Verkoper weigert verplichte keuring stookinstallatie

Titty
Topic Starter
Berichten: 5

Verkoper weigert verplichte keuring stookinstallatie

#1 , 09 dec 2010 09:48

Beste forumgebruikers,

Op 27 augustus hebben mijn vriendin en ik de compromis voor de aankoop van een woning ondertekend. De chauffage was toen niet aangesloten (het was zomer), maar om er zeker van te zijn dat deze werkend is op het moment van het ondertekenen van de akte hebben wij in de compromis laten opnemen dat 'de verkoper de gunstige werking van de verwarmingsinstallatie garandeert'.

Via de babysit zijn we te weten gekomen dat de verwarmingsinstallatie niet enkel deze zomer niet aangesloten was, maar dat deze al 5 jaar niet gewerkt heeft. Wij vermoeden dan ook dat er meer aan de hand is met de verwarmingsinstallatie.

Nu hebben wij aan de verkoper gevraagd om ons de keuringsattesten te bezorgen. Een stookinstallatie op mazout moet immers jaarlijks wettelijk verplicht gekeurd worden. Deze heeft hij naar eigen zeggen niet omdat de verwarming al vijf jaar niet in gebruik geweest is en deze attesten enkel verplicht zijn voor stookinstallaties in gebruik. Uiteraard vragen wij ons af hoe hij kan bewijzen dat deze chauffage niet heeft gewerkt zoals hij beweert?

En nu begint het ...

Omdat we dus vermoeden dat er meer aan de hand is dan de verkoper wil toegeven, hebben we de verkoper en onze notaris laten weten dat we weigeren de akte te ondertekenen zonder dat er een officieel keuringsattest is. De akte moet ten laatste op 27 december verleden worden.

De verkoper weigert resoluut om deze keuring te laten uitvoeren omdat dit geen verplicht attest is bij de verkoop van een woning én omdat hij, zoals hierboven reeds gezegd, zegt dat dit enkel voor stookinstallaties is die in gebruik zijn, wat in zijn geval niet zo is. Ook zegt hij dat in de compromis niet staat op welke manier hij moet bewijzen dat de verwarmingsinstallatie werkt. Klopt, maar wie weet vooraf dat dit allemaal gaat gebeuren.

De verkoper dreigt nu met nalatigheidsintresten als wij de akte niet binnen de 4 maanden ondertekenen.

Kan hij dit zomaar doen?

Wij zijn van mening dat de wetgeving betreffende het verplicht jaarlijks keuren van een stookinstallatie op mazout de wetgeving betreffende de verkoop van een woning overstijgt en hij dus moet zorgen voor een geldig keuringsattest.

Onze notaris steunt ons standpunt en zegt zwart op wit dat we het bij het rechte eind hebben, maar zegt tegelijkertijd dat de verkoper inderdaad nalatigheidsintresten kan eisen wanneer we niet tekenen binnen de 4 maanden. Meer zelfs, in het voorbeeld van de notariële akte dat de notaris ons bezorgd heeft staat letterlijk dat de verkoper bij de ondertekening van de akte deze attesten aan ons moet bezorgen. En dit voorbeeld van de akte hebben wij gekregen nog voor heel deze heisa begonnen is.

Dit is toch te gek voor woorden? De verkoper lapt de algemeen geldende wetgeving aan zijn laars en wij zouden beboet kunnen worden omdat we weigeren te tekenen binnen de 4 maanden omdat hij niet in orde is.

Wij zijn momenteel ten einde raad en hebben helemaal geen zin om met advocaten en dergelijke te beginnen.

We zijn jullie alvast dankbaar voor jullie advies!


Vriendelijke groeten,
Titty

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Veebee
Berichten: 565

#2 , 09 dec 2010 10:36

En toch denk ik dat het zeker geen slechte zaak is om een advocaat aan te spreken.
Volgens wat ik zie, probeert de verkoper blufpoker te spelen en dreigt hij jullie af.
Met een mooi aangetekend schrijven, opgesteld door een advocaat kan de zaak misschien al netjes opgelost worden zonder gerechtskosten.
Je betaalt dan enkel de advocaat voor het opmaken en versturen van die brief.

Op die manier merkt de verkoper dat jullie niet met jullie laten sollen.

Het feit dat hij niks wil bewijzen of zo, laat mij vermoeden dat die verwarming inderdaad niet gaat werken en al zeker niet als die 5 jaar niet meer gewerkt heeft.
Tenzij hij zich akkoord verklaart om de aankoopprijs te verminderen met de kosten nodig om alles te vervangen en operationeel te krijgen, maar dat zal hij niet doen want dan spreken we hoogstwaarschijnlijk al snel over enkele duizenden euros ...

Titty
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 09 dec 2010 11:28

Veebee, bedankt voor je reactie!

Maar wat als de verkoper, na het versturen van een brief door een advocaat, niet onder de indruk is en nog steeds het been stijf houdt? Kan hij dan toch nalatigheidsintresten eisen omdat wij niet tekenen door zijn toedoen?

Groeten,
Titty

Reclame

Veebee
Berichten: 565

#4 , 09 dec 2010 11:52

Volgens mij zal de advocaat je daar wel mee verder kunnen helpen.
Ik weet het, mensen worden afgeschrikt door advocaten en gerecht, maar in dit geval heb je volgens mij alle troeven in handen. Als hij het been stijf houdt en jullie advocaat garandeert jullie dat je volledig in je recht bent, dan breng je de zaak voor de vrederechter.

Gerechtskosten kunnen nu verhaald worden op de verliezende partij en als je overtuigt bent van je gelijk en je hebt het recht aan je zijde, dan zou ik zeker niet twijfelen

Lanox
Berichten: 3534
Juridisch actief: Nee

#5 , 09 dec 2010 11:55

Gerechtskosten kunnen nu verhaald worden op de verliezende partij
Even nuanceren, er wordt een forfaitair bedrag toegewezen dat in de meeste gevallen de werkelijk gemaakte kosten niet volledig dekt.

Titty
Topic Starter
Berichten: 5

#6 , 09 dec 2010 11:57

Veebee, bedankt voor je advies.

Ik neem vandaag nog contact op met een advocaat.

Ik hou jullie ook verder op de hoogte van de uitkomst van dit hele verhaal. Misschien dat ik iemand anders hiermee ook kan verderhelpen.

Andere reacties zijn ook nog steeds welkom.

Groeten,
Titty

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 10 dec 2010 10:17

“Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken, en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper, zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is. ”(Burgerlijk Wetboek).

‘Op 27 augustus hebben mijn vriendin en ik de compromis voor de aankoop van een woning ondertekend‘ VOLTREKT die koop tussen partijen.

“Artikel 19.Moeten binnen de bij artikel 32 gestelde termijnen geregistreerd worden:...2° de akten waarbij de eigendom of het vruchtgebruik van in België gelegen onroerende goederen overgedragen of aangewezen wordt...Artikel 32.De termijnen, binnen welke de aanbieding ter registratie moet plaats hebben van verplichtend aan de formaliteit der registratie onderworpen akten, zijn:...4° voor akten waarbij de eigendom of het vruchtgebruik van in België gelegen onroerende goederen overgedragen of aangewezen wordt, vier maand...”(Wetboek Registratierechten 30 november 1939;Ga volledigheidshalve naar http://www.fisconet.fgov.be/" onclick="window.open(this.href);return false; ).

Aan die verplichting is voldaan door de ‘compromis’ tijdig te laten registreren. Bij latere vernietiging van de koop zijn de registratierechten recupereerbaar.

“Art.8...De GEBRUIKER van een centraal stooktoestel moet :.4° Het centraal stooktoestel periodiek een onderhoudsbeurt laten geven in overeenstemming met de bepalingen in onderstaande tabel :
Centraal stooktoestel Nominaal Onderhouds-
gevoed met vermogen V frequentie
Vaste brandstof Alle Jaarlijks
Vloeibare brandstof > of = 20 kW Jaarlijks
Gasvormige brandstof > of = 20 kW Twee-jaarlijks
De tijd tussen twee opeenvolgende onderhoudsbeurten mag niet langer zijn dan de weergegeven onderhoudsfrequentie, vermeerderd met 3 maanden.”(8 DECEMBER 2006. - Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het onderhoud en het nazicht van stooktoestellen voor de verwarming van gebouwen of voor de aanmaak van warm verbruikswater).

Ook als de verkoper niet-GEBRUIKER zou zijn in de zin van voornoemd art.8 dan nog dient hij aan te tonen dat hij een BRUIKBAAR centraal stooktoestel verkoopt.

‘In de wederkerige contracten geldt de exceptio non adimpleti contractus van rechtswege. Zij laat aan ieder van de partijen toe de uitvoering van haar verbintenis OP te SCHORTEN en de nakoming van haar eigen verplichtingen uit te stellen tot zolang de tegenpartij in gebreke blijft de hare te volbrengen‘(Cass. 24 april 1947,Arr.Cass. 1947,133).

‘Alhoewel geen formele ingebrekestelling nodig is om de exceptie van niet-uitvoering te kunnen inroepen,vereisen de regels van de goede trouw toch dat de tegenpartij op de hoogte is dat van haar de uitvoering van een verbintenis wordt gevraagd en dat in afwachting de eigen verbintenis wordt opgeschort.’(Kh.Dendermonde 11 maart 1993,Intern.Vervoerr. 1994,362).

Maan uw verkoper aangetekend aan u - al dan niet door voornoemd onderhoudsattest- aan te tonen dat hij u een BRUIKBAAR centraal stooktoestel verkocht. Verwittig hem daarin tevens dat u inmiddels de betaling van de koopprijs geheel of gedeeltelijk opschort of de koopprijs in CONSIGNATIE geeft aan de notaris tot daaraan voldaan is.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Titty
Topic Starter
Berichten: 5

#8 , 17 dec 2010 10:36

We hebben, op jullie aanraden, begin deze week een advocaat gecontacteerd. Volgens hem zijn we volledig in ons recht, het gaat hier immers een wettelijk verplichte jaarlijkse keuring, en kan de verkoper ons niks maken als we de akte niet zouden ondertekenen (hij dreigde namelijk met een schadevergoeding van 10% van de koopsom als we binnen de 4 maanden de akte niet zouden verlijden). Onze advocaat wist ons te vertellen, zoals j.demoor hierboven ook reeds aanhaalde, dat het perfect mogelijk is om onze uitvoering van de verbintenis (de akte ondertekenen en het geld overmaken aan de notaris) op te schorten tot de verkoper zijn verplichtingen nakomt.

Onze advocaat heeft de verkoper en onze notarissen een aangetekende brief verstuurd om de verkoper officieel in gebreke te stellen. Daarin staat dat we de akte niet ondertekenen en dus de betaling van de gehele koopprijs opschorten zolang de verwarmingsinstallatie niet officieel gekeurd werd én goed functioneert.

Tot op heden hebben we nog steeds geen nieuws van de verkoper of de notarissen ontvangen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

jefke007
Berichten: 1815

#9 , 17 dec 2010 12:55

De ( meestal 10% ) registratierechten moeten altijd binnen de 4 maanden na de verkoopsovereenkomst worden betaald, of er wachten zowel de verkoper als de koper een serieuze boete ( verdubbeling van registratierechten );
Vaderje staat moet altijd zijn geld hebben

Titty
Topic Starter
Berichten: 5

#10 , 17 dec 2010 13:56

Daar zijn we ons van bewust ... we zullen er dan ook voor zorgen dat deze betaald zijn bij de notaris, zodat hij de registratierechten kan doorstorten.

Maar wat betreft de betaling van de koopprijs van het huis aan de verkoper, daar gaan we toch nog even mee wachten als hij niet over het officiële keuringsattest beschikt.

Terug naar “Kopen”