Pagina 1 van 1

Probleem na ondertekening Compromis

Geplaatst: 05 sep 2011 16:55
door Joris1
Hallo,

Begin februari tekenden wij een compromis voor de aankoop van een aanpalend stuk bouwgrond aan onze woning.
Deze was elk voor de helft eigendom van een natuurlijk persoon en een vennootschap.
In de compromis was afgesproken om de akte binnen de 2 maanden te verleden. (beide partijen hadden graag snelle afhandeling)
Nadat de compromis bij mijn notaris was binnengebracht is er een voorlopige datum vastgelegd voor de Akte begin April.
Deze afspraak is er echter nooit gekomen ... ze is verscheidene keren verzet geweest en hierna lukte het mijn notaris niet meer om een afspraak vast te krijgen.
Ik kreeg te horen van mijn notaris dat de bank van de natuurlijke persoon moeilijk doet over het verkoopsbedrag van de grond. (hypotheek die hier op rust is blijkbaar hoger ?)
De verkopers weigeren op dit moment om toe te geven dat er een probleem is en hier krijg ik dan ook geen gehoor.
We zijn ondertussen 7 maanden verder en een goede week geleden heb ik een aangetekend schrijven verstuurd naar beide eigenaars. (waarbij ik ze in gebreke stel en binnen de 10 dagen een aktedatum wil krijgen of anders neem ik gerechtelijke stappen)

Ik ben het ondertussen beu, en wil dit gewoon zo snel mogelijk van de baan krijgen.
Indien zij niet reageren op mijn schrijven, wat zijn mijn volgende stappen ?

Mvg,

Joris



Wat zijn mijn rechten, waar moet ik terug

Re: Probleem na ondertekening Compromis

Geplaatst: 07 sep 2011 08:41
door j.demoor
“Art.1142. Iedere verbintenis om iets te doen of niet te doen wordt opgelost in schadevergoeding,ingeval de schuldenaar de verbintenis niet nakomt.”(Burgerlijk Wetboek)

‘Dit artikel belet niet dat de uitvoering van de verbintenis in natura zou worden gevorderd en door de rechter bevolen wanneer zij nog mogelijk is. Op de persoon van de schuldenaar mag nochtans geen dwang worden uitgeoefend ten einde hem die uitvoering op te dringen. Wijl het ten deze gaat om een verbintenis om iets te doen die alleen het goedkeuren van een bouwplan tot voorwerp heeft,kan de rechter het niet-goedkeuren ervan verhelpen door te verklaren dat zijn beslissing als toestemming zal gelden’(Cass. 5 januari 1968,R.W. 1967-68,1535-1538,noot).

Voornoemd arrest kan op analoge wijze toegepast worden op het ondertekenen van een authentieke akte.

Inmiddels geldt echter voor uw ’compromis’ : “Art.32.De termijnen,binnen welke de aanbieding ter registratie moet plaatshebben...zijn:...4°.voor akten waarbij de eigendom ...van...onroerende goederen overgedragen...wordt,vier maand...“(Wetboek Registratierechten 30 november 1939).

Re: Probleem na ondertekening Compromis

Geplaatst: 12 sep 2011 14:56
door pieterverherstraeten
Geachte heer,

indien zij niet reageren kan U een procedure opstarten in gedwongen verkoop dan wel in het betalen van een schadevergoeding, die vaal contractueel bepaald wordt op 10% van het aankoopbedrag.

mvg,

Pieter Verherstraeten