Pagina 1 van 1

Appartement gekocht nu probleem met eigenaar en huurder

Geplaatst: 20 mar 2010 14:19
door floflo001
Hallo,

Een aantal weken terug heb ik een appartement gekocht in Gent. Het appartement was eentje waar ik me echt in kon vinden en ik heb de akte op korte tijd kunnen laten verlijden. Er was echter 1 probleem het appartement was destijds verhuurd. Vooraleer ik het appartement heb gekocht heb ik bij de verkoper 2 contractjes laten ondertekenen. 1 contract waarin staat dat de huurder en de vorige eigenaar bevestigen dat het appartement vrijkomt op 31 maart en 1 contract tussen mij en de vorige eigenaar waarin staat dat het appartement vrij is op 31 maart.
Deze contractjes zijn niet opgesteld bij een notaris of advocaat maar tussen de betreffende partijen. Wel is tijdens het verlijden van de akte verteld dat ik het appartement kon betreden door een onderlinge overeenkomst tussen de partijen. Mijn notaris was hiervan op de hoogte.

Bijkomende info: De verkoper van het appartement is eigenaar van het complete appartementblok en de huurder is 1 van zijn werknemers ( een buitenlandse stukadoor die hij daar voorlopig had ondergebracht )

De vorige eigenaar heeft in het contract ook vermeldt dat de huurder in een ander appartement in kan trekken in hetzelfde gebouw op 31 maart. Alle appartementen worden stapsgewijs verkocht en er was nog 1 vrij. Nu was mij telkens verzekerd dat dit absoluut geen probleem mag zijn en dat het andere appartement heel snel klaar zou zijn. Er dienden nog enkele werken te worden uitgevoerd. Dus de huidige huurder heeft een alternatief.
Ik moet eerlijk zeggen dat de verkoper van het appartement al enkele dingen heeft gedaan waardoor ik absoluut het vertrouwen kwijt ben in deze man. Ik bel regelmatig naar de huidige huurder hoe het staat met zijn verhuis en hoe de werken in zijn appartement vlotten. Als ik hem te pakken krijg, krijg ik echter continu slecht nieuws te horen. Zijn appartement is nog niet klaar, hij zegt dat het een grote puinhoop is. Geen verwarming, de vloer is niet gevoegd, geen water.Dit baart me zorgen. Als ik de verkoper bel ,zegt hij dat alles in orde komt maar hier kan ik echter niks mee. Kan mij iemand vertellen hoe ik dit best afhandel. Wat moet ik doen op het moment dat de afspraak niet nagekomen wordt? Zowel de verkoper als de huurder komen hun afspraak niet na. Maar de huurder kan ik begrijpen aangezien hem een andere woning belooft was.
Volgens mij is zijn huurcontract niet geregistreerd. De verkoper treft hier volgens mij de grootste schuld.
Neem ik best een advocaat? Of zijn er andere manieren om zo snel mogelijk mijn woning te krijgen.
PS: De verkoper stuurt mij nu al brieven waarin staat dat ik zogezegd voor een defekte lift moet betalen en waarin staat dat ik voor het onderhoud van het appartement moet betalen. Heel sterk aangezien ik er nog niet woon. Hij is ook volgens mij geen officiele syndic. Leuk weetje, de vrouw van de man die momenteel in mijn appartement woont poetst de gangen en trappen van het appartement in ruil voor een deel van de huur ,deze strijkt de verkoper nog op. Ik heb een contract waar ik een ander appartement kon gebruiken in het gebouw in ruil voor het afstaan van 1 maand huur (1 maart tem 31 maart)van mijn appartement maar ik kan er ook niets mee omdat de verwarming stuk is en er geen warm water is. Vandaar dat het mij eigenlijk redelijk hoog komt te zitten met de verkoper. Ik wil eigenlijk nu al actie ondernemen omdat deze beste man voor geen haar te vertrouwen is.
Dank bij voorbaat,

Floflo001

Geplaatst: 20 mar 2010 14:42
door Vandebos
Art9 huurwetgeving. BW
Art. 9. Overdracht van het gehuurde goed.
Indien de huurovereenkomst een vaste dagtekening voor de vervreemding van het gehuurde goed heeft, treedt de verkrijger om niet of onder bezwarende titel in de rechten en verplichtingen van de verhuurder (op de datum van het verlijden van de authentieke akte), zelfs indien de huurovereenkomst het recht van uitzetting in geval van vervreemding bedingt. <W>
Hetzelfde geldt wanneer de huurovereenkomst geen vaste dagtekening voor de vervreemding heeft, indien de huurder het verhuurde goed sinds ten minste zes maanden betrekt. In dat geval kan de verkrijger evenwel de huurovereenkomst te allen tijde beëindigen, om de redenen en onder de voorwaarden bedoeld in artikel 3, §§ 2, 3 en 4, mits aan de huurder, op straffe van verval, een opzegging van drie maanden wordt betekend binnen drie maanden te rekenen (van de datum van het verlijden van de authentieke akte) tot vaststelling van de overgang van eigendom. <W>
Het lijkt me, gelet op de andere gemelde feiten, raadzaam een advocaat in te schakelen. Deze zal middels zijn brieven hoogstwaarschijnlijk wel een reactie kunnen lospeuteren.

Vooral de lift lijkt me de spuigaten uit te lopen. Ik krijg de indruk dat het hier gaat om een aannemer bij wie het water aan de lippen staat en die alle mogelijke stappen onderneemt om het toch maar te redden.

Geplaatst: 20 mar 2010 16:38
door floflo001
Hallo,

Hartelijk dank voor de snelle reactie!!
Als u dit alles leest denkt u dat ik een kans maak deze zaak te winnen?
Mijn grootste prioriteit is dat ik zo snel mogelijk in mijn appartement kan gaan wonen.
Mijn andere priorteit is eigenlijk deze verkoper eens deftig op zijn plaatst te zetten want ik vindt nogal ongehoord.

Nogmaals bedankt voor uw reactie,

Dank,

Floflo001