Pagina 1 van 1

verkoper stelt ondertekening compromis uit

Geplaatst: 21 mei 2011 20:48
door dirkoo
Goedendag,
Ikzelf en mijn echtgenote hebben een paar weken terug een bod uitgebracht (per mail) aan de notarissen van de verkopende partijen (het betreft man & vrouw die elk met een aparte notaris werken wegens feitelijke scheiding).
Beide notarissen hebben per mail bevestigd dat hun cliënt het bod aanvaarden.
Op heden werd er dus nog niets getekend door mijzelf of mijn echtgenote.

De vrouw woont nog in het huis en betaalt een maandelijks bedrag aan "huur" aan haar ex. (evenwel zonder huurcontract).

Wij zouden graag voor het einde van de maand de compromis tekenen, doch zij mailt ons nu dat zij dat maar wil doen als zij zelf een andere woonst heeft gevonden... Dit lijkt ons nu te evolueren naar uitstel en nog eens uitstel..... :?
M.i. bestaat er geen maximum termijn tussen het bod (is deze wel geldig aangezien enkel per mail) en de compromis.

Hoe kunnen wij haar dwingen om toch een compromis binnen de kortst mogelijke termijn te laten tekenen?
Dreigen met een schadevergoeding ?
Ik laat alleszins nog een uitdrijvingsclausule opnemen in de compromis...

Mvg,

Re: verkoper stelt ondertekening compromis uit

Geplaatst: 23 mei 2011 10:19
door j.demoor
"Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken...zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is...."(Burgerlijk Wetboek).

"89.Het aanbod is een door één der partijen voorgesteld ontwerp-contract. Aanvaarding door de andere zou volstaan om het in een contract om te zetten..."(DEKKERS,R.,Handboek Burgerlijk Recht,Brussel Bruylant 1971,53).

‘Beide notarissen hebben per mail bevestigd dat hun cliënt het bod aanvaarden‘ houdt in dat de koop voltrokken is,ook zonder ‘compromis‘.

“Artikel 32.De termijnen, binnen welke de aanbieding ter registratie moet plaats hebben van verplichtend aan de formaliteit der registratie onderworpen akten, zijn:...4° voor akten waarbij de eigendom of het vruchtgebruik van in België gelegen onroerende goederen overgedragen of aangewezen wordt, vier maand...Art.35.De verplichting tot aanbieding ter registratie van akten of verklaringen en tot betaling van de desbetreffende rechten en gebeurlijk de geldboeten, waarvan de vorderbaarheid uit bewuste akten of verklaringen blijkt, berust ondeelbaar:...6° op de contracterende partijen, ten aanzien van de onderhandse of buitenslands verleden akten, waarvan sprake in artikel 19, 2°(=eigendomsoverdracht)...”(Wetboek Registratierechten Vlaams Gewest 30 november 1939).

(21 mei 2011 - paar weken) + vier maand = 7 september 2011.