Pagina 1 van 1

Verkoop woning via makelaar

Geplaatst: 11 feb 2010 20:36
door ikke26
Sinds juli 2009 staat onze woning te koop via een makelaar.
In november is er een verkoopsovereenkomst ondertekend voor de verkoop van onze woning.
in deze overeenkomst stond een opschortende voorwaarde van goedkeuring lening. De kopers moesten binnen de 10 dagen een aangetekend schrijven sturen met weigering van 3 banken. Aan die voorwaarden hebben zij niet voldaan.
de koop was dus gesloten. Maar omdat bleek dat de kopers geen geld hadden hebben wij als verkopers in samenspraak met de makelaar beslist om het contract dan toch maar te verbreken en het huis terug in de verkoop te zetten.
Van die verbreking van het contract tussen koper en verkoper staat echter niets op papier.
De 6 maanden van het contract zijn nu verlopen en het contract is per maand opzegbaar.
We hebben onze twijfels aan de oprechtheid van onze makelaar en daarom hadden we graag het contract opgezegd.
Onze vraag is nu: gaat hij zijn ereloon vragen of heeft hij er geen recht op.

Geplaatst: 13 feb 2010 10:27
door j.demoor
Een makelaarsovereenkomst is onderworpen aan de contractvrijheid van de partijen tenzij de wet anders bepaalt.

‘hebben wij als verkopers in samenspraak met de makelaar beslist om het contract dan toch maar te verbreken ‘ dient inzake ereloon getoetst aan de tekst van uw makelaarsovereenkomst. Onderzoek daarin zorgvuldig of in DIT geval aan de makelaar een ereloon verschuldigd is.

‘Van die verbreking van het contract tussen koper en verkoper staat echter niets op papier.’ houdt in dat die koop niet ontbonden is en u thans andermans huis te koop stelt,tenzij uw koopovereenkomst naast de opschortende ook een ontbindende voorwaarde zou bevatten die gerealiseerd is.

Geplaatst: 13 feb 2010 11:17
door Lori
Verkeerd antwoord gegeven .Sorry !

Groetjes,

Geplaatst: 13 feb 2010 17:18
door peter kvm
Als het compromis nog niet minnelijk ontbonden is, is de koop nog steeds gesloten! Dit betekent ook dat de registratierechten opeisbaar zijn, deze moeten 4 maanden na het compromis betaald zijn. De ontvanger kan deze registratierechten van alle partijen eisen (hoofdelijke aansprakelijkheid). Zeer gevaarlijk dus als je met een onvermogende koper zit...

Zorg er ASAP voor dat je het compromis minnelijk ontbonden hebt, dat kost je amper 10 EUR (in het Vlaamse Gewest). Dit moet wel binnen de 12 maanden na ondertekening van het compromis gebeuren om geen registratierechten verschuldigd te zijn...

Tov de makelaar: in principe is er een koop gesloten en is de commissie verschuldigd.

Geplaatst: 18 feb 2010 11:46
door pieterverherstraeten
Geachte heer,

u dient inderdaad de verkoop in onderling overleg te beëindigen.

In principe heeft de makelaar recht op eeen commissie wanneer een compromis wordt gesloten. Indien er nadien geen authentieke akte wordt verleden om een reden anders dan een opschortende of ontbindende voorwaarde, kan de makelaar zijn commissie eisen.

Ik stel evenwel vast dat er een soort afspraak werd gemaakt tussen u en de makelaar en dat hij ( voorlopig) geen commissie heeft geëist? Staat deze afspraak op papier?

mvg,

Pieter verherstraeten