Pagina 1 van 1

Snel antwoord gezocht: Optie lichten

Geplaatst: 05 aug 2010 22:11
door Sophie G
Beste forumleden

we hebben woensdag een appartement bezocht en willen dit heel graag kopen. Daarom vroegen we aan de makelaar een optie, en na overleg met de eigenaar werd een optie tot vrijdagavond 18h bekomen.
We hebben vanochtend om 9h reeds laten weten (mondeling en schriftelijk, per email op vraag van de makelaar om dit schriftelijk te bevestigen) dat we het pand aan de vraagprijs willen kopen.
Nu komen we op verschillende websites verschillende verklaringen tegen voor het 'lichten van een optie'.
Volgens de ene site is de optie gelicht wanneer een koper binnen de optietermijn de koop bevestigt, volgens de andere website is de optie slechts gelicht als de verkoper het bod ook aanvaardt.

Welke beschrijving is de juiste? En kan de verkoper beslissen om toch ons bod niet te aanvaarden, ook al hebben we de vraagprijs geboden?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Groetjes
Sophie

Re: Snel antwoord gezocht: Optie lichten

Geplaatst: 06 aug 2010 09:16
door Lanox
Heeft u een optie contract?

--> Nee, dan bent u in praktijk afhankelijk van de makelaar en/of verkoper. (In theorie klopt dit niet, maar dan moet u kunnen aantonen dat er sprake is van een overeenkomst voor deze optie)

-->Ja, dan de volgende vragen:
* Door wie is het optiecontract getekend?
* Welke voorwaarden staan er in het contract?

Re: Snel antwoord gezocht: Optie lichten

Geplaatst: 07 aug 2010 10:03
door j.demoor
“Art.1589.Verkoopbelofte geldt als koop, wanneer er wederzijdse toestemming van de partijen is omtrent de zaak en omtrent de prijs.”(Burgerlijk Wetboek).

"89.Het aanbod is een door één der partijen voorgesteld ontwerp-contract. Aanvaarding door de andere zou volstaan om het in een contract om te zetten..."(DEKKERS,R.,Handboek Burgerlijk Recht,Brussel Bruylant 1971,53).

“95...De aanbieder is tot verkopen...VERPLICHT,zodra de tegenpartij de optie licht..“(DEKKERS,R.,Handboek Burgerlijk Recht,Brussel Bruylant 1971,56).

Indien u kan bewijzen dat de aanbieder uw aanvaarding ontving dan is er koop,die desnoods gerechtelijk kan afgedwongen worden.