advies van de gemeente. Als wij in de toekomst aanvragen willen doen voor aanbouw/uitbouw/garage/veranda, dan zal de gemeente zeer waarschijnlijk aankomen met argumenten van het negatief advies. Nu is de verkoper wel akkoord met het ¨rechtmaken van het grondstuk en zijn loods gedeeltelijk af te breken (voor ons is dit uiteraard ook geen probleem), maar wij willen geen overeenkomst tekenen waarin wij aangeven de loodsen aan de woning af te zullen breken voor een bepaalde datum en de bijkomende kosten voor afbraak. De gemeente vraagt dit alles om een positief advies voor de herverdeling van het grondstuk te geven ( ze maken dus gebruik van de situatie). Dus om de koop 100% in orde te zijn, moeten wij daarom de loodsen afbreken? Is dit dan niet de verantwoordelijkheid van de verkoper? Het immokantoor zegt van niet maar wij twijfelen hieraan.
Kan de gemeente dit op deze manier verzoeken? Wij zijn toch niet verantwoordelijk voor een vergunning die een gemeente in het verleden heeft gegeven.
Is een negatief advies van de van de gemeente of de verplichting van afbraak door de gemeente voor een positief advies een geldige reden om af te zien van de aankoop? Wij wensen de woning aan te kopen en gebruik te maken van de loodsen of eventueel af te breken in de toekomst, maar niet ons hiertoe te verplichten en niet een woning te kopen en dan verplicht de loodsen af te moeten breken en niet geplande kosten te moeten maken. Als wij de loodsen zouden willen afbreken zouden we ook niet een aanpassing van het grondstuk vragen.
Wat zou de juiste volgorde zijn voor verkoop, herverdeling van het grondstuk door de huidige eigenaar en daarna verkopen? Want verkopen in de situatie zoals het aanvankelijk verkocht werd, zou betekenen dat niemand met een auto de loods in kan. Als de gemeente die kant op wil van afbraak van de loodsen voor een 100% in orde verkoop, kan de gemeente de huidige eigenaar dan niet verplichten die loodsen af te breken omdat hij verantwoordelijk is.
Voor ons zou de ideale situatie zijn: loodsen aan de woning mogen blijven staan (en zelf beslissen we wanneer we deze afbreken), buurman trekt lijn recht van grondstuk en breekt deel van loods af r,
Welke mogelijkheden hebben wij en wat kunnen wij verwachten.
Misschien nog goed te vermelden dat wij een prijs zijn overeengekomen in de koopovereenkomst zoals daarin beschreven staat. Nu wil de huidige eigenaar best zijn grondstuk aanpassen en voor de afbraak van het gedeelte van zijn loods daar zelf te kosten voor zijn rekening nemen en wij zouden er dan ongeveer 50m2 bijkrijgen zonder dat er iets aan de prijs verandert.