Pagina 1 van 1

huis kopen op lijfrente

Geplaatst: 30 nov 2011 20:31
door Kim86
De nicht van mijn moeder heeft geen rechtstreekse erfgenamen meer. Ze wil haar huis dat ze momenteel verhuurt, aan mij geven zonder dat ik er veel successie- of registratierechten of weetikveel op moet betalen. Zij wou het verkopen op lijfrente aan zo laag mogelijke prijs.

Het probleem is dat ze het enkel op mijn naam wil, niet op die van mijn partner met wie ik wettelijk samenwoon. Hij is de enige kostwinner in ons gezin. Kan het huis op mijn naam staan terwijl hij de kosten betaald? Of is er een andere optie mogelijk?

Re: huis kopen op lijfrente

Geplaatst: 01 dec 2011 10:15
door eylis
dat zou nogal lelijk zijn..jullie zijn niet getrouwd in gemeenschap van goederen: enkel wettelijk samenwonend: en je partner zou alleen afbetalen voor een onroerend goed dat alleen jouw eigendom wordt. Dat zou betekenen dat in geval van jouw overlijden hij moet opkrassen en er niets aan overhoudt, of als jullie uit elkaar gaan jij alles houdt.

trouw dus volgens het wettelijk stelsel, koop het huis samen op lijfrente en je man betaalt als kostwinner het huis af; Het zal dan 50/50 gemeenschappelijk zijn, zelfs als jij nooit financieel bijdraagt; toch wel een zéér positieve aanwinst voor jou.
en leg aan je nicht uit dat het huis niet alleen op jouw naam kan aangekocht worden omdat je man zo lief is om als enige kostwinner voor jullie beiden te werken en jij géén inkomen hebt.

Re: huis kopen op lijfrente

Geplaatst: 01 dec 2011 20:59
door Kim86
Tja, die tante heeft al vanalles meegemaakt en doet dit ook niet zonder reden. Zodra het van mij is, kan ik er m'n zin mee doen en de helft aan m'n man schenken of idd trouwen en dan is de zaak ook opgelost. Maar blijkbaar is er niet echt een oplossing voor zulke zaken.

Re: huis kopen op lijfrente

Geplaatst: 01 dec 2011 22:33
door wanton
Jij zou dat huis kopen, op lijfrente. Bij zo'n procedure is het zeer van belang dat bewezen wordt dat de verdeling en maandelijkse betalingen correct zijn berekend. Bovendien moet er bewijs worden voorgelegd van de stortingen. Dat wordt moeilijk , zo zonder inkomsten. Trouwen dus!

Re: huis kopen op lijfrente

Geplaatst: 02 dec 2011 09:32
door eylis
Ach en als de tante wat ouder is en veel heeft meegemaakt.(ik kan er me iets bij voorstellen) .. is het begrijpelijk dat ze het beste wil voor haar nichtje. Trouw met je partner en je moet aan niemand vertellen dat dat dan in gemeenschap van goederen is (universeel stelsel). Men kan maar denken dat je trouwt met scheiding van goederen. Als ze huis aan jou verkoopt nadat je getrouwd bent en je man betaalt het af, is het uiteindelijk toch van jullie beiden. Dan is jouw tante gerust en is de situatie tussen jullie correct. Per slot van rekening is wat jullie doen: je man is enige kostwinner. Een systeem dat niet vaak meer voorkomt: de beste manier om elkaar te beschermen in die situatie is het wettelijk stelsel. Wettelijk samenwonen voorziet niet veel bescherming in jullie situatie.

Re: huis kopen op lijfrente

Geplaatst: 03 jan 2012 22:17
door Roland7
Als je trouwt vlgs wettelijk stelsel zal je tante dit zeer makkelijk weten bij de koop, je zal namelijk niet alleen tekenen.

Ik denk dat de oplossing is dat je tante het je op lijfrente verkoopt met een rente van bvb 1 eurocent per jaar (hetgeen jij dan zelf betaald).
De registratierechten op de verkoop hebben sowieso geen verband met de betaalde rente/verkoopprijs, maar met de waarde van het pand. Deze zal je dan wel moeten kunnen betalen...