Woning getroffen door rooilijn

deleuke86
Topic Starter
Berichten: 40

Woning getroffen door rooilijn

#1 , 13 nov 2010 17:51

Dit jaar hebben wij een rijwoning aangekocht via een immokantoor. Deze hebben we dan laten beschrijven bij onze notaris met de notaris van de verkopers en de verkopers zelf.
In de akte staat niets van eventuele onteigeningen en niets van rooilijnen.

Nu zijn we met volle moed begonnen met het renoveren van de rijwoning (dak lekte dus een nieuw dak op, draagvloeren waren rot en deels afgebroken door de vorige eigenaar dus die hebben we volledig nieuw gelegd, nieuwe riolering, ...) In tussentijd hebben we ook via onze architect een plan laten opmaken met een uitbreiding naar achteren. Bouwaanvraag ingediend, 2 maand later krijgen we ongunstig advies en een telefoon van onze architect. Blijkt de woning ligt aan een gewestweg dus ongunstig advies van wegen en verkeer Vlaams Brabant. De woning ligt over de rooilijn. Wat stellen ze voor dat we nu tekenen voor afstand te doen voor meerwaarde en dan krijgen we onze bouwvergunning. Probleem de woning is onbewoonbaar toen we ze gekocht hebben dus deze is ook niets waard, niemand heeft ons laten weten dat onze woning getroffen is door een rooilijn dus verkopen kunnen we niet want wij zijn nu verplicht om dit te melden aan de mogelijke kopers, maar ja welke zot koopt er nu een krot waar je 100000euro moet insteken om leefbaar te maken die de kans loopt om na 5 jaar gesloopt te moeten worden en waarvan je dan slechts de waarde krijgt van een krot...

Kunnen wij iets beginnen tegen de notaris of tegen het immokantoor? Wij hebben het volledige bedrag moeten lenen en moeten hierop binnekort boete op betalen, huren kunnen we ook niet want we zitten met die lening, verkopen kunnen we ook niet want dan zitten we met een serieus verlies... Voorlopig kunnen we weer bij onze ouders terecht maar dit is slechts een tijdelijke oplossing.

Ons alternatief is de woning slopen en een nieuwbouw zetten maar dit gaat dan weer buiten ons budget (alles weer aan 21%btw, al redelijk wat kosten gedaan aan de oude woning, veel te veel betaald voor wat we dus maar hebben, ....)

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 13 nov 2010 19:41

Het moet hier dus nogmaals gezegd worden, informeer u terdege voor je een pand koopt. Ga naar de gemeente de gewestplannen inkijken en dergelijke meer.
mi is ook uw notaris hier in de fout gegaan.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 15 nov 2010 10:35

“Art.2.De rooilijn is de huidige of de toekomstige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen. De rooilijn wordt vastgesteld in een rooilijnplan. Bij ontstentenis van een rooilijnplan, vastgesteld volgens dit decreet is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen...Art.8.Het besluit houdende definitieve vaststelling van het gewestelijk rooilijnplan wordt door de Vlaamse Regering bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad binnen zestig dagen na de definitieve vaststelling...Art.10.Het besluit houdende definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan wordt bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd binnen zestig dagen na de definitieve vaststelling...Art.16.Onverminderd andersluidende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen, is het verboden om een constructie in de zin van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, te bouwen of herbouwen op een stuk grond dat door een rooilijn of een achteruitbouwstrook is getroffen, of om verbouwings- of uitbreidingswerken, andere dan stabiliteitswerken, aan een door een rooilijn of een achteruitbouwstrook getroffen constructie uit te voeren, tenzij het gaat om :...(zie zelf verder)”(8 MEI 2009. - Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen).

Wegens de bekendmaking van de rooilijnplannen in het Staatsblad worden deze geacht gekend te zijn. Ik ken geen uitdrukkelijke wettelijke verplichting naar rooilijnplannen of de rooilijn zelf te verwijzen in de koopakte.

Men ZOU kunnen stellen dat die verwijzing tot de algemene informatieplicht van de notaris behoort . Onderzoek dit zo nodig in VAN den BOSSCHE,A.,Onderzoeks- en informatieplicht van de notaris,een te nuanceren opdracht,R.W.2007-08,627-630.

‘wij een rijwoning aangekocht via een immokantoor’ houdt in dat de initiële informatieplicht op dit kantoor rustte,vermits daar tussen partijen de koop VOLTROKKEN werd.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Kopen”